"Чим гірше – тим краще" або відповідь Володимира Хоружого на публікацію "Сесія райради: чи виконуються делеговані повноваження?"

( 0 Votes )

                Шановні жителі Володимирецького району, з метою об’єктивного аналізу щодо висловленої думки заступника голови райради В.Савоніка обраного від політичної партії «Свобода», публікую наступну інформацію.

Зазвичай звик відповідати предметно, а не «лити воду», як пише депутат, тому аргументи буду викладати у відповідністю до чинного законодавства, а не до «політичної приналежності».

Наперед забігаючи, скажу, що прослідковується бажання деяких обраних депутатів взяти повністю під контроль всю повноту влади в районі з метою створення умов, коли може виникнути заборгованість по заробітній платі, як наслідок – скорочення працівників, щоб мати більше підстав критикувати центральні органи влади. Кінцевою ж метою є вибори, що наближаються.

               

Теза: Володимирецька райдержадміністрація, а також посадові особи діють відповідно Конституції України, Законів України та інших нормативно-правових актів, якщо є порушення, то громадянин (тим більше депутат) має право звернутися до компетентних органів, якщо порушень (аргументів) немає – зазвичай пишеться популістська передвиборча стаття без доказів та аргументів та з безпідставними звинуваченнями, які можуть бути оскаржені в судовому порядку.

         Передбачено ст.7 ЗУ «Про місцеві державні адміністрації» http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/586-14/page

         Теза: Крім делегованих повноважень, місцеві державні адміністрації мають свої власні владні повноваження, але підзвітні відповідним радам лише у частині делегованих повноважень. Бажання отримати владні повноваження у деяких місцевих депутатів-посадовців зашкалює, про що свідчить їхні прямі доручення та вказівки, а також «виклик в кабінет на коврик» безпосередньо керівників структурних підрозділів РДА, що є елементарним перевищенням владних повноважень.

 

                Передбачено ст. 1 та ст.34 ЗУ «Про місцеві державні адміністрації» http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/586-14/page

 

                Теза: На відміну від органів місцевого самоврядування в селах, селищах, містах, районні та обласні ради затверджують районні та обласні бюджети, а не самостійно розробляють. Для цього є фахівці фінансового управління, що розробляють проекти бюджету, несуть відповідальність згідно Бюджетного кодексу та ЗУ «Про бюджет» та інших нормативних документів. А значить будь-які зміни до бюджету мають відповідати  законодавству, а не бажанню деяких депутатів поділити «під себе».

 

         Передбачено ст.61 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні»

                http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/280/97-%D0%B2%D1%80

 

Теза: Головними розпорядниками бюджетних коштів в районах можуть бути виключно місцеві державні адміністрації в особі їх керівників, а не депутати чи керівництво ради. На сесії райради неодноразово звучить слова головуючого, що «бюджет треба переділити, бо не врахували думки окремих депутатів». Думку депутатів врахували, а от чи врахували думку своїх виборців – жителів району та працівників бюджетної сфери?

 

                Передбачено ст.22 Бюджетного кодексу Украни.

http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2456-17

 

Теза: Хочеться нагадати заступнику голови ради, що він безпосередньо голосував за ряд рішень, за якими «втратили чинність» повноваження райдержадміністрації щодо управління об’єктами спільної власності районного рівня, а значить і відповідальність за розвиток відповідної галузі.  Розробку проектів рішень, призначення керівництва тощо взяв на себе орган місцевого самоврядування. До речі в статуті КНП «Володимирецький РЦ ПМСД» згадка про райдержадміністрацію, тим більше погодження, взагалі відсутні. А значить і закиди щодо «не подали чи не передбачили» не приймаються. Це вже Ваші повноваження. Внаслідок ряду таких необдуманих рішень КЗ «Володимирецька ЦРЛ» в рейтингу районів області посіла останнє місце, а це, в свою чергу, відображається на житті та здоров’ї мешканців Володимиреччини, а КНП «Володимирецький РЦ ПМСД» не підписало вчасно угоду із Національною службою здоров’я України, внаслідок було безповоротно втрачено близько 5 млн. грн. до кінця року. Пане заступнику голови, привселюдно назвіть, будь ласка, чия це відповідальність, що медики не дотримують заробітну платню в 3 кварталі, а можливо й до кінця року?

 

Передбачено рішенням Володимирецької районної ради №102 від 22.09.2016 р., №167 від  03 березня 2017 року, № 306 від 21.06.2018 р.

 

http://www.volodrr.rv.ua/index.php/site-map/rishennya-rajonnoji-radi-vii/1709-rishennya--102-pro-upravlinnya-obektami-spilnoji-vlasnosti-teritorialnikh-gromad-sil-selishch-volodimiretskogo-rajonu

http://www.volodrr.rv.ua/index.php/site-map/rishennya-rajonnoji-radi-vii/1804-pro-vnesennya-zmin-do-rishennya-rajonnoji-radi-vid-22092016-102-pro-upravlinnya-obektami-spilnoji-vlasnosti-teritorialnikh-gromad-sil-selishch-volodimiretskogo-rajonu

http://www.volodrr.rv.ua/index.php/site-map/rishennya-rajonnoji-radi-vii/2217-rishennya--306-pro-zatverdzhennya-statutu-komunalnogo-nekomertsijnogo-pidpriemstva-volodimiretskij-rajonnij-tsentr-pervinnoji-mediko-sanitarnoji-dopomogi-volodimiretskoji-rajonnoji-radi

 

Теза: Щодо програми «Цукровий діабет», то Володимирецькою РДА, за проханням головного лікаря, були передбачені в змінах до бюджету 50 тис.грн.  ще на минулій сесії 21 червня 2018 року, але до наступної сесії 24 липня так і не використані за призначенням, а значить хтось зацікавлений у створенні соціальної напруги, а потім «героїчного» вирішення на сесії райради з послідуючими безпідставними звинувачуваннями у статті заступника райради. До речі, на апаратній нараді мною було дане доручення головному лікарю ЦРЛ розробити відповідну програму, що ще раз підтверджує безпідставність звинувачування.

 

Передбачено кошти рішенням Володимирецької районної ради №320 від 21.06.2018 р.

http://www.volodrr.rv.ua/index.php/site-map/rishennya-rajonnoji-radi-vii/2218-rishennya--320-pro-vnesennya-zmin-do-rajonnogo-byudzhetu-na-2018-rik

 

Теза: Поважаю депутатів, які переймаються проблемами ремонту та утримання доріг. Для цього управлінням будівництва та архітектури, фінансовим управлінням спільно з депутатами передбачено кошти лише на виготовлення проектно-кошторисної документації (ПКД) для капітального ремонту доріг району в сумі 180 тис.грн. та ще 100 тис.грн передбачено на виготовлення ПКД ремонту мостів, що мають аварійний стан.

                Щодо «делегованих повноваженнях по ремонту доріг», то пан заступник або лукавить, або не компетентний. Переглянувши затверджений перелік майна комунальної власності, доріг не знайшов. То що ж делегували? Можливо наступної сесії ви придумаєте як включити, щоб делегувати, подібно як безпідставно включили будинок, що є в розпорядженні відділу культури РДА чи два будинки на вул. Лісова Поляна, по яких є відповідне рішення суду про повернення майна та відкриті кримінальні провадження.

                Реальної можливості фінансування капітального ремонту доріг з районного бюджету немає, тому, що для цього потрібні десятки, якщо не сотні мільйонів гривень.  У разі виконання поточного ремонту на 300-400 тис.грн., як показала практика, це не ефективне використання коштів, по простому викинути кошти на вітер, як це було по ремонту дороги між Любахами та Олізаркою.

 

Передбачено ст.77 Бюджетного кодексу України.

http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2456-17/page9

 

Підсумок: Звертаю увагу, що в районі поки що заборгованості по виплаті заробітних плат немає, але потреба до кінця року по заробітній платі близько 12 млн.грн. та енергоносіях близько 6 млн.грн., а згідно п.4 статті 77 Бюджетного кодексу України зобов’язує відповідні ради!, при затвердженні бюджетів першочергову враховувати потребу в коштах на оплату праці працівників  бюджетних установ, на проведення розрахунків за електричну та теплову енергію, водопостачання, водовідведення та ін.

Це «поки що» відсутня заборгованість. Але в погоні за політичним популізмом, більшість депутатів цим не переймаються. Якщо рішення і надалі будуть прийматися депутатами без погодження з головним розпорядником коштів та без врахування потреби на основі обгрунтованих розрахунків, цього не минути. Для прикладу, тільки на минулій сесії таким чином було витрачено резерв в розмірі більше 1 млн.грн. бюджетних коштів.

В свою чергу запевняю, що стояв і буду стояти на принципах законності. Кошти, які були передбаченні депутатами в супереч ст.77 Бюджетного кодексу не будуть фінансуватися, поки бюджетна сфера не буде забезпечена заробітною платнею, платою за енергоносії та по інших захищених статтях до кінця року. Незважаючи на те, що деяким політичним силам вигідно створити неабиякі проблеми за принципом: чим гірше – тим краще, замість того, щоб спільного вирішувати нагальні потреби нашого району.

 

У вас недостатньо прав для коментування.