( 0 Votes )

25 грудня (07 січня за новим стилем) Православна Церква святкуватиме Різдво Христове. Передує цьому великому святу встановлений Церквою піст. Це час посиленої молитви, обмеження від насолод, розмірковування про вічне, відновлення стосунків з ближніми та умиротворення свого серця для гідної зустрічі дня народження Господа Бога нашого Ісуса Христа, який заради спасіння людей зійшов з небес.

Починається Різдвяний піст 28 листопада і триває до 6 січня (за н. с.). Також цей піст ще називають «Пилипівка» тому, що починається після 27 листопада – дня пам'яті апостола Филипа.

Започаткування Різдвяного посту, як і інших багатоденних постів, сягає давніх часів християнства. Вже з четвертого століття св. Амвросій Медіоланський, Філастрій, блаженний Августин згадують у своїх творах про Різдвяний піст.

Спочатку цей піст тривав в одних християн сім днів, в інших - трохи більше. На соборі 1166 року, що відбувся при константинопольському патріархові Луці та візантійському імператорі Мануїлі, всім християнам було призначено дотримуватися посту перед великим святом Різдва Христового сорок днів.

Мета посту полягає в тому, щоб ми до дня Різдва Христового очистили себе, молитвою, святими таїнством сповіді і святого причастя, щоб з чистим серцем, душею і тілом могли благоговійно зустріти явленого у світ Сина Божого і щоб, окрім звичайних дарів і жертв, принести Йому наше чисте серце і бажання дотримуватися Його вчення та жити за Його заповідями. Святитель Іоан Золотоуст з цього приводу говорить: «Хто молиться з постом той має два крила, що легші самого вітру; він швидше вогню і вище землі; тому, такий особливо є ворогом і воїном проти демонів, так як немає сильніше людини, що щиро молиться і постить».

Загальні правила дотримання Різдвяного посту менш суворі, ніж у Великому та Успенському пості. Зрозуміло, що під час посту заборонені м'ясо, вершкове масло, молоко, яйця, сир. Крім того, у понеділок, середу і п'ятницю Різдвяного посту за уставом забороняються риба, вино та олія, і дозволяється вживати їжу без олії (сухоядєніє) тільки після вечірньої служби. В інші ж дні – вівторок, четвер, субота і неділя – дозволено приймати їжу з рослинною олією. Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботні та недільні дні й великі свята, наприклад, в свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, в храмові свята і в дні великих святих, якщо ці дні припадають на вівторок або четвер. Якщо ж свята припадають на середу або п'ятницю, то послаблення посту поширюється тільки на вино та олію. З 2 січня по 6 січня піст посилюється, і в ці дні навіть в суботу та неділю риба не благословляється.

Але ми повинні пам'ятати, що основа посту є – боротьба з гріхом через утримання від їжі. Саме помірність, а не виснаження тіла, тому вищевикладені правила дотримання посту кожен повинен порівняти зі своїми силами, зі ступенем своєї підготовки до посту.

Піст тілесний, без посту духовного, нічого не приносить для спасіння душі, навіть навпаки, може бути і духовно шкідливим, якщо людина, утримуючись від їжі, вважає що є кращою від тих, що не постять, впадає у гордість. Справжній піст пов'язаний з молитвою, покаянням, з стриманістю від пристрастей і пороків, викоріненням злих справ, прощенням образ, з помірністю у подружньому житті, з уникненням розважальних і видовищних заходів, перегляду телевізора. Піст не мета, а засіб – засіб упокорити свою плоть і очиститися від гріхів. Без молитви і покаяння піст – це дієта.

Як бути з дитячим постом? В пості дитини чи в пості дорослого – неважливо – завжди потрібно знати міру. Піст має бути в тих межах, в яких він не шкодить здоров'ю.

Тож нехай Господь допоможе нам достойно пройти цей піст і з чистим серцем та душею в Різдвяну ніч співати разом з небесним хором: «Слава в вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління(Лк. 2,14).

Матеріал із сайту УПЦ КП.

 

Смачного Пилипівського посту!

Пісний монастирський кавовий пиріг

250-300 г борошна, 250 мл міцної кави, 1 скл. цукру, 2 ст.л. меду,1 ч. л. соди, дрібка солі, горіхи, чорнослив, родзинки, цукати – за смаком.

До звареної кави додати мед та цукор – розтопити. Додати сухофрукти, сіль, соду (негашену!), борошно. Тісто виходить густоти сметани. Вилити у змащену та гарно «припудрену» борошном форму. Випікати 60- 70 хв. Готовність перевірити зубочисткою.

 

Імбирно-вишневий пісний пиріг

2 скл. борошна, 2 ч.л. меленого імбиру, 1 ст. л. какао, 2 ст. л. меду, 100 г цукру, 0,5 скл. олії, 1,5 ч. л. соди, 200 г вишень без кісточок, горіхи, сіль.

У 250 мл теплої води розмішати мед, цукор,сіль, олію. Борошно перемішати з какао, содою, імбиром. Все змішати, додати вишні та горіхи.  Вилити у форму, випікати 40 хв. Зверху посипати цукровою пудрою.

 

Фаршировані пісні печерички

Почистити гриби.  Відокремити шляпинки від ніжок. Ніжки подрібнити, цибулину покраяти на кубики, моркву натерти на тертці – потім все це посмажити на олії. Розпарити рис (найкраще круглий) – розраховувати 1 ч. л. на шляпинку. Змішати рис з грибами, додати 1 – 2 ст. л. пісного майонезу, посолити – поперчити до смаку. Шляпинки начиняти підготовленим фаршем, змастити зверху майонезом. Викласти на змащене олією деко  та запікати в духовці упродовж  20 хв.

 

Пісний салатик «Гриби в дублянці»

Варені картопля, морква, буряк. Підсмажити гриби з цибулькою на олії. Складати як «шубу».

 

Салат «Оригінальний»

 1 середній качан пекінської капусти, 3-4 ст. л. моркви «по корейськи», 2 цибулини, печериці, сіль, олія.

Підсмажити печериці з цибулькою в олії. Капусту нарізати, додати цибулю нарізану півкільцями (можна замінити зеленою), посолити ледь-ледь (зважайте на моркву – вона солона!). Додати моркву, підсмажені грибочки, гарно перемішати.

 

Швидкий салат з квашеної капусти

До квашеної капусти додати мариновані гриби, цибульку (можна зелену), журавлину. Можна гриби замінити соленими огірками. Засмачити олійкою домашньою соняшниковою.

 

Квасолька, тушкована з грибочками

Замочити квасолю, найкраще на ніч. Відварити до готовності. Цибулю  дрібно накраяти, моркву натерти на тертці, гриби нарізати пластинками – все підсмажити в олії. До підсмажених овочів додати відціджену квасолю ( відвар не виливати!), томатний соус за смаком, посолити – поперчити, долити відвару з квасолі та ще тушкувати 30 хв. Дати страві настоятись пів години.

 

Пісний «Олів’є»

Варені картопля, морква, солоні та свіжі ( якщо є) огірки, мариновані гриби, припущена в олії  цибуля ( можна зелена або маринована в суміші оцту та води 1:1), пісний майонез.

 

Тісто на пісні пиріжки

По пів-склянки води та олії, сіль, борошно – скільки візьме. Замісити тісто, дати відпочити пів години. Виробляти пиріжки. Можна пекти в духовці або смажити на сковорідці. Тісто виходить смачне, шарувате.

 

Улюблена печена картопля моєї родини

Можна картоплю обібрати, а можна з шкіркою, тільки гарно помити  щіточкою.  Нарізати вдовж дольками, залити водою та довести до кипіння. Потім воду злити, в каструлю налити олії (беру «на око»), насипати приправи «10 овочів Торчин»; легенько струшуючи, каструлю перемішати. Потім висипати на деко та пекти в духовці 15-20 хв. при 200 С. За 3-5 хв. до готовності посипати дрібно нарізаним часничком. Смакує з соленими огірками, квашеною капустою.

 

Лариса Сарницька.

У вас недостатньо прав для коментування.