( 0 Votes )

Незабаром доспіє в садках соковита вишня, заманять до себе гронця  порічок  та смородини, а солодка малина  звабить покуштувати червоні та жовті ягідки, в городах дозріла пахуча полуниця. Гаряча пора!

Господині старанно будуть робити солодкі закруточки, щоб морозними вечорами відкрити вареннячко – і полинути в мрії про літо.

Хочу запропонувати декілька переписів заготовок з ягід. Всі рецепти випробувані моїми знайомими та особисто мною.

Варення з аґрусу

1 кг аґрусу, 200 г горіхів, 1,4 кг цукру, 1,5 скл. води.

Горіхи  мілко нарізати та підсмажити. Ягоди розрізати і видалити кісточки, начинити горіхами. З води і цукру зварити сироп і гарячим залити підготовлені ягоди. Залишити в прохолодному місці на 10-12 год. Після чого варити до готовності. Гарячим розкладати в банки.

 

Аґрусове з вишнями

 По 0,5 кг аґрусу і вишень, 1 кг цукру. Аґрус перекрутити через м’ясорубку, закип’ятити з цукром, додати вишні без кісточок, варити 10 хв. Дати схолонути і ще раз прокип’ятити протягом 10 хв. Розкладати в банки.

 

Асорті

6 скл. смородини, по 2 скл. малини і порічок, 2 апельсина, 18-20 скл. цукру.  Ягоди і апельсини перекрутити на м’ясорубку, розмішати з цукром. Закип’ятити, весь час помішуючи і розкладати по банках.

 

Карамельне повидло з яблук

Потрібно: 4 кг яблук, 1 кг цукру, 500 г цукерок "Корівка", 1/2-1 склянка води (залежно від яблук), 1/4 ч.л. лимонної кислоти.

Яблука почистити, нарізати і скласти в посудину. Додати воду, цукор і кислоту. Накрити кришкою і варити на середньому вогні 50 хвилин. Додати цукерки і проварити повидло до повного розчинення їх. Гарячим розлити в банки і закатати.

 

Грушеве варення з лимоном

На 1 кг груш 1,2 кг цукру, 2 невеликих лимони.

Груші помити, почистити від шкірки і серцевини, нарізати кубиками. В миску насипаємо шар цукру, зверху укладаємо шар груш, поливаємо соком і повторяємо декілька раз. Останній шар цукор. Накриваємо кришкою і залишаємо при кімнатній температурі на добу. На наступний день зливаємо сироп, кип’ятимо його, знімаємо піну, додаємо груші і варимо до загустіння на невеликому вогні.

 

Сливово-банановий джем

2 кг слив (венгерка), 2 великі або 3 маленькі банани, півлітрова банка цукру, 0,5 чайної ложки меленої кориці

Сливи помити, обсушити, розрізати на половинки і видалити кісточки. З бананів зняти шкірку. Сливи і банани перекрутити на м'ясорубці, або подрібнити з допомогою блендера, кухонного комбайна. Поставити цю масу на вогонь, трішки нагріти, додати цукор і корицю. Перемішати, довести до кипіння , зменшити вогонь і варити весь час помішуючи, щоб не пригоріло 1 годину. Готовий джем розлити в стерильні і сухі банки і закатати.

Вихід 3 півлітрові банки.

 

Полуничне з білим шоколадом

1 кг полуниці, 1 кг цукру, 100 г шоколаду, 1 пакетик конфітюру (згущувача для варення), 1 ч. л. лимонної кислоти.

Перебрати полуниці, порізати на дольки. Додати цукор, кислоту, конфітюр. Поставити на сильний вогонь, довести до кипіння постійно помішуючи. Варити 15-20 хв. Зняти з вогню і додати поломаний на кусочки шоколад. Ретельно перемішати. Розкладати в банки.

 

Варення «Чорний ліс»

1 кг вишень, 0,5 кг цукру, дрібка  лимонної кислоти, 2 ст. л. желатину, 3 ст. л. какао, 4 ст. л. розчинної кави, 50 г коньяку або лікеру вишневого.

У підготовлені вишні без кісточок додати всі сухі інгредієнти. Перемішати і поставити на повільний вогонь. Як тільки суміш прогріється подрібнити блендером.  Довести до кипіння і варити 5 хв. Додати лікер і розкладати в сухі банки.

 

Полуничне з апельсином

2 кг полуниць, 1,5-2 кг цукру, 1 середній апельсин.

Перебрані ягоди засипати цукром, дати постояти декілька годин, щоб пустили сік. Додати порізаний з шкіркою  на часточки апельсин. Довести до кипіння, варити на повільному вогні  5-10 хв. Зняти з вогню і залишити до наступного дня. Знову довести до кипіння і поварити 5-10 хв. і зняти з вогню. Ввечері можна доварити варення. Розкладати  в чисті банки.

 

Варення з порічок

2,4 літри порічок, 650 г родзинок, 4 великих апельсина, цукор – приблизно 3,2 кг.

Пропустити через м’ясорубку порічки, родзинки та апельсини. Зважити отриману суміш і додати стільки ж цукру. Варити до запустіння, постійно помішуючи. Можна варити в декілька прийомів.  Розкласти в банки. Можна зберігати під капроновою кришкою в холодному місці.

 

Полуничне варення з ревенем

По 1 кг полуниць і ревеню, 1,2 кг цукру, сік 1 лимона.

Ревінь почистити і нарізати невеликими шматочками, засипати цукром і дати постояти декілька годин. Поставити на вогонь  і варити 10 хв. Додати підготовлену полуницю і ще варити 20 хв.

За декілька хвилин до зняття з вогню додати сік лимону. Розкласти в чисті банки.

 

Перевірила Лариса САРНИЦЬКА.

У вас недостатньо прав для коментування.