HomeНовиниВісник без цензуриЗвіріємо?... Коментар щодо стрілянини в Білому

Звіріємо?... Коментар щодо стрілянини в Білому

( 0 Votes )

Дожилися: 15 січня на «Яндексі» серед головних тем дня зависло: «На Україні чоловік розстріляв відвідувачів кафе». Новину, вже більш детально, розтиражували всі, кому лиш було не лінь. Але головне в ній для нас – український «брейвік» виявився нашим земляком, 22-річним жителем села Бишляк. Напередодні він, єгер мисливського господарства, розвозив корм диким тваринам, а заодно пам’ятав і про Старий Новий рік. Навідзначавшись, прибився у сусіднє село Біле, де, за повідомленням електронних ЗМІ, встряв у суперечку з місцевими жителями.

 Хлопці і дівчата, які потрапили під важку руку підпилого єгеря, заперечують, що у них сталася з ним сварка. Та коли наш «снайпер» підійшов до кафе і тричі пальнув у вікно з мисливського дробовика, постраждали саме вони: шестеро хлопців і двоє дівчат. На щастя (журналістам про це повідомили заступник головного лікаря Володимирецької ЦРЛ Олександр Волочнюк та начмед Тетяна Рябченко), ніхто всерйоз не постраждав. Дрібний шрот, розсіюючись після пострілу, дірявив спини, потилиці, сідниці і стегна, однак глибше шкіри не проникав. 

Полите кров’ю застілля, за повідомленнями тих же ЗМІ, після пострілу не припинилося. Поранені гамували біль спиртним. І «швидка допомога» забрала їх із кафе, щоб доставити у райцентр в лікарню. Кажуть, у наркозі не було потреби. Обійшлося місцевим знеболенням, і на час підготовки цієї публікації дехто з потерпілих уже просився додому.

Та мораль історії, все ж, в іншому.

Підозрюваний з місця події зник, однак у подальшому був затриманий працівниками міліції, повідомив у редакцію керівник прес-служби Кузнецовського МВ УМВС Юрій Чиж. За місцем проживання «стрільця» вилучено гладкоствольну мисливську рушницю «ІЖ-18» та розпочато кримінальне провадження за частиною 4 статті 296 Кримінального кодексу України (хуліганство із застосуванням вогнепальної зброї). Бишляцькому «брейвіку» загрожує ув’язнення на строк від трьох до семи років. Та поки проводиться слідство, про мотиви дикого нелюдського вчинку наразі не повідомляється.

Коли, за сигналом медиків, «стрільця» затримали, він, як писалося в деяких ЗМІ, нічого не пам’ятав про свій «подвиг». Подію занесли до Єдиного реєстру досудового розслідування, і ниточка, як кажуть, доведе до клубка. Однак бойовиті завсідники Інтернету вже нині виносять цій події власний вирок. Дехто дивується «всеїдності» столичних журналістів: мовляв, хлопець стріляв з гвинтівки, то чом на знімку, яким ілюструється повідомлення, німецький карабін часів світової війни? Зате інші, ігноруючи подібні деталі, б’ють навідмаш, мов забивають цвяхи: «Наші продовжували б пити, навіть якби були мертвими!..»

Не будемо сперечатися з Інтернет-завсідниками. Але одне поза сумнівом: і в кафе, і поза ним бал правив його «пренікчемність алкоголь». Що тут скажеш? Устами своїх мудреців народ давно все сказав: «Не шкода горілки випитої, а шкода розуму пропитого. Бо горілка й без вогню розум спалить».

Почути б народну мудрість!

Григорій ОСТАПЕНКО


Матеріали до теми:


 

У вас недостатньо прав для коментування.