HomeНовиниВ РайоніАфриканські птахи оселилися на Володимиреччині (+фото)

Африканські птахи оселилися на Володимиреччині (+фото)

( 0 Votes )

Екзотичні для нас птахи, які живуть у Лозках в одному з місцевих господарств, народилися не в Африці, а в Україні, тому тутешні мешканці, посміхаючись, кажуть: «Страуси – це вже майже домашня для нас птиця». От тільки розводити їх зважиться не кожний: задоволення не з дешевих, та й доглядати двометрових птахів потрібно щодня і дуже ретельно.

Це було перше моє знайомство з красивими крилатими велетнями. Побачивши їх, спочатку навіть злякалася їхнього зросту, тож досить обережно знайомилася з цікавими птахами.

У господарстві Івана та Ірини Вознюків їх четверо: двоє чорних і двоє коричневих. Вони гордо походжають вольєром, а щойно помітивши нас, незнайомців, насторожено спостерігають за кожним рухом.

Господар пригадує, як два роки тому в сусідній області мурував людям каміна. Зайшлось і про африканських велетнів-птахів, і волиняни сказали, що можуть кілька штук продати, адже тримають їх чимало. Іван погодився. Птиці, до того ж, дісталися за невеличку суму. Фактично, відбувся натуральний розрахунок за роботу. Бо в інтернеті середня ціна страуса сягала 8 тисяч гривень. Отак несподівано поповнилася домашня живність Вознюків.

 


Як і кожна жива істота, страуси потребують догляду й уваги. Харчами особливо не перебирають: залюбки поїдають свіжу траву, ягоди, деякі фрукти, а взимку кормляться сіном та пшеницею.

Цих велетенських «курей» можна вважати безвідходними у господарстві. Але вони й потішні. Уже впродовж кількох хвилин вдалося побачити, як ці могутні птахи б’ються за червонобоке яблуко, хоча для такого птаха проковтнути його – справа кількох секунд. А ще цікаво було чути, що кури їстимуть, скільки не давай, а страуси… знають свою міру. Вчотирьох з'їдають відро яблук, а більше просто не подужають.

Ціняться страуси всім: м’ясом, яйцями і пір'ям. М’ясо на смак нагадує яловичину, але зовсім не містить холестерину. Кілограм такої дієтичної продукції коштує 20 доларів (у країнах Європи – 25-35 євро!). Проте у нинішніх кризових умовах продавати страусятину не вигідно, бо нашим гурманам такі ласощі зараз не по кишені.

 


Інша річ – яйця. Коштують вони приблизно 150 гривень за штуку, а в ресторанах із них роблять смачні млинці та омлети. Самки радують господарів такими «даруночками» раз-двічі на тиждень. Загалом – до 50 яєць за сезон. А от страусине потомство висиджує… майбутній татко. Одне таке яєчко завбільшки як літрова банка і рівняється воно 25-30 звичним для нас курячим. Переважає у яйцях жовток, і на смак вони трохи солодші від курячих. А ще – дуже міцні й ідеально підходять для народних промислів. Не кришаться і не ламаються. На них добре і рівномірно «лягає» фарба. А шкаралупа настільки товста, що, коли її розбити, уламки нагадують череп’я посуду. Із шкаралупи виготовляють світильники, підсвічники, декоративні тарілки, підставки для квітів і, звичайно, традиційні крашанки, мальованки, крапанки…

Якщо ви щойно купили таких пернатих, на бізнес розраховуйте не зразу. Перше яєчко самка подарує вам лише на четвертий рік життя – після дозрівання.

Із пір’їнок цих гігантських птиць роблять цікаві панно, настільні композиції, фетровики оздоблюють ними капелюхи, а дизайнери причепурюють одежу, роблять пишні і дорогі боа для модниць. До речі, пір’я з одного птаха можна отримати більше двох кілограмів, а пластичну шкіру прирівнюють до крокодилячої. Вона підходить для елементів декору, біжутерії, а з кісток можна виготовити підсвічники, статуетки, як і з каменю чи дерева. Дзьоб і нігті безцінні у виробництві прикрас, а жир – у косметології. З пташиних вій виходять дорогі пензлі для розпису маслом.

Цікаво, що страуси настільки швидко звикають до людей, що просто впритул розглядають відвідувачів, сміливо підходять до огорожі й охоче приймають «гостинець» з будь-чиїх долонь. Головне – вміти правильно запропонувати.

– Самки насправді дуже дружелюбні і швидко запам’ятовують людей.  Удар такого птаха, кажуть, дуже сильний. Але мене, на щастя, не били. Якось самець вдарив мого тестя (у період спарювання вони дещо агресивні). Зізнався, що трохи боліло, а удар справді міцний. Загалом же страуси дуже цікаві, дружелюбні і звикають до людей, – каже власник крилатих велетнів.

 


Сьогодні його красені і красуні важать приблизно по 80 кілограмів. Вони спокійно позують перед камерами та фотоапаратами, і роблять це так красиво, що й справжні фотомоделі могли б позаздрити. Тож Вознюки збираються розширити це пташине сімейство, та й чимало знайомих зацікавилися екзотичними птахами. Хто зна, можливо, колись зі звичайного вольєру  у Лозках постане ціла  страусина ферма.

Ольга ПЕШКО.

Фото автора.

 

ДО ТЕМИ:

Наукова назва страуса у перекладі з грецької означає «горобець-верблюд». Крім того, цей пернатий – володар найбільших очей серед усіх наземних істот. Так що розмір його мозку менший від розміру очей.

Яйце страуса найбільше у світі і в діаметрі сягає 15-20 сантиметрів. Воно здатне витримати вагу до 115 кілограмів, хочак саме важить 1,5-2 кілограми. Порожня шкарлупа зовні схожа на порцеляну, і її ще з середньовіччя інкрустували дорогоцінними металами.

 

У вас недостатньо прав для коментування.