HomeНовиниВ РайоніРадикальної зміни влади у Володимирецькій райраді не сталося (+фото, відео)

Радикальної зміни влади у Володимирецькій райраді не сталося (+фото, відео)

( 0 Votes )

Сьогодні відбулася чергова сесія районної ради, на якій знову голосували за недовіру, тепер вже – голові райради Василю Ковеньку. І хоча це питання виникло буквально учора, напередодні сесії і могло бути відхилене згідно регламенту (бо мало бути оприлюднене на сайті ради за 20 днів до розгляду), його разом з іншим терміновим проектом рішення про утворення комунальної установи "Володимирецький інклюзивно-ресурсний центр" Володимирецької районної ради все ж включили в порядок денний.

Ініціатором "імпічменту" Василю Ковеньку став Сергій Корсунов (фракція "УКРОП"), фракція БПП та фракція Радикальної партії Олега Ляшка. Як стало відомо, готувався навіть силовий варіант змусити голову райради написати заяву на звільнення за власним бажанням...

 У процесі бурхливої емоційної дискусії по звіту голови райради за 2017 рік та висловлення йому недовіри зачепили чи не всі рівні влади, тож її ще довго можна буде розбирати на цитати.

Заплановані 32 питань сесії розглядали 30 присутніх із 34 депутатів за списком майже до вечора.

До переліку питань порядку денного на початку засідання запропонували додати проекти рішень про недовіру голові РР та створення інклюзивно-ресурсного центру. Проте аби прийняти оновлений порядок денний, голосів не вистачило: 16 - за, 12 депутатів були проти.

Попри такий сценарій Василь Ковенько все ж попросив повторно голосувати за порядок денний. Адже було заплановано багато важливих для району питань, як от звернення щодо недопущення закриття обласного спецдиспансеру радіаційного захисту населення, затвердження статуту КНП ВР ПМСД, внесення змін до програм «Милосердя», військово-патріотичного виховання, реорганізація КЗ ЦРЛ у некомерційне підприємство тощо, а ще ж – прийняття змін до районного бюджету.

Тож депутати підтримали – проголосували.

Далі Василь Ковенько доручив вести засідання заступнику голови райради Володимиру Савоніку, бо ж питання стосувалося висловлення недовіри голові ради. За давньою вже складеною у нас в районі традицією, рішення про недовіру не прийняли. Проте в емоційних поясненнях слова добирали мало. Чого лише варті слова Сергія Корсунова: "Ситуацію вирішити можна: убрать одного, убрать другого" та "Оберіть мене і на деревах буде рости ковбаса".

Після гострих викривальних спічів про намагання обласної влади впливати на ситуацію у Володимирецькій райраді і особистій участі обласного губернатора Олексія Муляренка у намаганні змінити неугодного провладній партії бютівця Василя Ковенька на посаді голови райради напередодні президентських виборів почалися справжні "водіння танців". Депутати, які входять до коаліції прихильників курсу чинного президент, задавали питання по суті й не по суті (як от про недотримання регламенту, невчасне оповіщення про засідання комісій і сесії, про встановлення відеоспостереження у сесійній залі, затягування із скликанням позачергових сесій) голові райради, а той доволі емоційно відповідав і часто апелював до самих депутатів – мовляв, хто заважав їм готувати відповідні клопотання чи проекти рішень?

У результаті від голови РДА Володимира Хоружого прозвучало навіть звинувачення Василя Ковенька у рейдерському захопленні будинку (з демонструванням правовстановлюючих документів), що був у 1995 році подарований жителем райцентру райдержадміністрації, але у 2006 році (виправлено) його чомусь районна рада внесла у майно комунальної власності. (Мова йде про будинок, який дійсно був на балансі райдержадміністрації і 13 років тому був наданий працівнику відділу культури М. Дукач як житло з правом приватизації). На що голова райради апелював тим, що РДА може бути тільки балансоутримувачем майна (власником лише Фонд держмайна або Кабмін). А оскільки дана квартира не числиться в переліку майна державної власності, про що є відповідний витяг із Фонду держмайна, то її можна було або включити до переліку майна спільної власності сіл і селищ району і встановити через суд право власності (що й було зроблено Марією Дукач у травні цього року), або передати на баланс селища, де ця квартира нинішній квартиронаймачці точно б не дісталася (хоча б через те, що у Володимирецької селищної ради є першочергова вимога Європейського суду про забезпечення житлом одного із жителів Володимирця). Тим паче й живе у будинку працівниця одного з підрозділів РДА, а Василь Ковенько лише радив, як узаконити її право на проживання (М. Дукач вдова чорнобильця).

Попри емоції і гострі взаємні звинувачення у перевищенні службових повноважень або посадовій бездіяльності, у більшості присутніх складалося враження, що кимось погано зрежисований спектакль все більше скидається на фарс, від якого втомилися уже всі і в залі, і в районі...

Як результат 11  голосів за відставку Василя Ковенька, 1 проти, решта депутатів не голосували. Радикального перевороту у раді не сталося, путч провалився, сторони повернулися у висхідну позицію; гра престолів та імпічментів продовжується.

Як стало відомо пізніше, не виключався й вараський метод зміни влади у районі: начебто мали приїхати силовики радикальних націоналістичних організацій і під тиском "громадськості" змусити голову написати заяву за власним бажанням. Або ж зірвати сесію і спровокувати масові безпорядки та сутички, щоб показати картинку на область: бачите, там влада не справляється, народ повстає, тож треба когось міняти. На цей випадок на території відділку поліції чергував загін спецпризначенців, а з сіл вже готові були виїхати люди на підтримку більшості в районній раді. На щастя, обійшлося без масових заворушень і безпорядків.

Можна задати питання чиновникам в області: чи справді через відсутність конструктивної співпраці між органом самоврядування та виконавчою владою у Володимирця погіршилися стосунки з областю (в результаті чого страждає весь район) і вирішення проблеми там бачать лише у зміні обох керівників району; чи то дійсно на політиків від опозиції тисне правляча партія і зачищає політичний простір перед виборами. Але очікувати відвертих відповідей, мабуть, не варто. Політика це мистецтво маніпулювання і вигідних маневрів, а не істинна правда на сповіді...

Одноголосно прийнявши рішення про застосування революційного прапора ОУН на території району, не прийняли змін щодо управління закладами освіти (хоча гроші на їх ремонти виділили) і далі надовго зав'язли у суперечках щодо ухвалення антиолігархічного пакету докорінних перетворень, ледь не почубилися у полеміці про автокефалію православної Церкви України, оскільки є курс президента але немає чіткого розуміння позиції суспільства (громадську думку в таких питаннях треба і скрупульозно вивчати до прийняття рішень, і формувати через діалог з релігійними конфесіями, а не після рішень політиків). Так і залишившись кожен на своїх позиціях, депутати перейшли до обговорення бюджетних змін (про них розкажемо дещо пізніше).

Власне, деякі найгостріші моменти перебігу бурхливої сесії дивіться самі у відеофрагментах Ольги Пешко та Сергія Скібчика.

 
 
 

 

Фото, відео - Сергій СКІБЧИК, Ольга ПЕШКО.

 

У вас недостатньо прав для коментування.