HomeНовиниВ РайоніВ Рафалівській автошколі "Сигнал" розпочато набір на курси трактористів

В Рафалівській автошколі "Сигнал" розпочато набір на курси трактористів

( 0 Votes )

Ще не так давно Володимирецький район був єдиним, де не готували трактористів.

Комбайнів, тракторів та іншої сільськогосподарської техніки у селах щороку більшає, а от щоб вивчитися та здобути право керування трактором – треба було їхати щонайближче у Сарни.

І якщо дядько в селі міг купити «китайця» і без посвідчення тракториста тихцем їздити полями, обробляючи свою городину, то бажаючим влаштуватися у лісгосп, в торгову чи будівельну організацію механізатором чи навантажувачем (на кару у склад) треба все ж відповідну кваліфікацію і документ, що її підтверджує. Навіть на заробітках (особливо за кордоном) для виконання кваліфікованої праці вам треба посвідчення тракториста чи екскаваторника…

Виправити цю прогалину в галузі технічної освіти взялася Рафалівська автошкола приватного підприємства «Сигнал» Петра Максимчука. У 2013 році там відкрили 5-місячні курси трактористів-машиністів категорії А1 (30 учнів одночасно у групі). За 5 років автошкола випустила більше 300 кваліфікованих трактористів, які сьогодні трудяться і на власних паях, і в лісовому господарстві, і на будівництві. Все більше людей приходить на навчання в Рафалівську автошколу з сусідньої Волині.

А ще своєю гордістю автошкола називає дівчину-трактористку Яну Полуйко з Суховолі. Активістка, знайома нашим читачам, і просто красива дівчина Яна так хвацько і впевнено сідала кермо і керувала трактором «Донг Фенг», що екзаменатори аж диву давалися, бо й з хлопців не кожен так міг.

З тих пір автошкола не стояла на місці. За останні 4 роки посвідчення водія тут отримали біля 6 тисяч учнів (навіть з урахуванням того, що навчалися здебільшого на кілька категорій одразу). Працювали директор Петро Іванович та його заступник Ольга Петрівна і над розширенням числа навчальних професій для механізаторів.

І ось у травні 2018 року таки пройшли непросту сертифікацію та відкрили набір на курси підвищення кваліфікації тракториста-машиніста сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва категорії А2 (трактори з потужністю двигуна понад 73,5 кВт), комбайнера-машиніста категорії В1 (самохідні зерно- та кукурудзозбиральні машини), екскаваторника категорії D1 (екскаватори з об’ємом ковша до 4 м. куб.) та тракториста категорії Е1 (навантажувачі, кари). Групи формуються не більше 15 чоловік у кожній, термін навчання – 2,5 місяця (вартість навчання див. на профільній сторінці автошколи «Сигнал» на нашому сайті polissya.net).

Курси підвищення кваліфікації можливі лише для тих трактористів, які мають категорію А1 і стаж не менше одного року. Посвідчення тракториста, на відміну від водійського, безстрокове.

– У нас дуже хороша база для підготовки трактористів, – стверджує директор Рафалівської автошколи «Сигнал» Петро Максимчук. – Окрім звичних українських чи білоруських тракторів, наші учні освоюють китайський «Донг Фенг», вчаться працювати на зернозбиральному комбайні «Клаас Консул», на екскаваторі «Кремер» та опановують навантажувач (кару) «Комацу». Тож навіть за кордоном ці навички згодяться. Викладачі на тракторних курсах у нас всі профільні, з вищою технічною інженерною освітою, а очолює їх мій заступник, інженер-педагог Андрій Шевчук. У планах на майбутнє – збудувати власне СТО, трактородром та гуртожиток учасників АТО та іногородніх учнів. Усі роботи вже розпочаті…

 


– Тракторист сьогодні – професія не менш затребувана на ринку праці, аніж будівельник чи бухгалтер, – долучається до розмови викладач, інженер-механік Андрій Сергійович. – Техніка ж використовується не лише для обробітку власних городів, а практично у всіх галузях життя: і в лісі, і на будівництві, і на дорогах, і в складах на супермаркетах. Відповідно, потрібні певні навички, щоб нею управляти. Саме їх ми й даємо нашим учням. Та й навчальні технології давно сягнули вперед від плакатів на стінах чи макетів на столах (звісно, і наочного матеріалу у нас більше ніж достатньо у класах). У нас вже давно на практиці використовуються відеоуроки, рекомендовані Міністерством освіти і виготовлені на наше замовлення; демонструються через проектор слайди; є інтерактивна дошка, під’єднана до мережі інтернет. Матеріальну базу вивчаємо на макетах та тренажерах. А всі навички спочатку шліфуємо у класах на комп’ютерному симуляторі-тренажері, а тоді вже переходимо до практичних занять. Тож теорія доповнена практикою і значним особистим досвідом наших викладачів. Тому свідоцтва про закінчення курсів трактористів Рафалівської автошколи – дійсно високий кваліфікаційний документ для наших випускників, з яким їх усюди приймають на роботу.

Сергій Скібчик.

На знімку автора: наочну модель розрізу трактора демонструє викладач Андрій ШЕВЧУК.

 

У вас недостатньо прав для коментування.