HomeНовиниВ РайоніБіле озеро готують до сезону (+фото)

Біле озеро готують до сезону (+фото)

( 0 Votes )

За дощами якось не зчулися, як підкралось до нас літо-літечко, а разом з ним – і пляжний сезон. Саме тому 19 травня лісники Рафалівського лісгоспу, які віднедавна відповідають за прилеглі до Білого озера ліси, наводили там порядок.

Їм допомагали громадська організація мисливсько-рибальський клуб «Трифон» та працівники Білоозерського заповідника.

Не дивлячись на дощову погоду, комарів і сам факт вихідного дня, зібралось заради благого діла людей з півсотні. Робота знайшлась для всіх, навіть для директора лісгоспу (який, між іншим, і сам не проігнорував цей захід).

Озброївшись робочими рукавичками, лопатами та мішками для сміття, лісники приступили до справи. Навмисно шукати сміття не довелось, валялось воно просто під ногами – по всій прибережній смузі Білого озера…

У рамках такої щорічної акції було прибрано близько чотирьох гектарів лісу навколо озера. А це – більше п’яти великих тракторних причепів сміття, орієнтовно 4-5 тонн непотребу, серед якого переважає пластик і поліетилен – ті самі недруги довкілля, яким для розкладу необхідно більше 200 років.

Де-не-де стоять смітники. Щоправда, в розпал літа їх катастрофічно не вистачає. В сезон відпочиваючих на озері стільки, що ні проїхати, ні пройти.

Наразі планують встановити ще додаткові стаціонарні смітники. Хочеться вірити, що відсутність смітника поблизу все-таки напоумить відпочиваючих не кидати відходи просто під деревом, а забрати із собою хоча б до першої урни.

Подібне ставлення до власних відходів помічається і в Європі, адже сьогодні ширяться соцмережами відеоролики, де тамтешні громадські діячі, зокрема, байкери вистежують недобросовісних громадян і своїм лиш зовнішнім виглядом все-таки переконують їх забрати своє сміття із собою, а не кидати де-небудь.

Сьогодні приозерний ліс цнотливо чистий. Надовго? Чи до першого теплого сонячного дня?

Безлюдний, він тихий, чистий і неймовірно красивий. Тож не тільки лісники, а й «Володимирецький вісник» благає: люди, давайте не будемо перетворювати місце, де завтра відпочиватимуть ваші діти, у свинарник і смітник. Поліетилен і пластик, як вже згадувалось, розкладається більше 200 років. З такими темпами наші ж онуки будуть купатись не в озері, а у смітті.

Вам приємно відпочивати на чистій галявині? Тож таку  ж чисту її після себе і залиште!

 
 
 
 

 Олена Стельмащук. Фото автора.

P.S. Добираючись до Білого озера, уже вкотре постало питання доїзду до самої водойми. Звичайно, ви зможете оцінити миловидність краєвидів, якщо до них взагалі доїдете.

Славнозвісна ділянка дороги, яку в минулому році посипали щебенем і полили смолою й назвали це ремонтом у 12 млн грн (а смола разом з дрібними камінчиками налипала на гуму і рознеслася колесами автомобілів за півтора місяця), сьогодні – у ще більш жалюгіднішому стані (в цьому ви можете переконатись завдяки відеоролику у спільноті «ВВ» на фейсбуці). Ями настільки глибокі і широкі, що на звичайному легковому седані надія доїхати до озера без поламки майже дорівнює нулю, а відпочиваючим вже не до відпочинку, коли посеред дороги ламається машина на кілька сотень доларів. Як з такими дорогами можна розвивати зелений туризм? З такими дорогами можна зберегти хіба що автентичність краю, та й те – випадково, не ставлячи навіть перед собою такої мети. Ремонт же підвіски автомобілів та відшкрябування смоли і відновлення лако-фарбового покриття власникам точно обійдеться у кругленьку суму.

Служба автомобільних доріг в Рівненській області, яка відповідає за належний стан дорожнього покриття в напрямку Білого озера, в телефонному режимі відповіла, що й самі точно не знають, коли ремонтуватиметься ця ділянка дороги. «Певний ямковий ремонт планується, але спочатку в нас за планом відремонтувати дорогу Рівне-Сарни», – сказав заступник начальника САД Микола Яворський.

 

У вас недостатньо прав для коментування.