HomeНовиниВ РайоніКарантин у садочках: епідемія чи закономірність? (+фото)

Карантин у садочках: епідемія чи закономірність? (+фото)

( 0 Votes )

 

Не встиг попередній номер «ВВ» заспокоїти батьків рубрикою «Без паніки: до епідпорогу далеко», як того ж дня ввечері ці ж батьки, забираючи своїх дітей із садочків, були приголомшені звісткою: садки закриті на карантин.

Навколо проблеми розгорівся цілий ажіотаж, на всю область прогриміло наше районне керівництво.

Одні сайти писали, що садочки в нашому районі закрили задля економії коштів, які мали йти на опалювання садочків (https://rivnepost.rv.ua/lenta_msgshow.php?id=80473), інші – що заклади прикрили для економії коштів, що йдуть на зарплати їхнім працівникам.

Яка насправді ситуація, вирішили дізнатись і ми. «Володимирецький вісник» взяв коментарі в тих, хто працював над визначенням питання карантину в садочках.

Завідуючі райцентрівських дитсадків, що потрапили під карантин, сходяться на одній думці: напередодні оголошення карантину відділ освіти не повідомляв про обов’язкове звітування при перевищенні 20% порогу захворюваності дітей.

– Лист від відділу освіти з вимогою обов’язкового звітування про кількість хворих у садочку надійшов нам ввечері 22 листопада, тому лише наступного дня вперше прозвітували, – стверджує завсадком «Казка» Наталія Гузей. – Це був перший і єдиний лист з такою вимогою. Буквально через 2 години після подачі звіту нам повідомили, що нас закривають на карантин. Перед цим за розпорядженням свого керівника лікарі загальної практики сімейної медицини самі нам телефонували 21 і 22 листопада і питали про кількість хворих дітей. Зазвичай карантин так швидко не оголошують, спочатку кілька днів спостерігають за ситуацією. Загалом у нас 132 дитини в садочку, на момент оголошення карантину «Казку» відвідувало 67 (не всі відсутні дітки хворіли). Всі були розгублені: і наші працівники, і батьки. Ми не знали причину, а батьки не знали, де так швидко знайти «няньку».

– 23 листопада до нас завітали працівники Держпродспоживслужби. На питання про мету візиту вони відповіли, що проводять обстеження дошкільних закладів на підставі доручення голови РДА. По завершенню перевірки рекомендували закрити заклад на карантин. У нас в «Малятку» була лише одна група, де з 26 дітей приходило кілька днів поспіль 2-3 дітей, ще в одній було 7-8, – ділиться завідуюча садком Світлана Жданюк.

– В інших групах відвідуваність була звичайна, – продовжує. – Тому в ті дні точно 20% хворих по садочку не було. Але це ще й зі слів батьків у телефонному режимі, адже якщо дитина не має довідки від лікаря, ми не можемо стверджувати, що вона була відсутня через хворобу. Батьки часто не повідомляють телефоном, чому їхня дитина відсутня.

Минулого тижня, коли рівень захворюваності почав зростати, я сама була на лікарняному. Так співпало, що медсестра у нас молода, працює трохи менше двох місяців. Вона не знала, що треба звітуватись до відділу освіти і до лікарні про статистику хворих в садочку дітей, якщо відсоток захворюваності зростає. Та й мені чомусь ніхто не повідомляв. В садочку у нас 112 дітей, на момент оголошення карантину було 70 хворих дітей, у понеділок телефонували батькам, то виявили 56 хворих дітей, а у середу вже 54, спалаху нема, тенденція зменшується. Раніше карантини припадали на лютий.

Спілкувалась на днях із завідувачем каноницького садочка, він на карантин не закритий, але кількість хворих там невпинно зростає. За весь цей час був один випадок, коли у дитини наша медсестра виявила надто високу температуру. Після денного сну через млявість перевірили у цього хлопчика температуру, а на градуснику трохи більше 39. Викликали швидку допомогу і маму хлопчика. Вже разом вони поїхали до лікарні. Мама зауважила, що сама температурила кілька останніх днів.

Начальник Володимирецького РУГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області Олександр Петрук спирається на наказ МОЗУ №732 «Про затвердження нормативно-правових актів з питань організації та проведення санітарно-протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню грипу та гострих респіраторних інфекцій»:

– Пункт 2 цього наказу говорить: «Дотримання вимог санітарно-протиепідемічних заходів покладається на керівників закладів». Моніторити відсоток захворюваності внутрішньо мають керівники установ. Вони не повинні були чекати, поки в них спитають «зверху». Якщо взяти, наприклад, «Малятко», то під час комісійного обстеження встановлено: наповнюваність 4 груп (спискова кількість дітей) становить 27-30 дітей. Станом на 22.11.2017 року загальна кількість присутніх дітей – 21, відсутніх – 90 (з них 70 хворих), що становить 62,5%. Окрім цього, виявлено ряд порушень вимог санітарного законодавства.

Виконуючий обов’язки голови РДА, перший заступник голови комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Володимирецького району Анатолій Рижий пояснив причину такого рішення комісії:

– Якщо епідпоріг не перевищений, то карантинні заходи по району не вводяться. У випадку виникнення масових захворювань на грип та ГРВІ дітей та персоналу у навчальних закладах припиняються заняття у встановленому порядку, і тоді вводиться карантин окремо на відповідний навчальний заклад незалежно від наявності епідпорогу в районі. Основним завданням прийнятого рішення про введення карантинних заходів в семи дошкільних навчальних закладах району є недопущення поширення грипу та ГРВІ серед населення.

Анатолій Петрович спростував чутки щодо економії коштів на опалюванні та зарплатах. А на сайті РДА зазначалось: з 24 листопада по 4 грудня в 7 дошкільних навчальних закладах, серед яких антонівський «Дубок», володимирецькі «Казка» та «Малятко», дубівська «Вишенька», зеленівська «Яблунька», озерський «Пролісок» та рафалівське «Сонечко», призупинено навчально-виховний процес та введено карантинні заходи по грипу та ГРВІ. Таке рішення було прийнято на основі повідомлень медиків та керівників освітянських закладів, бо на момент оголошення карантину кількість хворих дітей у них зросла до 20%.

29 листопада і «ВВ» пішов дивитись на той карантин у садочок «Малятко». Температурний режим там дотримано: в групах від 18 до 20 градусів (як того вимагають держстандарти). Працівники на місці, застали ми їх безпосередньо за проведенням карантинних заходів: миють все і вся. Килими витрушені і скручені, м’які іграшки разом з ляльками заховані в складах, кімнати постійно на провітрюванні. Садочок втретє вже перемили дезактином, батьків час від часу обдзвонюють вихователі – моніторять стан здоров’я дітей. Лікар загальної практики сімейної медицини Ірина Гарбар каже, що епідпорогу ще нема, але до нього діло йде:

– Статистика та сама – кількість хворих не меншає. Тримається поки що рівень попереднього тижня. Після вихідних кількість хворих пацієнтів у нас знову більше 100. Збільшилась кількість пневмоній, наші лікарі вже двох дітей відправили на стаціонарне лікування. А в основному захворювання ті ж самі – бронхіти, кон’юнктивіти, кашель, нежить. Це вже початок грипу. Діти скаржаться на підвищену температуру, сильні головні болі. Сім’ї усім своїм складом хворіють все частіше…

Між людей ходить думка, що в стаціонарне відділення дітей не кладуть, бо там надто холодно. Цей факт лікарі спростували: стаціонарне відділення, де лікуються дітки, має свою кочегарку, опалювання достатнє, бо запас дров достатній, в палатах точно не може бути холодно. Тому без паніки зустрічаємо простуду і боремось з грипом та ГРВІ разом. І батьки мають дивитись за здоров’ям дитини, і медперсонал навчальних закладів, і вихователі та вчителі.

 
 
 
 
 
 
 

 

Дізнавалась Олена Стельмащук .

фото автора.

 

У вас недостатньо прав для коментування.