HomeНовиниВ РайоніДва проекти з району перемогли у конкурсі проектів з енергозбереження

Два проекти з району перемогли у конкурсі проектів з енергозбереження

( 0 Votes )

На сайті Рівненської ОДА у переліку проектів-переможців з енергозбереження дві позиції займають проекти з нашого району. Це капітальний ремонт харчоблоку із заміною обладнання для приготування їжі у Володимирецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 та аналогічний проект у Великоцепцевицькій ЗОШ І-ІІІ ступенів. На ці проекти з обласного бюджету виділено 17140,80 та 17132,00 грн відповідно.

Обладнання вже завезене до шкіл та чекає на підключення. Проте історія з участю у конкурсі проектів з енергозбереження теж цікава. До участі директорів шкіл підштовхнув Юрій Білик.

Коментує депутат облради, член бюджетної комісії Юрій Білик.

  Ініціаторами допомоги у подачі документів на обласний конкурс проектів з енергоефективності був я, депутат РПЛ Володимирецької райради Микола Волчецький та депутат РПЛ Рівненської міськради Роман Стасюк – бо мав досвід у цьому. А все тому, щоб показати РДА, яка за останніх два роки не підготувала жодного проекту, що це можливо зробити (підготувати необхідні документи) і за три дні.

17 серпня відбувся конкурс проектів по програмі енергоефективності, на якому було погоджено наші проекти. В зв’язку з наявністю коштів на програму було оголошено додатковий конкурс на 11 вересня, і в нас були плани допомогти із заміною плит дитячим садочкам, але через значний опір голови РДА ми за це не взялись. Не розумію, чому наша ініціатива не сподобалась Володимиру Хоружому.

Ми взяли за зразок проекти, які вже перемогли, проконсультувалися зі знайомими, які знаються на цьому. За цією програмою перевага в конкурсі надається соціальним об’єктам, тож ми і звернули увагу на школи. Найпростіше з усього було дублювати прості проекти, які вже виграли, тому й взялися за заміну електроплит. Співфінансування тут ділиться так: 40% з місцевого бюджету та 60% з обласної програми.

Великоцепцевицьку та І-шу райцентрівську школи вибрали випадково – бо були знайомі з директорами. Єдине, що потрібно було, – підготувати лист-заявку. Наталія Сакова підписала ці заявки на конкурс, а директори шкіл особисто подавали їх в ОДА, за що всі разом отримали "на горіхи" від голови РДА. Проте документи пройшли, фінансування виділено.

Ми подавали проекти по заміні старих електроплит на нові. Наскільки мені відомо, плити вже завезені. За розрахунками, витрати окупляться за 3 роки. Я ж розумію, що все одно все це потрібно робити, хоч і маленькими кроками. А у нас якось нема співпраці. РДА не доводить до відома обласних депутатів, які кошти і на що потрібні. Бо ж, використовуючи місцеві кошти, можна підтягнути й обласні за відповідними програмами. Як на мене, немає значення, хто сприяє виділенню коштів в район, головне що вони заходять. І районна адміністрація повинна всіляко цьому сприяти, а не перешкоджати!

 

Коментує голова райдержадміністрації Володимир Хоружий.

За поданням відповідних відділів освіти, культури та закладів охорони здоров’я формується перелік проектів, який затверджується відповідним розпорядження голови РДА та сесією райради. Згідно затвердженої діючої програми наявні 10 об’єктів – по ремонту котельні у Великоцепцевицькій ЗОШ, поточні ремонти ФАПів, влаштування вузлів обліку тощо.

До прикладу, щодо проекту Великоцепцевицької ЗОШ, ми його не подавали на область по простій причині – у програмі збільшений відсоток співфінансування, а загальна вартість більше мільйона гривень. Коли у 2015 році було 30% з місцевого бюджету, то нині – не менше 40%, а краще 50% чи 70%, тим більший бал нараховується для визначення переможців проектів. Відповідно «викроїти» з бюджету півмільйона гривень немає можливості.

Щодо менш вартісних проектів, то до прикладу ДНЗ «Малятко», тільки вартість проектної документації, за інформацією управління освіти, в межах 25 тис. грн. Все ж Володимирецький район взяв участь у конкурсі проектів по енергозбереженню та енергоефективності.

Крім Володимирецької та Великоцепцевицької шкіл був поданий проект по влаштуванню вузла обліку та регулювання споживання теплової енергії районної бібліотеки на суму близько 65 тисяч гривень.

За поданням структурних підрозділів 12 вересня 2017 р. мною було підписане розпорядження про внесення змін до розпорядження від 06.03.2017 № 74 «Про районну програму енергоефективності на період до 2020 року», яким доповнюється перелік енергозберігаючих заходів ще 2 об’єктами, які вже пройшли конкурс, але очікують на затвердження депутатами райради. В районі не забезпечені обов’язкові виплати до кінця року бюджетникам, тому використовуємо господарський підхід та економимо кошти. Наявні інші фонди, які потребують нижчих відсотків у співфінансуванні, через які можна реалізувати подібні заходи.

До речі, у нас наявна технічна документація на будівництво та ремонт 22 об’єктів, і це лише найбільші, які беруть участь в різних програмах, співфінансування яких передбачено на рівні 3-10%.

 

Коментує директор Великоцепцевицької школи  Надія Волощук.

Нас, певно, обрали за принципом наповнюваності школи. Коли ми поїхали до області з проектами, то зрозуміли, що через цю програму школи області працюють давно. Нам сказали, що у нас смішна сума проекту, з яким ми беремо участь. Інші школи Рівненщини оновлюються з допомогою таких проектів чи не щороку. Ми ж писали свій проект дуже швидко, у стислі терміни, підправляли, що не так. І ось маємо завезені електроплити, на днях нам мають вже їх підключити. Бо наше старе обладнання випуску ще 60-их років, давно застаріле. І ми дуже вдячні, що хоч щось отримали завдяки проекту.

Аби побачити оновлене обладнання на власні очі, ми завітали до Володимирецької ЗОШ І-ІІІ ступенів №1. Новенька електроплита (на фото) вигідно вирізняється на фоні старих плит, які хоч і функціонують та підтримуються силами працівників у належному стані, проте часто ремонтуються. Тішаться працівники шкільної їдальні, що матимуть таке обладнання, яке ще й економитиме енергію для школи. Кажуть, що найближчим часом плиту мають підключити для активного використання.

 

 

Вікторія Черпак.

фото автора

 

У вас недостатньо прав для коментування.