HomeНовиниВ РайоніШколам треба дах. Бюджетний (+фото)

Школам треба дах. Бюджетний (+фото)

( 0 Votes )

 

20 вересня 2017 року для будівництва Озерецької школи на рахунок Рівненської облдержадміністрації були перераховані кошти районної частки субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження у сумі понад 5,9 млн. грн. Про це йдеться на сайті Володимирецької РДА.

Нагадаємо, що вся запланована на 2017 рік сума районної частки вказаної субвенції становить більше 8,9 млн. грн. Усього ж на будівництво школи у 2017 році мають виділити 15,2 млн. грн. Зауважимо, що ці кошти надійдуть підряднику на основі акту виконаних робіт. Будівництво Озерецької школи, як повідомлялось раніше, було відновлено у серпні поточного року.

Відновленню будівництва передував скандал в районній раді, пов'язаний із небажанням райдержадміністрації провести у 2016 році тендер на будівництво на районному рівні (в результаті його проводило УКБ РОДА). Відтак було втрачено і час, і 6,5 мільйонів гривень, а депутати в усьому звинуватили безпосередньо голову Володимирецької РДА. Конфлікт продовжився скаргами батьків і недопуском дітей до школи з 1 вересня. Ситуацію вдалося врегулювати тільки коли будівництво відновилося.

Минулого тижня, як повідомляє прес-служба Рівненської обласної ради, голова обласної ради Микола Драганчук разом із депутатами обласної ради Миколою Кучеруком, Людмилою Мариніною та Степаном Бузяном побували в Озерцях Володимирецького району, аби на власні очі побачити, як у цьому селі будується нова школа.

Школі в Озерцях цьогоріч виповнюється сімдесят років. Зводити нове приміщення навчального закладу розпочали торік. Будівельні роботи виконує ПВКФ «Фіалка». До кінця року планують звести три поверхи будівлі, а за наявності додаткового фінансування – зробити ще й перекриття. 

 


Але, як розповів голові облради представник генпідрядника Віталій Сусол, є й чимало проблем, пов'язаних із будівництвом. Зокрема, незадовільний стан автодороги, внаслідок чого важко підвезти навіть необхідні будівельні матеріали.

– Школа в Озерцях – один із тих будівельних об'єктів, які потрібно якнайшвидше завершити. Адже через стан будівлі навчального закладу батьки відмовлялися відпускати своїх дітей сюди на навчання. Тому разом із іншими депутатами обласної ради вирішили проінспектувати, на якому етапі перебуває будівництво нової школи. Ініціюватимемо, аби бюджетні кошти на такі важливі об'єкти виділялися на початку, а не наприкінці року. Лише так зможемо бути певними, що будівельники виконають свої зобов'язання. А ми, депутати обласної ради і я як її голова, будемо тримати будівництво школи в Озерцях на особливому контролі, – зазначив голова обласної ради Микола Драганчук.  

 


 

Після інспекції на такому високому рівні назріли питання, компетенція вирішення яких теж належить не до районного рівня. Тож вашій увазі пропонується інтерв’ю з головою Рівненської обласної ради Миколою Драганчуком.

Голова Рівненської обласної ради Микола Драганчук– Миколо Миколайовичу, розкажіть про будівництво Озерецької школи. Ви ж особисто контролювали хід робіт. Чи немає опасань, що виникне минулорічна ситуація, коли підрядник не встигне освоїти кошти? Кінець року все ж…

– Якраз для того ми і їздили, щоб пересвідчитися, що такої ситуації не буде. Те, що побачили, то я особисто переконаний, що до нового року триповерховий корпус згідно проектно-кошторисної документації буде стояти. Питання у покрівлі: чи достатньо буде коштів, щоб її накрити.

Чого такий оптимізм? Тому, що один генпідрядник брався за будівництво і занизив вартість самого об’єкту (завдяки чому і виграв тендер), а потім знаємо, яка ситуація сталася. Тепер «Фіалка» будує цей об’єкт, і буквально перед нашою зустріччю я мав розмову з Юрієм Фалком (засновником, власником і керівником ПВКФ «Фіалка» – ред.). То зараз в Озерцях на школі працює 3 будівельні крани (що, можливо, й забагато для такого будівництва). Відповідно, працює 3 бригади будівельників. Трудяться вони з раннього ранку до пізнього вечора – не через те, що такі патріоти; вони, як і всі ми, мають сім’ї і хочуть заробити гроші. Їм не треба їздити в Москву, не треба їхати в Польщу. Навіть за скромними підрахунками, коли 1 цеглину покласти їм платять 1,15 грн., вони заробляють в день до 1600 гривень. За місяць можна заробити до 1 тисячі доларів. Тобто не треба їхати в Польщу, коли можна такі кошти заробити на місці. Але біда в тому, що коли формувалися будівельні бригади, звернулися до місцевих, запропонували роботу – ніхто не прийшов, хоча в селі нема підприємств, де можна працювати. Оце більше тривожить.

А сьогодні ті три бригади будівельників зацікавлені виконувати всі роботи в повному обсязі. Головне, аби не було проблем з постачанням будівельних матеріалів. А з поставкою будматеріалів якраз проблема є. Одна з причин – сумнозвісна дорога на Озерці, вся у вибоїнах. Перевізники не хочуть на ній нищити свій транспорт. Тому люди самотужки стараються вирішувати. По всій дорозі до Білого озера завезено щебінь, але його так і не розгорнули.

Ми втручалися, просили сприяння у райдержадміністрації – допомогти грейдером, щоб розсунути щебінь, закрити найбільш проблемні ділянки. Як мене запевнив начальник будівельної дільниці, окрім поставки будматеріалів, більше ніяких загроз, що до нового року кошти не будуть освоєні, нема. Тому і я тримаю такий оптимізм.

 


 

Ми прямо з будівельного майданчика зателефонували Ярославу Мазярчуку, керівник департаменту будівництва та архітектури Рівненської облдержадміністрації, і він сказав що особисто контролюватиме хід робіт. Тобто помаленьку школа зводитиметься. Єдине, що може стримувати її подальше будівництво, так це невчасне надходження коштів по лінії зони спостереження РАЕС. Як правило, ці кошти надходять під кінець року. Але в будь якому разі ми будемо задіювати свій вплив, щоби виділення коштів на будівництво школи не припинялося. Навіть ми готові об’єкт далі десь дофінансувати (не профінансувати, а дофінансувати), якщо якихось певних сум бракуватиме. Тобто школа буде, і процес будівництва до нового року не зупинятиметься.

– Якісь терміни можна уже озвучити? До якого часу школа буде закінчена?

– При безперебійному надходженні коштів я думаю, що це буде четвертий квартал наступного року. Але я говорив з будівельниками – вони готові й до 1 вересня здати об’єкт – аби не було з коштами проблем.

– У нас є ще один будівельний об’єкт – Степангородська школа. Там була аналогічна ситуація. Коли підрядник не може освоїти або вимагає дофінансування, тому що він занизив вартість, яким чином боротися з недобросовісними підрядниками? Або з учасниками тендеру, які зумисне занижують вартість своїх робіт, а потім коли беруться до роботи, вимагають дофінансування?

– Це є сьогодні проблемою, і не тільки по вашому району. Навчилися хитрувати учасники тендерів. Дійсно, занижують вартість об’єкту будівництва і таким чином виграють тендер, а потім кажуть, що нам для завершення будівництва ще потрібно дофінансувати певну суму. І це для нас неприємна тенденція.

– Як з ними боротися? Наразі я механізму не знаю, оскільки законодавство по тендерах прописано так, що перемагає той, хто пропонує меншу ціну. В цій ситуації дійсно страждають насамперед ті люди, які чекають на ці об’єкти, бо потім підрядники просто зупиняють будівництво: «Нема коштів. Шукайте».

Боротися з цим… Не знаю як. У Польщі, наприклад, вже від системи, де основним критерієм є найменша ціна (типу нашої «Прозорро»), відмовляються. Там законодавчо передбачено дивитися не тільки на ціну, а й на якість надаваних послуг. У Польщі вже пройшли цей етап, я думаю, що й ми пройдемо.

У будь якому разі школи, будівництво яких розпочато в області, будуть завершені. У нас дуже багато таких соціально значимих об’єктів; ви знаєте що в цьому році на 1 вересня здали 3 школи. Зараз у нас і в Піскові, і на Володимиреччині 2 школи, і в Корнині будуються, ще в нас зводяться дуже багато дитячих дошкільних закладів. Процес іде, і від цього приємно, хоча на певних об’єктах робота просувається зі скрипом. В будь-якому разі всі об’єкти, будівництво яких розпочато, будуть здані. Це є пріоритет обласної влади.

Підготував Сергій СКІБЧИК.

 

У вас недостатньо прав для коментування.