HomeНовиниВ РайоніВ районі ажіотаж за біометрикою (+фото)

В районі ажіотаж за біометрикою (+фото)

( 0 Votes )

Ще з місяць тому подати заявку на виготовлення закордонного паспорта нового зразка із внесеними до нього біометричними даними було вкрай складно – з самого ранку люди займали чергу, яка розтягалася аж до виходу надвір.

Тож тим, хто лише в цей день мав змогу бути в райцентрі, потрібно було довго-довго випробовувати терпіння на міцність у коридорі районного сектору управління державної міграційної служби.

А хто не мав багато часу з причини роботи чи іншої зайнятості, сподіваючись максимум на годину часу, витрачену на увесь процес, стрічався з розчаруванням та приходив в інший день. А потім ще в інший. Так могло тривати з тиждень, бо хоч люди й мінялися, довжина черги не надто варіювалася.

Нині ажіотаж із біометричними паспортами потроху вщухає. Принаймні, потік людей вже не такий насичений. Проблема ж тепер в іншому – документи видають із затримкою. Проте, як нам вдалося з’ясувати, зовсім із незалежних від роботи нашої міграційки причин.

За законодавством, паспорт для виїзду за кордон видається не пізніше ніж через 20 робочих днів з дня оформлення заяви. На практиці, щоб виготовити біометричний паспорт, треба чекати до двох місяців.

 

Біометрика в районі – давно не міф

Біометричні паспорти в Україні видають з 2015-го, на Володимиреччині – з лютого 2017 року, у ході ІІІ хвилі встановлення у райцентрах області спеціальних технічних станцій.

Як розповідає керівник районного міграційного сектору Тетяна Вадзіцька, вже з самого початку інформація про це швидко поширилась і люди почали йти за паспортами нового зразка. Власне, а чому б і ні?

Послуга виявилася зручною для жителів району – не треба нікуди їхати, як було раніше (коли паспорт можна було отримати в Сарнах чи Рівному, попередньо вистоявши довжелезні черги у 2 етапи – на отримання документів для проплати та на саме оформлення документів). А на тлі постійних балачок про безвіз та майбутнього періоду відпусток то було ще й вигідно.

Аби «приручити» таку нову послугу для громади, фахівцям районної міграційки довелося пройти спеціальні навчання, бо ж система хоч і автоматизована, проте є безліч нюансів у роботі з тими ж відбитками тощо. З перших днів почали працювати у посиленому режимі – людей було багато, а у штаті – лише 3 людини: завідувач і 2 головних спеціаліста. Власне, йшли не лише по закордонні паспорти нового зразка, а й по стильні ID-картки, що нині є аналогом внутрішнього паспорта.

– У мене зараз спеціалісти-універсали: можуть одна одну замінити, знають програми. Знаєте, то ж дуже тяжко – працювати з людьми, та ще й у нових умовах, – ділиться завідувач районного сектору Управління державної міграційної служби України у Рівненській області Тетяна Вадзіцька. – Але ми звикли, як-то кажуть, «набили» руку. Люди у чергах різні бувають, тому й черги настроєво різні. Є такі, що невдоволені значною тривалістю процедури, бурчать у коридорі, зітхають. Хоча більше часу, власне, забирає сама черга, а процедура подачі заяви на виготовлення закордонного паспорта на одну особу займає близько 10 хвилин, якщо у людини вже був закордонний паспорт – то й менше. Це, звісно, якщо йдеться про випадки без ексцесів. Зрозумійте, що то техніка – інколи буває, що «висить» система, і тоді що не роби, а дані не введеш, тож, як не крути, а доводиться чекати. А ще буває, що у людини погано знімаються відбитки – то теж доки знімеш більш-менш прийнятний варіант, буває, намучишся. І знову ж – час. А люди в чергах хвилюються, бо кожен відклав якісь свої справи, аби подати документи. Було, що пристрасті у черзі були такими,  що люди не пускали до кабінетів представників із сільських рад, які щовівторка нам привозять документи. Довелося передавати з рук у руки ланцюжком туди й назад. Нині ми максимально спростили для наших громадян процедуру оформлення паспортів, аби можна було все зробити в одній черзі. 

За весь період від початку роботи  із виготовлення оновлених документів районним сектором вже зроблено чимало. Про це свідчить і статистика. Так, лише заявок на виготовлення ID-карток оформлено 1095, виготовлено їх 923, а видано – 826. Ще вражаючі цифри із ситуацією по закордонних біометричних паспортах: оформлено заяв – 1372, виготовлено – 952, видано – 855.

 

20 днів за законом? У нас трохи інакше

Попри черги довгий період часу біометричні паспорти видавалися у встановлені строки. До липня. З липня через масовий наплив жителів паспорти почали видавати із невеликою затримкою, нині ж вона складає до 2 місяців.

До нашої міграційної служби паспорти привозять лише у четвер, тож пані Тетяна у цей день працює не лише з реєстрацією нових документів, але й відповідає на численні телефонні дзвінки від жителів – чи готовий паспорт на таке ім’я, за яке число видають тощо.  За день «гарячий» телефон калькулює понад 20 таких дзвінків.

За період таких затримок була лише одна офіційна скарга – люди якраз потрапили у першу хвилю затримання документів, тож не змогли поїхати у сплановану закордонну поїздку, а це, звісно, втрата чималих коштів – бронювання, квитки. Аби таких ситуацій більше не виникало, працівники районної міграційної служби відтепер в усному порядку повідомляють про затримку із виготовленням документів та просять не поспішати із купівлею квитків і ретельним плануванням подорожі за кордон до отримання документу на руки. Аби і до них не виникало претензій, просять відвідувачів розписатися у документі про таке інформування. Також просять тих, кому виготовлення закордонного паспорта «не горить», зачекати та дати можливість отримати виїзний документ тим, кому від справді необхідний.

– То була неочікувана для усіх ситуація із затримкою виготовлення біометричного паспорта, говорить Тетяна Вадзіцька. – Ми не були готові до такого, проте коли такі повідомлення почали надходити не лише до нас, але й з’являтися в інших подібних установах, вирішили захистити своїх відвідувачів та себе. Бо я розумію, як неприємно, коли руйнуються  плани, а ще неприємніше, коли виказують скарги на твою роботу, хоча насправді ніякої причини для цього немає. Все, що ми робимо – приймаємо людину, вносимо її дані в електронну базу і передаємо далі на сервер у столицю. В нас все чесно і відкрито – інформаційні листи висять у коридорі, надаємо й усні роз’яснення про те, що від нас не залежить і ми ніяким чином контролювати не можемо. До речі, така ситуація – лише із виготовлення закордонних документів, ID-картки виготовляються вчасно і видаються без затримок.

 

Хто ж винен?

Виготовленням паспортів, на які передаються документи з міграційної служби, займається ДП «Поліграфічний комбінат «Україна». Саме через це підприємство чимало українців не отримали свої документи вчасно.  Про це повідомляє і прес-секретар ДМС Сергій Гунько.

«Поліграфкомбінат не встигає персоналізувати усі документи, які оформлюють у  підрозділах Міграційної служби та ЦНАПах. Це через аномально підвищений попит на закордонні паспорти у червні-липні, який не відповідає ані статистиці виїзду за кордон, ані статистиці оформлення паспортів за минулі роки. Проте зараз ми вже спостерігаємо тенденцію до спадання. Це питання не в компетенції Міграційної служби. Ми робимо все вчасно, нам немає чого вже прискорювати. Ми відправляємо дані на поліграфкомбінат «Україна», і зараз, власне, проблема на стадії виробництва», – говорить речник ДМС.

Кажуть, що ситуація тимчасова, тож при спаді попиту на закордонні паспорти їх виготовлення нормалізується і документи знову почнуть видаватися вчасно.

"Поліграфічний комбінат "Україна" – єдине підприємство в Україні, яке друкує бланки на біометричні паспорти. Нещодавно воно повідомило, що уклало контракт з нідерландською компанією IAI industrial systems B.V. на постачання високотехнологічного сучасного обладнання, що збільшить загальну виробничу потужність виготовлення бланків удвічі.

Утім, відповідно до умов контракту, запланована дата введення обладнання в експлуатацію  січень 2018 року. Тож якщо ви запланували поїздку в Європу на зимові канікули, то все-таки спершу дочекайтеся, поки біометричний паспорт видадуть вам на руки, а відтак бронюйте готелі і купуйте квитки та путівки.

 

Ціни й сервіс

Ажіотаж за біометрикою нині пояснюють відкриттям безвізового режиму – то перша причина такої ситуації. Бо якщо раніше попит на закордонні паспорти був зумовлений сезонними заробітками, то нині документи подає хто хоче і може, аргументуючи це банальним «а раптом?». Додаткову напругу створює опція виготовлення закордонних паспортів з біометричними даними для дітей – тепер користуються такими замість дитячих проїзних документів, які були дійсні раніше. Нині ж кожне маля може отримати свій виїзний документ, достатньо лише батькам принести якісне фото дитини розміром 10х15 та відповідні документи – і дитяча біометрика зі строком дії 4 роки буде виготовлена.

Закордонний паспорт для дорослого діє 10 років.

Ціна такого задоволення різниться залежно від тих-таки термінів виготовлення.

Законом визначені конкретні строки, за які й беруть конкретні кошти:  за нетерміновий, що виготовляється 20 робочих днів, треба сплатити 537,32 грн.; за терміновий, що виготовляється 7 робочих днів, вам видадуть квитанцію про оплату 810,32 грн.

В окремих специфічних випадках (лікування, смерть близьких) законодавством передбачене виготовлення виїзного документу за 3 дні, він також коштує 810,32 грн., проте така послуга у нашій районній міграційній службі не надається. Попри визначення «терміновий паспорт» та «нетерміновий паспорт», отримати вчасно сьогодні його фактично нереально. Та й визначені кошти ніхто брати не відмовляється. Бо – нетипова ситуація, а за законом діяти потрібно.

Що робити споживачу? Тетяна Вадзіцька радить звертатися на урядову «гарячу лінію». Каже, що то єдиний вихід, хоча й він, певно, не зможе прискорити видачу паспортів. Можна написати письмову заяву, додавши копії квитків, путівок, де було б видно дату від’їзду та імена тих, хто їде за кордон.

Люди пишуть на гарячу лінію ДМСУ ( Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду ), телефонують (тел: +38 (044) 278-50-30, Skype dms-ua) і навіть звертаються через сторінку ДМСУ в Facebook. І на звернення реагують.

Власне, якщо ви хочете отримати закордонний паспорт, вам потрібно буде пройти наступну процедуру. Перше – прийти до районної міграційної служби та зайняти чергу. Далі – поспілкуватися зі спеціалістом, який видасть необхідні до сплати квитанції. Добре, що відділення банку – у кількох кроках, тож тут ви можете здійснити усі банківські операції. Опісля вам потрібно буде повернутися та постояти у черзі, щоб оформити анкету та здати біометрику – відбитки пальців. Якщо пощастить, то остання процедура займе близько 10 хвилин. Після цього – чекайте, свій біометричний паспорт ви таки отримаєте, хоч із можливим запізненням.

Для відвідувачів-любителів електронного сервісу теж є новини, бо з квітня запрацював онлайн-сервіс перевірки за базами недійсних, викрадених чи втрачених паспортів міграційної служби та Міністерства внутрішніх справ.

Електронної черги, яка діє у нашій області в Сарнах, Рівному та Дубно, у нас ще немає. До речі, виготовити біометричний закордонний можна у будь-якому спеціалізованому центрі, що надає таку послугу, без прив’язки до місця реєстрації громадянина (прописки). Тож, як зазначає Тетяна Вадзіцька, і у нашій районній «міграційці» були випадки, коли документи приймали від жителів Львова та інших міст. Можливо, люди розуміють, що в електронну та живу черги в обласних центрах потрапити ще важче, тож і вибирають периферію, де наплив бажаючих все одно менший. Тому поцікавтеся, може, й у нас у сусідньому місті чи районі черги за паспортами менші.

Вікторія Черпак.

Фото автора

 

У вас недостатньо прав для коментування.