HomeНовиниВ РайоніВодійські права для Європи: термін дії – 3 роки

Водійські права для Європи: термін дії – 3 роки

( 0 Votes )

 

3 9 лютого у територіальних сервісних центрах МВС можна отримати міжнародне посвідчення водія. Кому вони потрібні?


 

– Питань і суперечок із отриманням водійського  посвідчення сьогодні доволі багато. Хтось із водіїв каже, що мати його не обов’язково. Інші кажуть, що працювати у Європі без нього ніяк.

Я їздив за товаром у Німеччину, в Іспанію, і в мене не було міжнародного посвідчення. Була тільки міжнародна карта водія. Її роблять ті, хто їздить на вантажних автомобілях та автобусах не раніше 2013 року випуску, – коментує водій Олександр.

 

Отримати міжнародне водійське посвідчення нині можна за умови наявності національного посвідчення водія (при цьому національне посвідчення не вилучається). В ідеалі воно має вигляд невеликої картонної книжечки (формату А6), у якій вказана інформація про ваше українське водійське посвідчення ще п’ятьма мовами: російською, англійською, німецькою, французькою та іспанською.

 


 

Завдяки цьому  розширюється перелік країн, де громадяни зможуть користуватися транспортними засобами. Отримання міжнародного посвідчення водія дозволить керувати транспортними засобами на території тих країн, що приєдналися до Женевської Конвенції про дорожній рух 1949 року. Той, хто отримав таке посвідчення, зможе поїхати в Австралію, Єгипет, Індію, Канаду, Китай, Нідерланди та ряд інших країн світу.

Чи потрібні в дійсності водійські права тим, хто працює за кордоном?

Теоретично – так! Цього вимагає Віденська конвенція про дорожній рух, яка була підписана в 1968 році. Її підписали практично всі країни Європи, в тому числі й Україна. Хоча на практиці  у нас вже близько 10 років видають нові водійські права міжнародного зразка (такі ж самі, у вигляді пластикових карток). Вони діють по всій Європі і не суперечать правилам, які прописані в Конвенції.

Тоді для чого ж оформляти міжнародне водійське посвідчення?

Клопіт з підготовкою документів для міжнародного посвідчення потрібен лише у тому випадку, коли водій збирається брати автомобіль в оренду. А все через те, що у наших правах не вся інформація переведена на латиницю. Крім того, відсутні дані про адресу проживання власника посвідчення. Практично в усіх інших випадках українське посвідчення водія визнають за кордоном і зазвичай у водіїв не виникає жодних проблем.

Хоча є один нюанс, особливо для тих, хто часто любить порушувати ПДР. Наприклад, якщо водій порушить правила дорожнього руху і потрапить до рук європейської поліції, то через відсутність міжнародних прав на нього чекають неприємності. За дрібні порушення – штраф. Однак, якщо винуватець спричинив аварію, у суді йому з легкістю можуть винести вирок – ув'язнення на певний термін.

Чи дійсно таким незамінним і важливим є міжнародне посвідчення для тих, хто їздить за кордон, не змогли сказати і у сервісному центрі.

То насправді міжнародне посвідчення водію треба чи ні? Це питання я задала начальнику Територіального сервісного центру у Володимирці (колишнє МРЕВ ДАІ) Миколі Степановичу ШЕРШУНУ.

– Міжнародне посвідчення водія видається без складання іспитів в автошколах на підставі національного посвідчення водія, терміном дії на 3 роки. Але якщо термін дії національного посвідчення закінчується через два роки, то й міжнародне діятиме лише 2 роки.

 Для отримання міжнародного посвідчення водія необхідно звернутись до зручного за місцем розташування територіального сервісного центру МВС незалежно від місця реєстрації та пред’явити адміністратору на місці оригінал національного посвідчення водія; паспорт громадянина України; паспорт громадянина України для виїзду за кордон; фотокартку розміром 3,5х4,5 см на матовому папері.

– А скільки коштує така послуга?

– Коштує цей документ 8 грн. 16 коп. Про те, на скільки він є важливим, я вам сказати не можу, бо самому ще не доводилося його використовувати. З лютого у нас  виготовили 2 таких посвідчення, – коментує начальник територіального сервісного центру №5644 Володимирця Микола Шершун.

Один із далекобійників зазначив, що постійно їздив за кордон з національним посвідченням, але обов’язково оформлював міжнародну карту водія. Що ж являє собою цей документ?

Карта водія потрібна для того, щоб ідентифікувати особу шофера. Це пластикова чіп-картка (зовні схожа на пластикове посвідчення), яка є персональною і не може бути випущена більше, ніж в одному примірнику. Вона містить дані, необхідні для автентифікації водія транспортного засобу. Видається картка водія для тахографа (електронного пристрою, який фіксує, швидкість, відстань і час) терміном на три роки, після чого її необхідно замінити.

На кожній картці зберігається інформація про швидкісні режими та їх порушення, тривалість відпочинку та водіння, пройдену відстань та інше. Вартість чіп-карти становить близько 50 євро. Нині таку карту без проблем можна замовити навіть у Інтернеті.

За словами водіїв, міжнародне водійське посвідчення потрібне більше тим  громадянам України, які постійно працюють за кордоном або тимчасово проживають поза Україною. А також тим, які збираються подорожувати автотранспортом терміном більш як на 6 місяців. Усі інші громадяни України при гостьових чи робочих візитах за кордоном можуть користуватися українським національним посвідченням водія.

Підготувала Ольга ПЕШКО.

 

У вас недостатньо прав для коментування.