HomeНовиниВ РайоніПацієнти … вибирають Довговолю (+фото)

Пацієнти … вибирають Довговолю (+фото)

( 0 Votes )

Славу амбулаторії у селі Довговоля приніс певною мірою авторитет зубного лікаря Михайла Ковальчука. Так само і озерського стоматолога Тараса Міщеню один одному рекомендує народ, і зубного лікаря Будніка-старшого і його команду.

П’ять років тому у Довговолі сільський ФАП реконструювали в амбулаторію. Тепер у селі функціонує Довговільська амбулаторія загальної практики сімейної медицини.

Керівником цієї медичної служби є доктор Олександр Михайлович Дембовський. Другий рік він в АТО, і за словами медперсоналу, служить начмедом польового госпіталю під Мар’їнкою, останнім часом – під Волновахою. Де дислокація військової частини – там і її військові медики. Часто він дзвонить у свою амбулаторію, цікавиться справами, звітує про свої. А на День медика запропонував «он-лайн» побачення, хоче поспілкуватися із земляками. Тож його довговільські колеги готуються таким чином День медика провести разом із медиками з АТО.

Адміністративні функції завідуючої АЗПСМ виконує багатопрофільний сімейний лікар Олена Олексіївна Губеня, родом із Антонівки. У свій час вона закінчила медичну академію у Дніпрі, інтернатуру пройшла у Києві і в Тернополі, а сьогодні очолює невеличкий колектив працівників охорони здоров’я, які стоять на варті трьох сіл: Довговолі, Острівець та Берестівки.

– По прописці ми обслуговуємо три села, які до нас приписані, – розповідає молодий лікар Олена Губеня. – А це 3455 чоловік. Що таке амбулаторія, вам не треба розповідати. Це – маленька районна лікарня із усіма своїми складовими. Найголовніше в роботі – профілактика і діагностика. Вона у нас є. Навіть якщо прийде пацієнт із скаргами на тиск чи болі у голові, ми паралельно безкоштовно виміряємо також і вміст цукру у крові, бо маємо сучасний глюкометр. Це стосується й кардіограм, аналізу крові та сечі. Словом, як у Володимирецькій лікарні, так і в нас у селі пацієнти проходять один і той самий протокол первинного медобстеження, економлячи кошти на поїздку до райцентру і свій дорогоцінний час.


 

За нашою амбулаторією закріплено 1166 дітей до 18 років та 79 немовлят. Цією когортою нашого найціннішого скарбу опікуються дитяча патронажна сестра Світлана Володимирівна Котович та старша медична сестра Тетяна Сергіївна Мовчан.

– Хочу сказати, – продовжила господиня «медичного закладу» Довговолі, – що до нас везуть мамочки і батьки своїх діточок навіть із Любахів. Бо їм географічно вигідніше приїхати до нас, ніж добиратися до Рафалівки. І ми їх теж приймаємо. Реєструємо. Важимо. Записуємо. Даємо рекомендації, а при потребі – ліки.

– Ми вже не дивуємося, коли у нашу амбулаторію заїжджають пацієнти із Полиць, Сошників та Красносілля, – продовжує розмову медична сестра Наталія Михайлівна Кушнір. – Мало що з ким трапиться а дорозі. А ми тут поряд – біля траси. Зразу надаємо медичну допомогу. У нас є і свій денний стаціонар.

 І справді, молоді медики ведуть нас у володіння медичної сестри Світлани Олександрівни Мотько. Тут всього два ліжка. Але, за словами медиків, вони завжди зайняті, навіть в обідню пору. Сімейний лікар призначає лікування, і хворий має можливість цей курс пройти або у себе вдома, в рідних стінах, або на денному стаціонарі своєї амбулаторії.

– Зимою у нас великий наплив, – коментує відповідальна за денний стаціонар Світлана Мотько. – Переважно всі ми на роботу доїжджаємо. Тому і в обідню пору у нас лежать пацієнти і капаються. Гляньте по журналу – по 16 чоловік в день. Наплив серйозний… А якби наші люди приїхали у райцентр, яке навантаження було б там у денному стаціонарі?

У цьому медичному закладі чи не всі володіють навичками фізіотерапевта, педіатра, невролога і психолога. З кожною людиною медикам доводиться «панькатися», вислуховувати, переконувати, а деколи і насварити, аби спільно досягти поставленої мети – пацієнт має бути здоровим.

Медсестра Лариса Андріївна Нагорна, практикантка Тетяна Моніч та інші докладають максимум зусиль, аби в даному осередку здоров’я воістину панував дух добра і перемоги над хворобами. Молодші медичні сестри Марія Василівна Токарська, Валентина Вікторівна Логацька в своєму колективі теж несуть чистоту, порядок і комфорт. Як і всі інші.

Та підвів підсумок ветеран праці, пенсіонер житель Довговолі Василь Гошта, якого ми зустріли на процедурах в довговільській амбулаторії:

– Як вдячний пацієнт, найперше хочу привітати медиків нашої амбулаторії із професійним святом і їм побажати міцного здоров’я та менше реформ і перемін. Хочу подякувати від імені односельчан «генеральному» доктору Івану Васильовичу Караїмчуку, всім впливовим людям і толковим депутатам, які прислухалися до наших побажань і зробили нам свою «лікарню».


 

 Записала Галина Тєтєнєва.

На фото автора:

- у денному стаціонарі амбулаторії с.Довговоля;

- ось така медична «родина» працює тут.

 

У вас недостатньо прав для коментування.