HomeНовиниВ РайоніЧерез бурштинокопачів може зупинитись енергоблок РАЕС (+фото, відео)

Через бурштинокопачів може зупинитись енергоблок РАЕС (+фото, відео)

( 0 Votes )

Чорні старателі підкопалися вже під Рівненською АЕС. У Володимирецькому районі – неподалік від РАЕС – бурштин вимивають прямо під магістральною лінією електропередачі, якою напруга подається, в тому числі, і в столицю. З ексклюзивним матеріалом – спецкореспондентка «Інтера» Інна Білецька.

Старателі стають все нахабнішими і контролювати їх все складніше. Вчора журналісти виявили невідоме до цього широкого загалу родовище – в селі Ромейки неподалік від Рівненської атомної станції. Там прямо під магістральною лінією електропередач працюють старателі з помпами.

Територія нагадує місячний пейзаж з кратерами, під самими опорами – глибокі ями. І головне, щоб отримати воду, нелегали бурять свердловини, глибина до 15 метрів.

Співробітники оперативного штабу витягають шланги з свердловин і спеціально виводять їх з ладу, щоб старателі не змогли ними користуватися.

 

Самі свердловини – в безпосередній близькості від опор, але, схоже, нікого, крім поліцейських з оперштаба, це не турбує. Ми дзвонили начальнику місцевого райвідділу поліції, дізнатися – чи звертався він куди-небудь, щоб повідомити про проблему. Але отримали досить дивну відповідь.

«Відправляю групу».

Як повідомили нам на атомній електростанції – цією високовольтною лінією електроенергія поставляється в столицю.

На держпідприємстві «Укренерго» про те, що відбувається в Ромейках, вперше почули від нас і пообіцяли вивчити проблему. Згідно із законом, в санітарних зонах електромереж, а це 40 метрів від опори – заборонена будь-яка господарська діяльність, навіть худобу випасати не можна. Інакше, можливі серйозні наслідки, кажуть експерти.


 

«Руйнування об`єктів інфраструктури – це кримінально каране діяння, між іншим. Економічно збитки від всієї цієї історії  будуть дуже істотними. Для компаній, які займаються магістральним транспортом і електрикою в Україні – це Укренерго», – говорить співголова фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич .

З власних джерел нам стало відомо, що можлива аварія на цій магістральної лінії електропередач призведе до зупинки одного з блоків-мільйонників Рівненської АЕС. Це буде серйозний удар по енергетичній системі України і може спровокувати віялові відключення.

Телеканал «Інтер» відправив запити в РНБО і Міністерство енергетики. Чекають не просто відповідь з цих відомств, а й якнайшвидшу реакцію на те, що відбувається в Рівненській області.

Джерело: Вараш.info

фото спецкореспондентки «Інтера» Інни Білецької

 

У вас недостатньо прав для коментування.