HomeНовиниВ РайоніЗима екзаменує дорожників і комунальників Володимиреччини

Зима екзаменує дорожників і комунальників Володимиреччини

( 0 Votes )

З початком зими і проблем побільшало. Найбільше вони торкнулися водіїв транспортних засобів, дорожників та пішоходів. Минулого тижня Рівненщина чи не найбільше потерпала від ожеледиці.

На дорогах суцільна ковзанка, масова кількість ДТП, більшість яких за словами очевидців, сталася через погано посипані або ж взагалі не посипані дороги. Володимиреччину теж торкнулася ця проблема.

8 грудня, як і попереджалося напередодні, у районі встановилися вкрай погані погодні, через які автоперевізникам було рекомендовано тимчасово утриматись від здійснення рейсів. Дійсно, в цей день зранку більшість водіїв маршруток взагалі не ризикнули виїжджати, а той, хто на власному транспорті змушений був добиратися на роботу, їхав не більше 20-30 км/год. Ковзаючись по льоду, водії тихо лаялися, мовляв, де дорожники, чому дороги не посипані, і хто має за це відповідати, якщо, не дай, Боже, станеться ДТП?

Однак і дорожній техніці було майже нереально справитися з обледенінням. Вранці минулого четверга автомобіль МАЗ з райавтодору, який посипав вкриту суцільним льодом автодорогу Володимирець – Суховоля, тричі пробував за Олізаркою піднятися на горб (у напрямку колишнього посту ДАІ), щоб посипати перехрестя – і тричі його розвертало впоперек дороги та зносило на узбіччя. На четвертий раз вантажівку розвернуло у зворотному напрямку – більше спроб подолати укритий кригою пагорб вона не робила і поїхала назад на Володимирець.

 За інформацією Володимирецького райавтодору, у період з 5 по 7 грудня 2016 року велися активні роботи щодо посипки доріг району. Так, 5 грудня 3 одиниці техніки працювали на дорозі Володимирець-Полиці-Кузнецовськ, розчищено 120 км та використано 40 тонн посипкового матеріалу. Цього ж дня велися тотожні роботи на дорозі Володимирець-Суховоля, розчищено 32 км та використано 10 тонн посипкового матеріалу. 6 грудня ця ж техніка працювала на дорозі Володимирець-Суховоля (32 км розчищено, 10 тонн матеріалу використано), Володимирець-Полиці-Кузнецовськ (120 км, 40 тонн). 7 грудня велися роботи на дорогах Володимирець-Полиці-Кузнецовськ (120 км розчищено, 30 тонн матеріалу використано), Володимирець-Городець (100 км та 20 тонн), Володимирець-Каноничі (20 км, 10 тонн).

Ситуація дійсно була складною, адже дощ, що падав, одразу ж примерзав до дорожнього покриття, утворюючи суцільний лід.  Найбільше труднощів довелося долати водіям маршруток, які попри жахливі погодні умови, таки виїхали на маршрути (хоча в Кузнецовську певний час автокозал закрили патрулі поліції – задля уникнення ДТП). До них і було адресоване питання, що стосувалося якості роботи комунальних служб.

Щоправда, дехто з водіїв був вороже налаштований, мовляв, ти  людина від районної влади, десь посипали дорогу, то вже хочуть зробити собі «показуху». Та все ж знайшлися ті, хто висловив власну думку щодо проблеми.

Водій маршруту «Вододимирець - Київ»: «Вони скрізь непосипані. Всюди слизько. «Варшавка» більш менш нормальна, а в нас не можна їхати. Особливо на непосипаних поворотах автобус стає ледь керованим».

Водій маршруту «Володимирець - Рівне»: «Не задоволений. Сьогодні на Городець перший раз посипали. Нормально посипають їх тільки в Сарненському районі».

Пішоходи теж не задоволені якістю посипання пішохідних доріжок і тротуарів у Володимирці. Дехто боявся виходити в магазин за хлібом, щоб, не дай Бог, не впасти і не зламати ногу чи руку.

– В ожеледь я сиділа вдома, навіть до магазину не ходила, бо слизько. Ніхто доріжки не посипав зранку. Хай краще без хліба лишусь, ніж впаду десь серед дороги. З вікна видно, як машини кидає. Тому не ризикнула в ці дні виходити, – бідкається Надія, жителька селища Володимирець.

У листопаді на сторінках газети начальник філії Володимирецького райавтодору Микола Жмурика запевнив, що працівники філії до зими готові. Для посипання заготовили 820 тонн соляно-піщаної суміші. Чому ж тоді перш зимові снігопади і ожеледиці показали, що дорожники (і комунальники) до зими не зовсім готові?

– Посипаємо дороги щодня, і вранці, і впродовж дня. Сьогодні, 13 грудня, не посипаємо, бо падає сніг, не знаємо, яка ситуація буде до кінця дня. Посипаємо щоразу дороги державного значення, зокрема, Зарічне – Борова - Стара Рафалівка - Полиці. І на Щоків посипаємо, на Бабку, Городець, Антонівку. Кожен день по 4-5 машин суміші витрачаємо. З такими нестабільними погодними умовами складно боротися: зранку дощ, через годину -15 морозу, а на другий день вже вище нуля. Та й, відверто кажучи, техніки не вистачає. Область забезпечена технікою всього на 30-40%. У нашому районі працює лише один піскорозкидач, і це на 356 кілометрів автодоріг! Тому й виникають певні проблеми, але ненадовго, за день вони вирішуються повністю. В мене працюють дорожники з різних населених пунктів. На автошляхи на їх території завезли соляно-піщану суміш, і хлопці щодня зранку та ввечері посипають небезпечні ділянки по своїх селах. Таке посипання відбувається у Дубівці, Каноничах, Любахах, Полицях, Городці, Антонівці, Довговолі, – розповів Микола Жмурика.

Дісно, по Довговолі небезпечні повороти та округлення зранку завжди посипані, тож водії вдячні дорожнику за належне виконання своїх обов’язків.

Та найближчим часом синоптики знову прогнозують погіршення погодних умов, різкі перепади температур: в день плюсова температура, а в ночі морозець. Тому, шановні водії, будьте обережними на дорогах, запасайтеся ланцюгами на колеса, лопатами, пальним «про запас», тепло вдягайтеся і по можливості уникайте далеких поїздок. Пішоходам слід бути особливо обачними тоді, коли переходите дорогу. Пам'ятайте: вам значно легше перечекати і пропустити транспорт, ніж водієві зупинити будь-який транспортний засіб на слизькій дорозі. На сильній ожеледі гальмівного шляху майже немає. Бережіть себе і пам’ятайте про безпеку на дорозі!

Ольга ПЕШКО

 

У вас недостатньо прав для коментування.