HomeНовиниВ РайоніРафалівчанки тримають честь "Укрзалізниці" (+фото)

Рафалівчанки тримають честь "Укрзалізниці" (+фото)

( 0 Votes )

У них сьогодні свято – День залізничника. Та поки ми доїхали до Рафалівки, Галина Саворона, начальник залізничної станції Рафалівка відбула по наказу до Сарн, а далі до Рівного, у відокремлений підрозділ Рівненської дистанції залізничних перевезень.

За останні сім років у залізничників станцій Антонівка та Рафалівка відбулося багато змін. Їх теж чорним крилом торкнулася оптимізація і скорочення кадрів. Так, станцію Антонівка «скоротили» до мінімуму і підпорядкували станції Рафалівка. В Антонівці залишився начальник товарної станції Володимир Кривко, чергові та … унікальний вид професії – стрілочники.

А от у Рафалівці прогрес! Товарна станція завантаженоа роботою (хоч і не так, як років 10-20 тому). Чергова частина товарної станції, куди стороннім вхід заборонено упорядкована. Закрита. Оснащена новим обладнанням. І сьогодні черговий по станції Катерина Васьковець не лише чергує, приймає і відправляє поїзди. Автоматика переводить стрілки, але контролює все ж диспетчер, про всяк випадок.

 Галина Семенівна стала начальником на дві станції – в Рафалівці та в Антонівці. Як я вже сказала раніше, у 2014 році квиткову касу в Антонівці закрили. По цій залізничній путі через Антонівку і Рафалівку курсували міжнародні залізничні маршрути на Брест, Варшаву, Берлін; там спинялися більшість пасажирських потягів, що було зручно володимирчанам і дальнім селам. Тепер от в «Укрзалізниці» порахували, що там недоцільно зупиняти потяги і тримати касу, мовляв, економічно вигідніше перенести її до Рафалівки. Прикро…

 У Рафалівку на залізницю ми поспішали ще й тому, щоб сфотографувати… стілець чергового по станції з імперським царським інвентарним номером 1905 року (на ньому також стояв і німецький інвентарний номер та хрест). На жаль, не встигли: вже давно цього стільця цінителі древностей забрали десь у Сарни.

Гідно стрічають своє професійне свято залізничники станції Рафалівка. Тут зробили косметичний ремонт, поставили нові лавки. У залі очікування чисто, тепло. Дівчата жартують, що на станцію в години «пік» збираються всі «бомжі» району, бо о 22.20 і о 3.40 годинах ночі сюди приходять потяги на Львів і на Київ. Люди гріються. Не завжди за пасажирами приїжджають родичі чи знайомі, тож дехто змушений чекати тут до самого ранку, щоб далі дизелем доїхати до Антонівки, пересісти на «кукушку» чи маршруткою добратися до рідного віддаленого села.

 Із 25 статутних службовців тільки 6 мужчин-залізничників. Всі інші – жінки.

Начальник станції Галина Семенівна розповідає про товарні перевезення, про потік пасажирів, які завтра будуть комерційною таємницею. Десять років вона попрацювала черговою по станції. Десять років очолює колектив «станції Рафалівка». З впевненістю можна сказати, що її права рука в товарній конторі – комерційний агент першої категорії Людмила Пилипчук. У числі відзначених – старший касир Ніна Федінчик, квитковий касир Ольга Палій, чергова по станції Ольга Суліковська, складач поїздів Олександр Шумра та багато-багато інших.

Ми нічого не були б варті без незамінної праці складача поїздів, розповідає комерційний агент Любов Медведюк. Це досить серйозна і відповідальна справа. З нею успішно справляється наш Олександр Шумра. Але згідно залізничного Статуту, він має право працювати тільки до 55 років. 30 років Олександр Іванович віддав оцим рейкам і поїздам. Повірте, боляче чути про пенсію і прощатися…

 Щоб станція була у зразковому стані, турбуються станційні працівники Людмила Герштун та Петро Бачинський.

Окрема тема про працівників квиткових кас. Усі вони працюють на совість, терпеливо обслуговують клієнтів, вишукують у комп’ютерних мережах «Укрзалізниці» найоптимальніший маршрут подорожі для кожного пасажира. За це їм усі пасажири станції Рафалівка щиро вдячні. Тож можна упевнено сказати, що рафалівські залізничники з гідністю тримають честь «Укрзалізниці». Особливо велике навантаження у квиткових касирів колишнього Кузнецовська.

А ще залізничниці всі, як одна, – хороші господині, вправні кухарі і майстрині на всі руки. Вони достойні своєї професії: до Дня залізничника цей колектив відзначено як зразковий. І Володимиреччина теж гордиться ними. Вони – ворота нашого району на схід і захід, візитна картка, честь і прапор. Зі святом вас, залізничники! Дякуємо що ви у нас є.

комерційний агент Любов Медведюк, випускниця Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту, чергова по станції Рафалівка Катерина Васьковець та квитковий касир Галина Стрижеус
 

 

Галина Тєтєнєва

фото автора

 

У вас недостатньо прав для коментування.