HomeНовиниВ РайоніЖовтневий зорепад у Лозках…

Жовтневий зорепад у Лозках…

( 0 Votes )

Уже в Лозках посвітлішали садки, там листопади водять хороводи. І село неначе стрепенулося – відійшли основні селянські турботи: впорали жниво, викопали брукву, буряки, ріпу, вже й у скопці все поховали. Капусту до льохів поносили. Можна знову за вишивку сідати. І поспівати. Та так повелося, що за прожитий рік треба Богу подякувати і честь віддати — відсвяткувати престольний празник і День села.

У Лозках споконвіку 27 жовтня вшановували День Святої Параскеви Сербської. Отак з покоління в покоління передавалося, що в цей день ні в Кошмаках, ні в Лозках, ніхто пилної роботи не робив. Село збиралося разом. Обговорювали наболіле. Ділили межі. Скуповували землю. Базаркували. І співали. При радах старину тільки згадували. Але як збудували у Лозках церкву – то й іменини знайшлися…

Цьогоріч завідуюча сільським клубом Галина Москалик та директор школи Володимир Гаврилюк у спортивному залі освітянського закладу розгорнули святкову палітру: тут зібрали село на Іменини.

По традиції ведучі Тетяна Совгуть та Марина Шкіндер вручили коровай сільському голові Миколі Ничипоруку.

Найперше село вклонилося своїм захисникам, воїнам АТО, односельчанам – Роману Мазлаю, Анатолію Вознюку, Василю Козлюку.

 З 1924 року проживає у Кошмаках бабуся Ганна Марущак, а в Лозках – 89-річна вчителька Анастасія Ковальчук. І для них, старійшин села, звучали привітання й пісні.

Ось 60 років ідуть пліч-о-пліч по життю подружжя Степан і Софія Оштуки. У мирі-здоров’ї прожити і одне одного так любити бажали земляки й Олександру Сніжку і Тетяні Радчук, які щойно стали чоловіком і дружиною.

А ще односельчани розділили радість батьків Євгена та Іванни Вознюків, у яких з’явився на світ синок Тимофійко.

Кожен прожитий рік – подвиг гарної і мужньої дівчини, інваліда дитинства, Ірини Осмолович, яка святкувала своє 30-ліття. Їй вручили вітальну листівку та подарунок. Бо всіх обіймає і приймає під своє крило рідне село. Тому з великою емоційністю несли культармійці музику і поетичне слово, танок і співочі традиції дідів-прадідів, бабусь-прабабусь.

Щирими оплесками нагороджували за кожен виконаний твір відомий в культурних колах українського телебачення народний аматорський фольклорний колектив «Родинонька» під керівництвом Галини Москалик, На «біс» викликали солістів Миколу Прокопчука і Жанну Демидчик із Рафалівського БК, солістку Марію Дукач, методиста РБК, уродженку Лозок.

Відзначили по Кошмаках і Лозках кращих господарів і господарок, іменинників та спортивних призерів, працівників пошти, медицини, освіти, бібліотеки, торгового ряду, всіх, хто високо несе і прославляє рідний край, рідне село. Організатори заходу подякували також і підприємцям Ярославу Стрижеусу, Віктору Войтко, Мирославі Бабич і Світлані Прокопчук, які не відмовились виділити невеличкі кошти на свято.

День села ознаменувався спортивними змаганнями, екскурсом в історію та дискотекою для школярів.


 

Галина Штерн.

На фото: народний аматорський фольклорний колектив «Родинонька»

 

У вас недостатньо прав для коментування.