HomeНовиниВ РайоніУ райцентрі ледь не стала каналізація (+фото)

У райцентрі ледь не стала каналізація (+фото)

( 0 Votes )

Бурштинщики у Володимирці замили водовідвідний канал

Про шкоду, якої завдають бурштинокопачі навколишньому середовищу, згадувалося не один раз. Через незаконний видобуток бурштину щороку порушується екосистема, знищується родючий шар ґрунту, пошкоджені кількасот гектарів лісу, пасовищ.

Крім того, порушена система ґрунтових вод. Мийники добувають бурштин на глибині до 50 метрів, змішуючи водоносні горизонти і даючи можливість поверхневим брудним водам змішатися із глибинними. Приблизно на такій глибині бурять і побутові свердловини для води.

Не важко здогадатися, якою буде вода у місцевих жителів через кілька років – користувачі криниць і колодязів поблизу клондайків уже її не можуть пити.

Добуваючи сонячне каміння, люди роблять гірше не лише довкіллю, а й самим собі. Завтра проблема з питною водою гостро постане не лише в посушливій Африці, а й у помірній зоні Полісся, багаті води якого щораз більше отруюють старателі сонячного каменю.

Воістину бурштин стає прокляттям поліського краю…

За прикладами грядущих проблем з водопостачанням ходити далеко не треба. Приміром ті, хто добував бурштин мотопомпами під Володимирцем, нещодавно повністю замили водовідвідний канал К-39, який знаходиться одразу за селищем. А практично 2/3 частини стоків селища відводиться саме у цей канал. Уже за кілька днів почалися проблеми з водовідведенням в ЦРЛ та в мешканців багатоповерхівок. Під час зливи більшій частині Володимирця взагалі загрожує підтоплення.

 Винних знайти і покарати не просто, адже добувала бурштин на цій території явно не одна людина і не одна помпа. У Володимирецькій селищній раді забили тривогу. Зупинка каналізаційної системи загоржує життєдіяльності усього райцентру.

Спільно з райдержадміністрацією селищна рада звернулася у ТЗОВ «Сонячне ремесло», аби вони допомогли прочистити водостік. (Лише силами селищного комунального підприємства це зробити украй складно і затратно, до того ж потрібна спецтехніка). «Сонячне ремесло», яке добуває бурштин легально і щороку сплачує усі податки, з розумінням поставилося до прохання.

Уже в понеділок 3 серпня на прочистці замитого каналу працювала спеціальна техніка. До вечора водовідвідний канал К-39 був очищений.

– По розчистці водовідвідного каналу виконано близько 2 км робіт. Найближчим часом плануємо також очистити водоканал, який виводить дощові та зливні води в районі ПМК і молокозаводу, – прокоментував радник директора ТЗОВ «Сонячне ремесло» Ігор Риков.

У підприємстві запевняють, що й надалі готові допомагати вирішувати проблеми, які стосуються екології селища.

Шкода лише, що для самих людей гроші мають набагато більшу цінність ніж довкілля.

 

 
 
 

 Ольга ПЕШКО

 

У вас недостатньо прав для коментування.