HomeНовиниВ РайоніВолонтерка з Володимирця отримала відзнаку

Волонтерка з Володимирця отримала відзнаку

( 0 Votes )

Новина про те, що до Дня волонтера нашій землячці Марії Іваненко в Рівненській облраді вручили медаль «За оборону рідної держави», Володимирець облетіла миттєво. Усіх цікавило: скільки своїх особистих коштів багатодітна мама передала в АТО, щоб громадська організація «Правозахисна ліга», яка бореться із корупцією в Україні, представила жінку до державної нагороди як волонтера?

Цю відзнаку у четвер, 26 лютого 2015 року, волонтерці і багатодітній матері Марії Вікторівні Іваненко перед засіданням виконкому вручив селищний голова Володимирця Олександр Осмолович.

Командир окремого батальйону спецпризначення «Донбас», народний депутат Верховної Ради України Семен Семенченко дякував нашій землячці «за особистий вагомий внесок у допомозі спецбатальйону «Донбас».

Перелічити все, що закупила на свої особисті кошти Марія Вікторівна, – лише це займе всю газету. А вона допомагала не лише «Донбасу»: возила допомогу і на Тучинський полігон, передавала поміч і нашим володимирецьким солдатам.

В особистій розмові вона зазначила: – Хто не був у біді, тому важко зрозуміти людей, що втратили рідних, які щодень переживають артобстріли, не мають даху над головою і шматочка хліба. Я дуже прагну, щоб до нас не дійшла війна, тому всіма можливими силами допомагаю бійцях АТО. У мене четверо дітей (п’ята донечка померла). І я теж хвилююся за них. На їх дитячу долю і долю України випали такі випробування…

Треба додати, що сама Марія Вікторівна пережила чимало випробувань. У неї великий «букет» хвороб. Не сонячно склалися стосунки із чоловіком. Жінка змушена була із п’ятьма дітками тікати із дому. Але вона вистояла. Їй ніхто не допомагав, і вона ні в кого не просила помочі.Про всіх Марія згадує добрим словом. Народилася у Дубівці, в сім’ї Віктора Степановича та Єви Василівни Мартинових. П’яті пологи Єви Василівни на Водохреща 1979 року принесли близнюків – сина Василя та доньку Марійку. Дитинство, як у всіх дітей, – завжди цікаве. Після школи навчалася Марія Мартинова у Дубровицькому ПТУ-6 на прядильницю.

Але помінявся світ. Полісся перестало вирощувати льон-довгунець і відпала потреба у льонокомбінатах та прядильницях. Що переживало село, те переживала й Марійка. У 17 років вона дала життя старшому сину Андрію і дуже радіє з цього, а ним – гордиться. Бог дарував цій жінці прекрасне материнство, бо веде вона по життєвій дорозі ще трьох доньок: Яну, Дарину і Софію. Яна навчається у 7-му класі, Дарина – в 4-ому, а Софійка – у 1-ому. Всі діти навчаються у третій школі, і мама Марія щиросердно дякує всім педагогам за підтримку та опіку її дітей. Адже часто-густо їй доводиться відправляти гуманітарну допомогу і відлучатися з дому. Не лише обездоленим Донбасу і бійцям-землякам з АТО простягнула руку допомоги ця миловида жінка. Вона безкоштовно передала подарунки та інвентар районній дитячій лікарні. До свят організувала набори продуктів для старшого віку жіночок, які живуть на її вулиці. Вона допомагає всім, хто «скривиться», кому боляче. Її добротою так усі користуються, що деколи, спостерігаючи за цим збоку, робиться ніяково. Вона відмовилася від різного роду перерахувань коштів і передає допомогу адресно, з рук у руки.

У Володимирці придбала просту селянську хату і робить там ремонт. В Марійки є мрія – своїм дітям зробити сучасну велику ванну кімнату. Хочу сказати ще одне. Марійка починала свої заробітки із пошуку у

ямах сонячного каменю. Збирала на хліб дітям. Але мала талант, де стане і почне копати – там знайде те, що шукає.

А ще має дивовижний провісницький дар. Її тепер називають Цар-баба, Королева Марго. І в цьому є теж свій смисл. Марія Вікторівна доброзичливо сказала: – Я живу за принципом: «На мене каменем, а я у відповідь – хлібом».

 


 

Г. Штерн.

На фото автора:

Марія Іваненко з відзнаками.

 

У вас недостатньо прав для коментування.