HomeНовиниВ РайоніВ районі вирішували, що робити з бурштинокопачами

В районі вирішували, що робити з бурштинокопачами

( 0 Votes )

 

5 лютого відбулася президія районної ради. Голова Василь Ковенько озвучив 10 питань порядку денного сесії районної ради, запланованої на 27 лютого. У засіданні президії взяли також участь керівники окремих управлінь та  запрошені.

Поруч із питаннями освіти члени президії  розглядали та обговорювали такі важливі проблеми, як реорганізація Рафалівської ЗОШ І-ІІІ ступенів та Рафалівського НВК «ЗОШ  І-ІІІ ступеня – ДНЗ» у нову юридичну особу Рафалівський НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ». Розглядалося і  питання  щодо ситуації, що склалася в бюджетній сфері.

Обговорювали і основну проблему в районі – незаконний видобуток бурштину. Зокрема, йшлося про те, що у селі Біле та в Телковичах деякі  бурштинокопачі просять надати їм можливість  вільно копати бурштин. У свою чергу люди обіцяють: якщо їм це дозволять, то вони готові власним коштом ремонтувати дорогу у своїх селах, допомагати коштами бійцям АТО.

 Кожен із запрошених озвучував власну думку та бачення щодо вирішення проблеми з бурштином. «Таке питання  повинне бути вирішене на законодавчому рівні. У Верховній Раді повинні розглянути  питання легалізації видобутку бурштину як сирцю». – додає голова райради Василь Ковенько.

Були окремі пропозиції заборонити прийом бурштину, або ж заборонити «кришувати» тих, хто миє янтар. За добу  так звана «криша» отримує до 1000 доларів з однієї мотопомпи. Якщо взяти 100 таких мотопомп, то місячні кошти, що йдуть на кришування,  оцінюються у два бюджети району.

Начальник фінансового управління райдержадміністрації Олена Шикало розповіла про проблеми у бюджеті. Зауважила на тому, що у лютому через нестачу коштів 4 сільських ради фактично  можуть перестати функціонувати.

ТВО військового комісаріату, Андрій Усік розповів про ситуацію у військоматі: «Сьогодні є проблема з явкою призовників, з врученням повісток. Дехто з людей відмовляється навіть їх отримувати. А багато з тих, що їх отримують – не з`являються у військомат».

В кінці президії говорили про медичне обладнання, нестачу хірургічних і гінекологічних ліжок та про застарілі прилади для обстеження. До речі, якщо минулого року на медичний огляд для вчителів виділялося фінансування, то цьогоріч це знаходиться ще під питанням.

Ольга ПЕШКО
 

У вас недостатньо прав для коментування.