HomeНовиниВ РайоніХліборобське свято в Городці

Хліборобське свято в Городці

( 0 Votes )

Тяжко сьогодні всім. Незаперечний факт: Росія розгорнула воєнні дії на українській землі. Йде війна. Через це ряд суспільних заходів скасовано. Під цією маркою ігноруються й ті заходи, що носять патріотичний характер. Декому нагода під маркою війни відмінити традиції, фестивалі і професійні свята...

По-іншому, з любов’ю, підійшли до Дня працівників сільського господарства у ДП «Городецьке». Господарство переживає не кращі часи. Інвестори і спонсори попередньої влади відійшли, нові «властьімущі» приміряються. Земельна реформа зависла в повітрі. Система оподаткування сільгосппідприємств не витримує ніякої критики. Хто хоч трішки причетний до економіки і фінансів АПК, десять раз здригнеться, як лише почне знайомитися сьогодні з умовами господарювання.

І треба віддати належне скромному трудязі, директору дослідного господарства «Городецьке» Миколі Соньку, який в актовому залі школи зібрав мам і батьків, бабусь і дідусів учнів, що трудяться у городецькому господарстві. Можна чесно сказати – на одному ентузіазмі.

Після служби у церкві та домі молитви усі, святково одягнені, завітали на свято, аби колективом вшанувати всіх, хто працює у дві зміни на землі – в господарстві і дома. Є продукція. Та нема нормального збуту. За молоко і м’ясо кошти приходять далеко не на другий день. А це – втрата. І скачки одноокого долара зумовлюють колосальні знецінення. Та тримається «Городецьке», тримається. І збирає до купи три села Микола Сонько.

Ось на сцені «Спасова борода». Так називається сільський фестиваль народних і сучасних творів, що возвеличують село. Розпочинає хліборобське свято директор СБК Наталя Кривко. Надає слово директору господарства Миколі Віталійовичу. Він вклоняється людям, всім, хто прийшов на торжество. Розповідає про показники. В одному виграли, в другому – програли. Валовий збір зернових і зернобобових склав 1199 тонн. Середня урожайність теж не порадувала – до 15 центнерів з гектара. І надої хотілося б бачити більшими, і вихід м’яса. Керівник називає відділки, поіменно дякує робітникам, І повідомляє:

– На 2015 рік до пшениці, жита, ячменю, тритекале, кукурудзи, вівса, гороху, гречки та люпину добавиться 10 га льону та 200 га сої. Під кукурудзу на зерно маємо зайняти 1400 га, під горох – 10 га, під гречку – 60 га.

По традиції, під щирі оплески зали Миколі Соньку вручається коровай з урожаю-2014 на вишитому великими трояндами рушнику. Директор передає це надбання головному агроному, який ділить коровай і його часточки роздають присутнім.

Під акомпанемент Володимира Моцика, як під фанфари, розпочинається концерт. Підходять все нові і нові глядачі. Про тваринництво «Городецького», про яке ми багато писали, розповідає колишня працівниця колишня ферми Надія Москалик:

– Попросив директор чоловіків із села, щоб допомогли худобу з випасу у Велихів на ферму загнати. То як гнали ми ту худобу, по трасі Київ-Варшава всі фури, всі машини зупинялися. Люди виходили з авто, фотографували наш товар. Дивувалися: де ще тільки худоби можна за раз побачити? А вони разом йдуть, 295 голів. Всі одної масті, світло-сиво-кремові. Вгодовані. На них шерсть аж грає, переливається. А кучеряві бичечки, корови із телятками? Всі з подивом і любов’ю проводжали нас. Погано, що у Велихові доброї ферми немає. Що-що, а худобу у нас тримати можна…

Тож після привітань сільського голови Лідії Кузьмич та представниці районного агропрому Марії Кривко співачка Галина Кичола адресувала всім тваринникам, зокрема, і фермі №1 (свинофермі), пісню про батьківську сторону.

Жодне господарство не обходиться без праці загону механізаторів. Солістка Валентина Москалик дарувала їм пісню «Твоя молитва». І маленька дівчинка, що сиділа близько, мовила: «Наша мама молитву співає…» (на фото)

Добрі справи на рахунку у трудівників відділку №3 та №2, яким гурт «Журавка» подарував декілька щирих українських пісень.

Висока честь ростити хліб. Висока честь його збирати. І зберегти. А восени знову посіяти на майбутній врожай. Тож і для працівників зернотоку, електриків та сторожів самодіяльні артисти адресували в’язанки популярних пісень.

Не залишилися поза увагою і працівники бухгалтерії, економісти та головні спеціалісти. Як і керівнику господарства, їм теж дістався пісенний дарунок. Солістка Марина Володько присвятила їм пісню «Листопад» із побажаннями миру, добра та благополуччя.

 


 

А завершився концерт двома крилами слова-пісні:

То ж скажімо, більше добрих слів

Знайомим, друзям і коханим

Нехай комусь тепліше стане

Від зливи наших щирих почуттів.

 Галина Тєтєнєва.

На фото автора: фрагменти свята.

 

У вас недостатньо прав для коментування.