HomeНовиниВ РайоніОстерігайтеся шахраїв!

Остерігайтеся шахраїв!

( 0 Votes )

Інтерв’ю із заступником начальника відділу УМВС України (з обслуговування м. Кузнецовськ та Володимирецького району) підполковником міліції П. Шкодичем.

Криміногенна обстановка в районі та м. Кузнецовськ у цілому має тенденцію до покращення. Але на загальному тлі зменшення кількості протиправних дій зросло число правопорушень, здійснених шахраями. Відтак, ця публікація покликана попередити й остерегти громадян, аби вони не стали жертвами шахрайства.

Павле Олексійовичу, яка цьогорічна загальна статистика по основних правопорушеннях?

– На сьогоднішній день по місту і району їх зареєстровано 1181, з них особливо тяжких 112, тяжких – 126. Найбільша питома вага припадає на крадіжки (356 випадків). Зареєстровано 78 випадків шахрайств і 28 – незаконного заволодіння транспортними засобами.

Жителі Володимиреччини повинні знати, що левова доля крадіжок (306 випадків) скоєна у приватному секторі, а викрадаються, в основному, залишені без нагляду мотоцикли і скутери. Це я до того, що «береженого бог береже». І якщо говорити не офіційною, а людською мовою, то смішне і грішне почасти ходять разом. Адже чимало таких випадків, коли один злодій  краде в держави бурштин, а інший – його мотоцикл, покинутий в лісі.

А яка, до речі, «бурштинова» статистика?

– Цьогоріч до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 48 фактів, пов’язаних з незаконним видобутком бурштину. Наші працівники вилучили в правопорушників 39 мотопомп, 7 автомобілів, більше кілометра рукавів, біля двох кілограмів бурштину.

А тепер, будь ласка, розкажіть про головні способи, якими шахраї видурюють у людей гроші.

– Маємо 4 випадки, коли невідома особа телефонує, представляється працівником міліції  чи ДАІ та повідомляє, що ваш син потрапив у халепу. Але якщо ви туди-то й туди перерахуєте таку-то суму, то він буде негайно відпущений. Спосіб старий, як світ, але дехто ведеться, і вже потім, втративши гроші, прибігає до нас. А треба було відразу хоча б зателефонувати у міліцію, і все вияснилося б, і гроші залишилися б цілі.

А ось новий спосіб, який експлуатує людську довірливість, теж 4 випадки по району. Заходить на сільське обійстя приємний і ввічливий чоловік, представляється агентом фірми і пропонує змінити вікна на склопакети. І привезуть, і встановлять, і все за цілком прийнятною ціною. Ах, нема стільки грошей? То замовте хоч три вікна і ваша світлиця стане дійсно світлицею! Вмовляє, бо дуже контактний, виписує фіктивну накладну, бере гроші – і зникає назавжди.

І найпопулярніший у шахраїв спосіб: фіктивний інтернет-магазин. Так, живемо у ІІІ тисячолітті. Користуємося послугами справжніх інтернет-магазинів, бо зручно і модно. Але чи кожен може відрізнити справжній від фіктивного? Маємо аж 54 випадки інтернет-шахрайства. Останній – коли працівниця РАЕС «купила» собі новий телевізор. Правоохоронним органам відомі просто одіозні випадки: «власники» фіктивних інтернет-магазинів  успішно провадили свій «бізнес», знаходячись у місцях позбавлення волі!

Чи можете дати якусь пораду читачам «Володимирецького вісника», щоб вони не стали жертвою шахраїв?

– Ми щойно їх попередили про найімовірніші способи шахрайства, з якими можна зустрітися. А порада на всі випадки одна: будьте обачними! Десять разів подумайте перед тим, як віддати гроші  незнайомій людині, чи як передоплату за товари або послуги. Спочатку отримайте їх, а тоді платіть!

Повністю з Вами погоджуюсь! Але хочу поставити ще декілька запитань, які цікавлять багатьох. Як працівники відділу ставляться до реформування міліції у поліцію?

– Цілковито позитивно, якщо це дійсно буде реформування, а не заміна однієї вивіски на іншу. Щось схоже я чув і на міжнародній конференції (Київ, лютий 2012 року, Національна академія внутрішніх справ України), на якій проблеми реформування обговорювалися нами, росіянами та 15 представниками країн Європи. У виступах останніх вловлювалась неофіційна думка: Бог збав мати таку поліцію, як у Росії.

А нині треба реформуватися по двох напрямках. Міліціонер може стати поліціянтом, якщо отримуватиме гідну винагороду за працю і матиме високий соціальний статус. А населення визнає поліцію, коли побачить на вулицях достатню кількість патрульних і відчуватиме себе скрізь та завжди захищеним від правопорушників. Інакше це буде не реформа, а  косметика. Поки що жодних документів щодо реформи немає, усе на рівні розмов та обговорень. Відрадно, однак, що у нас є певний «рух знизу» – у Кузнецовську вже діє муніципальна варта, яка спільно з міліційним нарядом патрулює вулиці у вечірній час. Думаємо про таку ж взаємодію міліції та населення у Володимирці.

А чи планується реформування на місцевому рівні – маю на увазі роз’єднання існуючої структури на Кузнецовський міський та Володимирецький районний відділи міліції?

– Уже визнано, що об’єднання цих відділів в одну структуру було помилкою, яка створила і додаткові бюрократичні перепони, і заважала щоденній нашій роботі, особливо в сільській місцевості. Більше того, документи про роз’єднання уже направлені у відповідні інстанції.

Зараз маєте можливість звернутися через газету до жителів району та міста…

– Хочу звернутися до батьків з питань безпеки дорожнього руху. І хоча ДАІ уже не підпорядковане міськвідділу, уникнення смертей і каліцтва дітей та молоді – наша спільна справа. А в першу чергу – справа батьків. Якщо вже купили дітям транспортний засіб, то хоч наглядайте – де як і з ким підлітки їздять. Без нагляду вони гасатимуть на свою і вашу біду.

Дякую, Павле Олексійовичу,  за цікаву й змістовну бесіду.

 

Розмовляв Петро Комнацький

 

У вас недостатньо прав для коментування.