HomeНовиниВ РайоніБійця АТО із Любахів звинувачують у дезертирстві

Бійця АТО із Любахів звинувачують у дезертирстві

( 0 Votes )

Війна – страшна штука. І годі від неї чекати справедливості. І все ж, є моменти, коли справедливості добиватися просто необхідно.

Днями додому в село Любахи повернувся Олександр Мотько. Його, та ще вісьмох бійців 51-ї та 128-ї бригад більше місяця протримали в СІЗО за звинуваченням… у дезертирстві.

Хоча вина бійців, які до того місяць мужньо обороняти Луганський аеропорт, полягала лише в тому, що вони, виснажені фізично і морально, почали вимагати відпустки. Спочатку їхні рапорти командир не хотів приймати, а потім бійці побачили документи, за якими вони… уже двічі були у відпустці.  А коли ж почали обурюватися, спробували викрити неправду, їх просто заарештували.

«Ніхто з нас не відмовлявся воювати. Ми лише просили: дайте нам відпустку хоч на десять днів, батьків побачити. Я півроку вдома не був, просився на 10 днів до хати і все. А потім нам наче пообіцяли, що ми поїдемо до хати, а на другий день сказали здати зброю і забрали в прокуратуру», - розповідає Олександр. Його мобілізували у квітні, а потягом липня він був у одній із найгарячіших точок – обороняв Луганський аеропорт. І завдання було одним із найскладніших – забезпечувати прикриття для заїзду чи від’їзду бойових груп. Набачилися чимало. «Із наших хлопців, що лишилися, половина поранені, а половина – в дурці» - говорить боєць.

Разом з Олександром за тими ж надуманими звинуваченнями затримали і ще одного нашого земляка – Юрія Панька із Масевич Рокитнівського району. У пошуках підтримки матері звернулися до заслуженого юриста України Василя Яніцького. Спільними зусиллями їм врешті-решт вдалося досягти бажаного результату: Апеляційний суд Харківської області задовольнив скаргу адвокатів і замінив запобіжний захід щодо хлопців із утримання під вартою на домашній арешт. У неділю Олександр і Юрій нарешті повернулися в рідні стіни.

Однак, це – лише часткова перемога. 11 жовтня заплановане чергове засідання суду, і Василь Яніцький має намір добиватися повної реабілітації бійців. «Тут потрібно врахувати усі обставини справи. Я переконаний, що нам вдасться зняти з хлопців усі обвинувачення і повернення їм усіх прав. У будь-якому разі, для нас вони – справжні герої», - каже Василь Яніцький.

Питання соціального та правового захисту військовослужбовців Василь Петрович має намір порушувати і на законодавчому рівні – Блок Петра Порошенка підтримав його кандидатуру на дострокових парламентських виборах, які відбудуться 26 жовтня. «У бійців, які воюють, і які повертаються з АТО, нині виникає багато питань і зі статусом, і з соціальними гарантіями. Усі ці питання мають бути урегульовані законодавчо. Одним із перших законопроектів, які необхідно подати до парламенту – Закон про соціальний захист учасників АТО», - зазначив він.

А Олександр Мотько, тим часом, починає звикати до мирного життя. І вірить, що справедливість таки візьме гору.

 

Олександр МОТЬКО на полі після обстрілів

 

Наталка Позняк-Хоменко

на фото: Олександр МОТЬКО на полі після обстрілів

 

У вас недостатньо прав для коментування.