HomeНовиниВ РайоніУ Берестівці карантин по картопляній нематоді

У Берестівці карантин по картопляній нематоді

( 0 Votes )

 Значення картоплі для українця важко переоцінити: ми з повагою називаємо її другим хлібом. Завдяки своїм смаковим якостям вона належить до рідкісних продуктів харчування, які, на відміну від багатьох круп’яних страв навіть при частому (або й щоденному) вживанні не набридають, не приїдаються.

 На врожайність та якість картоплі впливає низка факторів, основний з яких – сприйнятливість до ураження бульб різними хворобами та шкідниками. Колорадський жук і фітофтороз уже давно відомі широкому загалу тим, що завдають величезної шкоди. Але є й інші шкідники, яким селяни не надають належної уваги. Приміром, золотиста картопляна нематода. Вона паразитує на коренях картоплі і належить до обмежено поширених карантинних організмів України.

 Загальна площа заражених нематодою земель у Рівненській області становить понад 660 га. У нашому районі до нинішнього часу було запроваджено карантинний режим по золотистій картопляній нематоді в шести населених пунктах: с. Кримне, с. Зелене, с. Зелениця, с. Новосілки, с .Каноничі та с. Заболоття (всього 68 присадибних ділянок на площі 16,1658 га).

І ось у серпні виявлено нове вогнище золотистої картопляної нематоди в с.Берестівка на 30 присадибних ділянках загальною площею 5 га.

 Картопляна нематода – це черв’як, довжина тіла якого становить 0,9-1,23 мм. Самки-цисти спочатку білого, потім золотисто-коричневого або темно-коричневого кольору, округлі, майже кулеподібної форми, довжиною до 1 мм, восени відпадають від коренів і перезимовують у ґрунті. Нематода надзвичайно плодюча: у тілі однієї молодої самки можна виявити 150-300 яєць і личинок. Навесні з яєць вилуплюється велика кількість личинок, котрі проникають в коріння рослин. Відтак паразити втрачають рухомість, харчуються вмістом клітин упродовж усього вегетаційного періоду. Картопляна нематода є небезпечним збудником хвороби картоплі, відомої під назвою глободероз.

 Перші ознаки ураження шкідником можна спостерігати відразу після появи сходів. Хворі рослини утворюють нечисленні слаборозвинені стебла, які передчасно жовтіють. Хлороз починається з нижніх листків, потім розповсюджується на верхні і поступово охоплює цілий кущ. При сильному ураженні рослини відстають у рості та розвитку. Нижнє листя жовтіє та в’яне, коренева система набуває бородатого вигляду, бульб утворюється мало, вони дрібні, а іноді й зовсім відсутні. Проводити обстеження на виявлення картопляної нематоди найкраще у липні-серпні, коли ще бадилля не побуріло.

 Основним джерелом розповсюдження картопляної нематоди є частинки ґрунту, що прилипли до садивного матеріалу, тари, сільгоспінвентарю, транспортних засобів і взуття. Можливе також перенесення дощовими водами, вітром, тваринами.

 Аби не допустити проникнення збудника хвороби у зони, вільні від картопляної нематоди, землекористувачам необхідно дотримувати таких заходів: на території з особливим карантинним режимом забороняється вивозити уражений посадковий матеріал і ґрунт з регіонів розповсюдження захворювання. Вивозити вирощену продукцію за межі області дозволено тільки за наявності карантинного сертифіката, який засвідчує відсутність карантинних організмів.

 Картопляна нематода не шкодить здоров’ю людини, втім негативно позначається на врожайності. Найбільш шкодочинна картопляна нематода на присадибних ділянках, особливо там, де картоплю вирощують беззмінно впродовж багатьох років.

Як же боротися із цим шкідником?

На практиці в боротьбі з нематодами широкого застосування набули агротехнічні заходи. Насамперед рекомендовано включати в сівозміни зернові, зернобобові, багаторічні трави, бобово-злакові сумішки. На заражених площах слід вносити оптимальні дози добрив, своєчасно проводити знищення бур’янів, утримувати у належному стані тару, сільськогосподарський інвентар та техніку.

Один із найефективніших, економічно вигідних та екологічно безпечних засобів боротьби з картопляними нематодами – застосування сортів картоплі, стійких проти цього шкідника. Наприклад: «Санте», «Обрій», «Берегиня», «Водограй», «Доброчин», «Повінь», «Слов’янка». Використання нематодостійких сортів картоплі за кілька років може очистити заражений ґрунт від цист картопляної нематоди.

Необхідно вживати всі заходи щодо унеможливлення розповсюдження золотистої картопляної нематоди. Тільки за таких умов можна зменшити кількість життєздатних цист до незначної їх кількості і навіть зовсім ліквідувати вогнища цього шкідника.

Світлана Мельник,

державний фітосанітарний інспектор,

головний спеціаліст відділу державного нагляду

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.