HomeНовиниВ РайоніЛісничий загинув від укусів шершнів

Лісничий загинув від укусів шершнів

( 0 Votes )

16 серпня на території Хиноцького лісництва від укусів шершнів помер 35-річний чоловік. Трагедія сталася близько 19:00. Загиблий працював лісничим, і в цей час разом з товаришем проводив огляд території. Під час обходу він зачепив ногою стару колоду, з якої вилетів рій та напав на чоловіків. Лісничого вкусило тільки три шершні, але цього вистачило для летального кінця. Чоловік помер на місці.

Судмедекспертизою було встановлено, що причиною смерті стала гостра токсична реакція на укуси комахи шершня.

Усі жалячі комахи (оси, бджоли, джмелі, шершні) мають гостре жало, розташоване на задньому кінці черевця. Комахи використовують жало для нападу на «ворога». Жало більшості жалких комах порожнє всередині, як голка шприца. Жалячи, комаха встромляє гостре жало в шкіру людини і впорскує через нього отруту. Біль і запалення на місці укусу комахи виникають саме через отруту. Вона спричиняє розвиток важких алергічних реакцій. Деякі жалячі комахи (наприклад, бджоли) залишають жало в ранці. Жало бджіл здатне самостійно заглиблюватися в рану і продовжує вводити отруту навіть після відриву від комахи, тому його потрібно видалити якомога швидше.

Укуси жалких комах (бджіл, ос, джмелів та шершнів) особливо небезпечні для людей з підвищеною чутливістю до їхніх укусів. Небезпека таїться не в самому укусі, а в отруті, який комаха впорскує в тіло людини через жало. Отрута комах являє собою суміш білків, і деякі люди реагують на нього розвитком алергічної реакції (анафілактичний шок, набряк Квінке) яка проявляється наступними ознаками: кропив'янка (червоний сверблячий висип по всьому тілу), серцебиття, головний біль, болі в попереку і суглобах, сильний набряк особи, підвищення температури тіла і озноб, нудота, блювання, задишка утрудненим видихом, судоми і втрата свідомості. Алергічна реакція може розвинутися навіть у відповідь на укус одного комахи.

 Також небезпечні множинні укуси бджіл, ос, джмелів і шершнів. Якщо людину одночасно вжалять десятки або сотні бджіл, розвивається загальна токсична реакція. При множинних укусах виникають слабкість, запаморочення, головний біль, озноб, нудота, блювання, підвищення температури тіла. У деяких випадках множинні укуси можуть призвести до смерті потерпілого (як це сталося із лісничим з Хиноч). Від одного укусу жалючою комахи виникає короткочасна біль і печіння, а потім почервоніння і набряк (зазвичай проходять через 1-5 днів). На обличчі біля очей набряк може триматися до 8 днів.

Перша допомога при укусах бджіл, ос, джмелів, шершнів.

Виявивши в місці укусу жало, необхідно обережно видалити його пінцетом з ранки. Не рекомендується видавлювати жало пальцями, оскільки це може призвести до поширення отрути. До місця укусу треба прикласти марлеву серветку або ватний тампон, змочений розчином перекису водню, нашатирним спиртом, світло-рожевим розчином перманганату калію або водою з сіллю (чайна ложка на склянку). Місце укусу слід охолодити. Для цього можна застосувати пляшку з холодною водою або рушник, змочений у холодній воді. Холод допоможе зменшити біль і набряклість. Потерпілому від укусів жалких комах треба давати рясне пиття, а алергікам можна дати антигістамінний препарат (димедрол, супрастин, тавегіл, кларитин і пр.). У разі появи симптомів важкої алергічної реакції потерпілого слід укрити, обкласти грілками з теплою водою, дати 2 таблетки димедролу, 25-30 крапель кордіаміну і терміново викликати швидку допомогу або доставити його в медичний заклад.

Сергій КОВЛЕВ,

начальник Володимирецької райветлікарні.

Андрій Муравинець,

начальник ДПРЧ-16.

 

У вас недостатньо прав для коментування.