HomeНовиниУ Вараші«Творча Кузня»: коли в ідеї виростають ноги

«Творча Кузня»: коли в ідеї виростають ноги

( 0 Votes )

 

У цій маленькій кімнатці на дев’ятому поверсі Вараського багатоповерхового гуртожитку своя атмосфера. Сюди люблять приходити творчі жителі міста, аби побувати у колі однодумців та реалізувати себе – хто у шитті, хто у живописі, а хто у вокалі. Так працює «Творча Кузня» – клубне об’єднання при Центрі дозвілля, відділу культури та туризму виконавчого комітету Вараської міської ради.

– Це зараз тут все облаштовано, кожен має своє місце для творчості, – розповідає Ірина Ладюк, керівник «Творчої Кузні». – Коли ж все починалося, то у нас не було майже нічого.

Ірина каже, що спочатку таке об’єднання виникло з ідеї організувати дозвілля для мам, які перебувають у декретній відпустці. Тож разом з кількома мамами-однодумицями почали збиратися у Центрі дозвілля – для творчих потреб їм виділили кімнатку та 3 години часу щонеділі.

Проте хоч це й був певний початок, але не все влаштовувало Ірину та її колег по творчості.

       Хотілося не так більшого простору площ, як простору у часі. Бо ж для мами, яка виховує маленьку дитинку, не так просто вирватися на ті ж самі 3 години до центру дозвілля у конкретний час. Бо ж потрібно знайти, з ким залишити малюка, – ділиться Ірина. – Звісно, я знала і по собі, і з відгуків знайомих, що найбільше часу – ввечері, коли мама зможе десь вирватися. Тому й хотілося створити щось таке, що не надто прив’язане до графіку.

Ще один момент: ми були у той час жіночками з торбами. Бо носили увесь свій реманент за собою, оскільки в інші години там займалися інші колективи. Тож багато часу йшло просто на облаштування робочого простору – розміститися, повиймати все, а не встиг ти трохи щось там натворити, тільки ввійшов у смак, клац – і на годиннику вже пора звільняти нашу кімнатку. Незручно.

А мрія все жила. Мріялося мені чогось завжди про майстерню на горішніх поверхах багатоповерхівки зі світлими стінами і вікнами з гарними видами для натхнення.

 


 

Так і сталося. За сприяння колишнього в.о. мера міста Кузнецовськ Ігоря Куца дівчата (а їх нині у творчому об’єднанні до 15-ти) отримали для творчої роботи занедбану кімнатку у гуртожитку на горішньому поверсі. Зате з красивими видами на місто. Як же втішалися майстрині! Щоправда, не зовсім розуміли, як привести його до затишного вигляду. Допомога прийшла несподівано.

       Багато хто знав про нашу творчість, що ми отримали приміщення, і що нічого в ньому немає. Кімната була в жахливому стані, з вибитими вікнами і темними стінами без дверей. Але за сприяння тодішнього міського голови нам його пошпаклювали, пофарбували, вставили вікна та двері, за що ми безмежно йому вдячні. Меблів у нас не було, оце лише журнальний стіл, стільці батьківські і багато кольорової тканини, яку я якось купила на секонд-хенді, – розказує тепер вже історичні факти керівник «Творчої Кузні». – У переддень відкриття нам зателефонували і сказали, що є без господарські піддони. Ми попросили своїх чоловіків, вони нам допомогли з транспортуванням, а ми з дівчатами вже швиденько лаштували з них складні меблі – диванчик, стелаж. Щось позакривали гарними тканинами, щось так лишили – і вийшло непогано, навіть стильно. Відкриття вдалося.

Тепер своє місце відпочинку від швидкої коловерті днів і сірої буденності може знайти кожен, хто того захоче. У клубу є вже свій кістяк майстрів, які можуть навчити новачків тому чи іншому виду мистецтва. Так, є у їх робочій групі художники, майстри з пошиву іграшок та ляльок, скрапбукери та навіть казкарка.

Зустрічаються вони у творчому кубельці щодня – власне, зідзвонюються і приходять, коли зручно. Інколи проводять майстер-класи, творчі заняття, загалом же просто відпочивають душею, долучаючись до творчості та підтримуючи один одного. «Творча Кузня» зареєстрована як клубне об’єднання від Центру дозвілля, бюджетних коштів ніяких не отримує. Усе, що має у своєму користуванні (фарби, мольберти, тканина, швейні машинки, дизайнерський папір і т.д.) – придбано за власний кошт.

       Ми відкриті до нових зустрічей, радо приймаємо до свого колективу усіх, хто справді хоче займатися творчістю. Клуб мам у декреті потроху змінив свій формат і тепер у нашому гурті є й чоловіки.

Про свої заняття та загалом діяльність учасники «Творчої Кузні» розповідають в основному в соцмережах. А ще – через різноманітні виставки, ярмарки, благодійні акції. Так, за словами керівника, з початку військових дій на сході країни «Творча Кузня» неодноразово долучалася до збору коштів, влаштовуючи ярмарки-розпродажі. На них усі, хто придбав ту чи іншу річ, створену мастринями, мав змогу передати ці кошти прямо у волонтерську скриньку. Інколи влаштовували навіть тематичні благодійні проекти до Різдва та Пасхи для бійців АТО, а також у підтримку хворих та переселенців. Та головна мета «Творчої Кузні» – відкрити у собі весь свій творчий потенціал і не боятися творити!

З’являється у словах керівника об’єднання Ірини і нотка суму, коли йдеться про підтримку. Бо якщо попередня влада розвивала й підтримувала такі ініціативи міста, то нині ситуація складна.

       Бувало, що до нас приходили і прямо у вічі казали: а що корисного ви робите для міста? Тоді ставало якось не по собі й дуже образливо. Бо нерідко ми з виставками потрапляємо на міжнародні фестивалі, на яких представляємо не себе особисто, а якраз наше місто! – каже очільниця мистецького об’єднання.

Часто «Творча Кузня» стає джерелом виникнення та втілення різноманітних проектів. Так, долучались її учасники і до проекту «Розмалюй трансформаторну будку». Нині ж знову разом із дітьми працюють над грандіозним проектом до Дня незалежності, який зветься «ART-шабаш».

       Це пілотний для нашого міста молодіжний проект, мета якого – показати людям, що у нас є дуже багато митців, а ще краще – видів мистецтва, які можна опанувати ось так, прямо під відкритим небом, ділячись досвідом та будучи відкритим до ініціатив. Це, до речі, теж ініціатива дитяча – ми з ними товаришуємо.

Одного разу вони прийшли до нас у студію і запропонували щось цікавеньке організувати. А далі – склалися обставини: в той же день до нас звернулися із відділу культури з пропозицією долучитися до відзначення свята чимось оригінальним. Ми погодилися. Тож цей захід буде фінансуватися відділом культури.

Заплановане облаштування фотозони, фотосушки, презентація літературної галявини та музичного майданчика. Все це відбуватиметься у парку на імпровізованих сценічних територіях. Будуть танцювальні батли, презентація мистецтва мехенді, оригамі, плетіння ловців снів, а також кіно – з усього цього працюватимуть майстер-класи, – таємниче розповідає пані Ірина. – Відбуватиметься захід з 5 вечора і аж до темряви. Проект точно не програмний, не пафосний, тут можна буде просто бути собою. До речі, приймаю заявки на участь від творчих особистостей та колективів особисто чи у соцмережі. Дуже хочеться якось організувати творчих людей, знаю, що їх багато у нас.

У майстерні «Творчої Кузні» дуже затишно. Навіть якщо ти вмієш робити чогось такого, твою увагу обов’язково приверне якась оригінальна дрібничка, що служить декором для натхнення усім, хто сюди приходить. Певно, таким і має бути бездоганно творчо організоване місце для відпочинку і натхнення. Справжня творча кузня…

Вікторія Черпак.

 

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.