HomeНовиниУ ВарашіХай лелека принесе щастя (+фото)

Хай лелека принесе щастя (+фото)

( 0 Votes )

Віднедавна в українській мові дедалі частіше звучить слово «мурал». Виникають асоціації, ніби то мова йде про степових вовків чи лісових оленів.

Насправді ж, це один із напрямів вуличного мистецтва та різновид сучасного живопису, що належить стріт-арт художникам. Від звичайних графіті мурали відрізняє художній зміст і масштабність виконання. Простіше – це художній розпис стіни, малюнок на звичайній багатоповерхівці чи закинутій будівлі.

Так мистецтво стає ближчим до людей та створює настрій. Щоб долучитися до прекрасного, не треба йти в музеї, достатньо вийти на вулицю чи просто з вікна глянути на будинок навпроти. Україна в цьому вже не поступається Європі. За кількістю та різноманітністю муралів нині лідирує Київ. Малюнків на стінах за останні роки тут з’явилося більше сотні. Їх навіть нанесли на спеціальну інтерактивну мапу столиці. В Києві є мурали австралійських, британських, аргентинських, німецьких, іспанських, американських художників.

Народний депутат України Василь Яніцький нещодавно подарував такий витвір мистецтва місту енергетиків - Варашу. Мурал розміщений на стіні багатоповерхівки у мікрорайоні Перемоги, в самому центрі міста. На ньому зображенний лелека, який збирається злетіти у вирій. Роботу виконав знаний в Україні й за її межами художник Олексій Максимов. Як випадково виявилося, сам художник – уродженець Вараша, жив тут до 8 класу, отож вийшло доволі знаково й символічно.


 

“Чому ми вирішили зобразити на муралі саме лелеку? Україна – наш дім, а народ – одна сім’я. Якщо лелека оселяється на вашому будинку, то родину чекає щаслива доля, так завжди казала моя бабуся. По суті, наш мурал – символічне поєднання сучасного вуличного мистецтва та древніх українських і наших поліських традицій. А ще, це просто красиво, отже, надихатиме містян щодня на гарні справи. Вірю, що цей мистецький птах принесе до нашого житла прекрасне майбутнє та мирне небо”, – зазначив Василь Яніцький.

До речі, це не перший масштабний подарунок Варашу від народного депутата. Незабаром зацвіте алея сакур біля міської ради, теж його подарунок, зроблений до 40-річчя міста.

Оксана СЛОБОДЗЯН

 

У вас недостатньо прав для коментування.