HomeНовиниОфіційноНа Зелені свята в Новаках святкували День села

На Зелені свята в Новаках святкували День села

( 0 Votes )

 

Хоч Новаки і невеличке село по сучасних мірках, але святкувати тут уміють. Традиційно на свято святої Трійці тут святкують престольне свято Свято-Троїцької церкви УПЦ та іменини населеного пункту.

Новенький храм ще з далечини закликає прихожан своїми золотими відблисками, так і просить своїм мелодійним дзвоном завітати сюди, щоб розділити радість своїх іменин.

Охочий люд лине до святого храму, аби почути радісний святий піснеспів. Цьогоріч з Божого благословення святкове соборне Богослужіння очолив митрофорний протоієрей отець Борис, настоятель храму Рождества Пресвятої Богородиці з Озірець. Йому спів служили священники із Зарічнянського, Рокитнівського і Сарненського благочинь з оспівуванням служби трьох хорів: місцевих молодшого і старшого та сусіднього Озерського.

У переповненому храмі звершилась Божественна Літургія. Отець Анатолій, настоятель Свято-Миколаївської церкви села Масевичі виголосив проповідь. Святкове Богослужіння завершилось традиційним хресним ходом, окроплено всіх святою водою. Всім присутнім проспівали уставне многоліття. На завершення торжеств отець Борис та настоятель Свято-Троїцької церкви с.Новаки отець Іоан привітали усіх зі святом, побажали міцного здоров’я, радості і благополуччя та з Божою поміччю дочекатись наступного престольного свята та подякували за спільні молитви.

Прихожани Свято-Троїцької церкви с.Новаки щиро дякують отцю Іоану, який з вересня 2007 року, відслуживши першу молебень, активно працює над церковними справами. Саме завдяки його старанням та за допомоги місцевих жителів зведено такий прекрасний храм. У 2011 році в Чистий Четвер на 12 євангелій перейшли з маленької каплички у нових храм, а 13 січня 2012 року архієпископ Сарненський і Поліський Анатолій, заклавши мощі у престол, храм було висвячено.

Велелюдне подвір’я сільської школи гомонить веселими голосами вітань зі святом, адже саме тут відбувались основні заходи по святкуванню свята села.

Вже з самого ранечку відбуваються різні заходи. Сільське Болітце закликає рибалок на рибний турнір, Микола Базака кличе охочих до сільського клубу на турнір з настільного тенісу, Тетяна Волчецька закликає малечу на конкурс малюнків на асфальті та вручає дітям морозиво.

Надувні гірки, батути, дитячі атракціоні, повітряні кульки – все є тут для гарного проведення часу з дітьми. А дорослі тим часом приємно проводять час, смакуючи прохолодні напої та гарячі шашлики у виїзних кафе місцевих підприємців. Юрій Печончик та Юрій Босик кликали всіх бажаючих під вербу поблизу стадіону, щоб скуштувати ароматної святкової юшки.

А тим часом на сільському стадіоні тривають підготування до традиційної футбольної гри між командами сіл Новаки та Каноничі. По закінченню футбольної гри відбувались традиційні спортивні змагання з метання булави, дартсу, діставання гостинців зі стовпа. Переможців вітали грамотами та грошовими подарунками.

Поки кидали булаву, команда музик, очолювана незмінним Віктором Волочнюком, проводила налаштування до святкового концерту. Урочисті вітання розпочато святковими молитвами настоятелів місцевих церков – отця Іоана, настоятеля церкви УПЦ та пресвітера церкви ХВЄ Володимира Ляшка. Команда місцевих аматорів більше двох годин розважала численну публіку яскравими номерами. Задіяні були усі – від найменших дошкільнят до найстарших вже «битих» музик, таких як Василя Кладька. Особливо яскраво зустріли місцевий гурт «Ексклюзивні кадри», Надію Теплу із піснею «Білі троянди». Дарина Босик та Анна Печончик зачарували присутніх своєю грою на бандурі.

Традиційно сільський голова відзначив ювілярів. Наймолодшого жителя, Тимофія, батьків Марії та Віктора Тутевичів, найстаршу жительку Марію Шабету, якій уже 94, срібних ювілярів подружжя Юсина Анатолія та Галини та подружжя Безушка Василя та Світлани, іменинників Неродик Світлану, Семчука Володимира, Васьковець Пелагею, наймолодшу пару Юсина Олександра та Олену, було нагороджено цінними подарунками.

Окремо було відзначено Босика Сергія, члена виконкому, за його активну роботу та Безушко Ольгу, завідуючу місцевим ФАПом з нагоди дня медика.

Гість Михайло Герасимчук нагородив грамотами від народного депутата Василя Яніцького директора Новаківського НВК Олену Саврук та завідуючу ФАПом Ольгу Безушко.

Згадали на святі й про особливу категорію населення – дітей з особливими потребами. Місцевим інвестором –  фермерським господарством «Осинське»  в особі Ярослава Лемещука та його команди Олександра Русіна та Богдана Турчин вручено Діані Юсин новенький візок, а сільський голова за її незламність духу нагородив Діану відзнакою та букетом квітів.

Також фермерським господарством «Осинське» передано місцевому НВК новенький відео проектор, а сільською радою стійку для його стаціонарного закріплення.

На завершення концертної програми між  гостями свята було розділено святковий коровай, а присутній жіночій половині вручено святкові квіти гербери.

Організатори свята висловлюють слова вдячності спонсорам. Зокрема, приватним підприємцям Сергію Шикалу, Олександру Троневичу, Валерію Безушку, Івану Яковецькому (магазин «Побут»), депутату районної ради Лобачу Валерію, Володимирецькому районному споживчому товариству в особі директора Вікторії Василівни, автотранспортному підприємству в особі Людмили Босик, товариству «Західенергопостач» АЗС «Олас» в особі Олега Володимировича Хомича, землякам та жителям с.Новаки Юрію Босику, Богдану Янченюку, хорошому гостю Олександру Присяжнюку, товариству «Флорія України» село Заболоття в особі Сергія Найдича за люб’язно надані квіти і приватному підприємцю Віталію Бортнику за цей чудовий коровай.

Найщирішу особливу подяку організатори свята висловлюють  фермерському господарству «Осинське», адже нагородження подарунками місцевих жителів стало можливим виключно за їх ініціативи.

Олексій Христянович, 

Новаківський сільський голова.

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.