HomeНовиниОфіційноУ районі відзначили День людей похилого віку (+фото)

У районі відзначили День людей похилого віку (+фото)

( 0 Votes )

Першого жовтня весь світ відзначає День людей похилого віку, а в Україні другий місяць осені розпочинається з вшанування стареньких людей, ветеранів війни та праці.

От і в нашому районі традиційно з цієї нагоди також відбуваються тематичні урочистості.

Доброта і милосердя завжди потрібні обділеним долею людям, особливо в наш непростий час. А тим більше, коли людина в такому віці опиняється у лікарні на стаціонарному лікуванні…

Цього дня їх не обійшли увагою. Заступник голови РДА Наталія Ковальчук, голова районної громадської організації ветеранів Микола Ліщук, голова районної ГО Товариство Червоного Хреста України завітали до стареньких хворих Володимирцької ЦРЛ. Для них візитери передали від ЗОШ №1 букети квітів.

Приємною несподінкою для хворих стали й продуктові набори, котрі були придбані за сприяння депутата облради фракції «Батьківщина» Івана Караїмчука. Відтак роздали 25 продуктових наборів для хворих Володимирецької ЦРЛ, а ще 10 передали для пацієнтів похилого віку Рафалівської лікарні.

А в обід після пленуму ветеранів за традицією в цей день урочисто провели святковий концерт у Володимирецькому Будинку культури, де були присутні представники старшого покоління з усього району і голови первинних ветеранських організацій.

Не менше значення має й просте людське спілкування з підопічними. Територіальний центр соціального обслуговування організував доїзд на урочистості людей похилого віку у супроводі з соціальними працівниками терцентру.

Приємно відзначити, що зала була заповнена глядачами. Серед них були присутні й ветерани праці, небайдужі жителі району; прийшла навіть молодь!

У приміщенні РБК організували виставку рукоділля (вишиті сорочки, серветки тощо, в’язання, поезія) Лесі Піднебесної. Експонати для виставки надали підопічні терцентру Марія Луницька, Надія Сад, Катерина Забілик, Афанасія Мельник, Василина Крук, Марія Коваль, Олеся Бендюк, Оленксандра Савонюк.

Відвідувачі концерту мали змогу оглянути архівні відеоматеріали про співпрацю Червоного Хреста, ветеранської організації та терцентру.

Сам же святковий концерт підготували аматори РБК, і, як зазначають глядачі, все відбулось на вищому рівні.

Захід почався з виступу вихованців садочку «Малятко», яких глядачі зустрили теплими щирими оплесками, також радували виступами вихованці районного колегіуму, аматори Ромейківського БК, колектив «Намисто», «Дивоцвіт» РБК, а ведуча концерту Марія Дукач додатково не лише співала, а й розповідала жартівливі гуморески.

Винуватців свята вітали заступник голови райради Володимир Савонік, голова ветеранської організації Микола Ліщук, голова районного Товариства Червоного Хреста (якій, між іншим, заступник голови районної ради В.Савонік вручив спільну з РДА грамоту за вагомий внесок у справи милосердя).

Упродовж всього концерту на адресу старшого покоління лунали теплі слова вітання і вдячності за відданість роботі і Батьківщині.

Не можна бути байдужим до чужого горя, бо життя непередбачуване. Ніхто не знає, що очікує його завтра. Без добровільних помічників, без волонтерів і благодіників не обійтись. Саме завдяки їм було організовано святковий благодійний обід для людей похилого віку в кафе «Володимирчанка».

На жаль, кілька ветеранів війни не змогли відвідати заходи через стан здоровя, тому в той же день представники громадських організацій розвезли продуктові набори їм додому.

Найважливішою подією за весь день, безмежною надією на те, що вони не забуті і не покинуті, став візит представників громадськості з квітами та подарунками. Яків Кречко, Степан Симчук, Арсентій Ващенко з приємністю зустрічали візитерів, і самі у відповідь бажали їм здоров’я та довгих літ.

Із щирою радістю і теплою посмішкою зустріла гостей й ветеран праці Марія Шершень. Вона розповіла:

– Я щороку відвідувала святковий концерт цього дня, але тепер вже пересуваюсь на інвалідному візку, тому й лишилась вдома. Я така рада вас бачити!..

У цей момент вона саме сиділа у своєму квітнику перед хатою. Розпитала про своїх колежанок і ровесників, яких рік не бачила, цікавилась їхнім здоровям і останніми новинами.

– Нащо мені та гречка? Я пенсію отримую (сміється і з вдячністю приймає подарунковий набір). А от квіти люблю, я їх засушу собі на пам’ять. Буду згадувати про ваш візит.

Цікаво, що Марія Пилипівна є бабусею відомої волонтерки Інги Безушко (жінка, між іншим, нашу волонтерку, нині військовослужбовця ЗСУ, й виростила).

Під час візиту до ветеранів представники громадських організацій мали можливість заспокоїти, вислухати давні спогади стареньких.

Організатори свята також висловлюють подяку за допомогу і сприяння у проведенні урочистостей заступнику голови РДА Наталії Ковальчук.

Прикро, що з кожним роком через стан здоровя хтось та не може вже відвідати той же концерт та святковий обід. Адже для людей похилого віку – це не стільки «випити й закусити», а – значно більше: це спогади, зустрічі, обійми, свої пісні, свої анекдоти, свої історії і оте все «своє».

Бачачи, як радо зустрічають гостей самотні старенькі люди, розумієш, наскільки важливі для них подібні концерти, обіди і звичайнісінькі візити...

Дуже хочеться, щоб такі заходи проводились традиційно щороку у різних форматах. Щоб кожна громада уважувала своїх ветеранів і людей похилого віку, щоб і влада, і самі молоді люди дбали про них не лише в цей день, щоб у країні відбувались необхіні заходи, які б робили життя людей похилого віку трішки яскравішим і комфортнішим.

Галина Давидюк,

голова Володимирецької районної ГО «Товариство Червоного Хреста України».

 

У вас недостатньо прав для коментування.