HomeНовиниОфіційноЗа досвідом – до Бучі

За досвідом – до Бучі

( 0 Votes )

Днями у у Бучі Київської області відбувся навчальний візит в рамках загальнонаціональної програми обмінних візитів «Маршрути успіхів» для представників органів місцевого самоврядування на тему «Досвід Бучанської міської ради у підвищенні якості послуг та забезпеченні комфортного життя громади».

Запрошення на такий захід отримала і Володимирецька селищна рада, оскільки є членом Асоціації міст України, Програма ж навчальних візитів відбувалася в рамках Проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID у співпраці з Бучанською міською радою.

Тож упродовж 2-ох днів близько 30 представників з 18 областей України вивчали місцеву модель розвитку малого та середнього бізнесу, процес створення Бучанської ОТГ тощо. Рівненщину представляли лише працівники Володимирецької та Гощанської селищних рад.

Упродовж заходу учасники відвідали ЦНАП, який надає майже 150 адміністративних послуг, дізнались про створення Центру надання соціальних послуг, ознайомились із роботою міських котелень, зокрема у Бучанській школі №5, функціонуванням ППКП «Теплокомунсервіс»,  інклюзивно-ресурсного центру. Крім того, представники українських міст відвідали Бучанський міський парк, що є одним з головних туристично-культурних осередків міста, ознайомились із процесом формування громадського бюджету Бучі та Агенції регіонального розвитку, з роботою лінії сортувального сміття, а також вивчили досвід використання новітніх технологій очищення та знезалізення води у місті для забезпечення екологічності.

Ось що розповідає про візит учасниця навчань, юрист Володимирецької селищної ради Людмила Блищик:

- Візит був для мене пізнавальним. Побачила, що громада тут добре живе, але потрібно подумати, як це все спроектувати на умови нашого далекого від столиці селища. Є річ, яка здивувала, чого раніше не зустрічала та що можна впровадити у будь-якому місті: у їхніх дитсадках немає кухонь (харчоблоків).

Приміщення, у яких вони раніше розміщувались, переобладнали під дитячі кімнати, що дозволило збільшити кількість місць у садочку. Для харчування дітей через тендер обрали одне підприємство, яке готує їжу для всіх садочків, а потім її автомобілем розвозять. Були у найновішому садочку міста - там лише невеличка кімната, не більше 12 кв. м, де декілька шаф з посудом та кухонна раковина. Привезену їжу вже тут розподіляють по порціях і в такий спосіб харчують дітей. За словами очільника відділу освіти міськради, в такий спосіб десь у 5 разів зменшили річні витрати, пов'язані із утриманням кухні (і це якщо не брати до уваги витрати, потрібні на облаштування кухні з "нуля").

 

У вас недостатньо прав для коментування.