HomeНовиниОфіційноМедреформа в дії

Медреформа в дії

( 0 Votes )

З 1 квітня в Україні в рамках медичної реформи стартувала «приписна кампанія». Жителі Володимиреччини до кінця року повинні обрати лікаря первинної ланки і підписати з ним договір. Процедура ніби проста й зрозуміла за винятком деяких моментів.  Так, попри гучну декларацію «вибір лікаря за бажанням», скористатися цим на практиці не завжди можна, зокрема жителям сіл. Добре розуміючи, що лікар у них – на все село і з району ніхто до них не поїде, можна покладатися на самовиїзд. Але ж і таку можливість мають не всі.

 

А от у Вараші окремого закладу первинної ланки досі не існувало. Комунальне некомерційне підприємство (КНП) «Вараський центр первинної медичної допомоги» утворили лише 1 червня. Й напередодні сесії ми поспілкувалися з очільником ДЗ «СМСЧ №3 МОЗ України» Олександром КОЦЮБИНСЬКИМ. Ось що він розповів: 

 

– У нас буде створено  комунальне некомерційне підприємство. Відповідні документи вже у міській раді. Якраз сьогодні сесія. Приймуть депутати відповідне рішення (може, й сьогодні) – і далі по процедурі реєстрація, вибір головного лікаря і все інше. Тому за цим питання не стоїть.

Реєстрація пацієнтів у нас іде. Поки що лікарі і пацієнти зареєстровані в нашому закладі – у медико-санітарній частині. Мали вже видавати й декларації пацієнтам. Лікарі – сімейні, педіатри і терапевти – внесені в електронну базу E-health. Але дехто ще й зараз на курсах по сімейній медицині. Тож питання було у строках. Поки прийняли рішення, поки підготували статут… А ще ж 21 день – термін оприлюднення. Він уже закінчується, тому на цій чи наступній сесії буде прийняте рішення про створення нашого КНП.

Між людьми паніки немає. Спочатку турбувалися. Думали, що не встигнуть у когось зареєструватися. Навіть зверталися до ОДА й пустили чутку, що хтось зареєструвався, а хтось не встигне. Але ж це – лише чутки. Я давав роз’яснення по місцевому телебаченню. Людям повідомили, що все можна робити спокійно і з реєстрацією значних проблем нема. Але є проблема інша, і вона – наша: не у всіх лікарів є так звані засоби реєстрації. Бачите, ще не створене таке підприємство. Немає керівника. Певною мірою я взяв на себе цю відповідальність, хоча по суті це питання не моє.

Цей підрозділ з двох амбулаторій ще у структурі медико-санітарної частини: амбулаторія №1 – це в основному терапевтично-сімейна медицина, а №2 – педіатричне відділення. Там і там є сімейні лікарі. Але не у всіх є можливість реєстрації через нестачу комп’ютерів. З цієї причини в адміністрації виділили два кабінети, де у будь-який час можна реєструвати пацієнтів. 

У той же час у міськраду подали інформацію і запит на те, щоб із міського бюджету для наших лікарів придбали ноутбуки і принтери. Чекаємо відповіді. І цим пояснюється така ось нинішня ситуація. Деякі лікарі, маючи власні комп’ютери, вже реєструють. Дехто реєструє у нас в адміністрації. Але всі отримали відповідні ключі і мають доступ до системи. Зараз впроваджуємо систему «Поліклініка без черг». Тобто, все йде поступово. Реєстрацію пацієнтів, як ви знаєте, продовжено до кінця року, тому всі за цей час отримають засоби реєстрації, і вона проходитиме інтенсивніше.

А поки що чекаємо того, що буде на сесії. Уже після виборів головного лікаря передам йому ті повноваження, які взяв на себе. Ми почали цей процес у своєму закладі «Спеціалізована медико-санітарна частина №3», аби не зірвати графік реформи. Цього не можна було допустити.

 

ПРО СТАН справ із втіленням медреформи на Володимиреччині поцікавилися й у головного лікаря нинішнього КНП «Володимирецький РЦ ПМСД» Олександра Волочнюка. Однак Олександр Васильович, будучи зайнятим європейськими проектами, пообіцяв повернутися до теми дещо пізніше.

На апаратній нараді при голові РДА, що відбулась у понеділок, стало відомо, що, попри анонсоване фінансування медзакладів, які зареєструються в Національній службі здоров’я, вже з 1 липня, наш заклад поки що його не матиме. З цього приводу голова РДА Володимир Хоружий висловився так:

– Жаль, але факт залишається фактом: з 1 липня договір між КНП «Володимирецький РЦ ПМСД» і Національною службою  здоров’я України підписаний не буде, і все тому, що до 1 червня 2018 року не завершена процедура перереєстрації комунального підприємства у комунальне некомерційне підприємство. Лише після такої процедури може  йтися про отримання фінансування за новою моделлю. Наскільки мені відомо, чотири райони області завершили таку перереєстрацію, в тому числі Зарічненський. У нас же ця процедура мала пройти рішенням принаймні двох сесій райради, остання з яких мала відбутися не пізніше 25 травня. Володимирецька районна рада, внісши зміни до статуту, визначила себе органом управління, який усі рішення щодо реорганізації приймає за поданням лікарні без погодження  з РДА. Чому інші райони змогли провести декілька сесій за цей час, а ми – ні, мені не відомо.

Ситуацію прокоментував і заступник голови райради Володимир Савонік, який був присутній на нараді:

– Наскільки мені відомо, не був витриманий відповідний термін з документами. Одне питання й нині просять перенести. З боку районної ради все в порядку: всі рішення, які подавалися закладом РЦ ПМСД, були прийняті. Ті документи, які подавалися ще в лютому, в березні ми розглянули та прийняли, і в РЦ ПМСД почали працювати над наступним етапом. Там усе йде за певною процедурою. Кожен її етап вимагає певного терміну. Не знаю, хто там з чим не розібрався, але по-іншому й не могло бути, бо все йде відповідними етапами. Так, на минулій сесії ми проголосували за перший етап. На черговій буде прийнято інший. Усе приймаємо по закону, тож за райрадою там точно немає ніяких проблем.

 

Підготувала Вікторія ЧЕРПАК.

 

У вас недостатньо прав для коментування.