HomeНовиниОфіційноВолодимир Гройсман: «Легалізації бурштину не буде»

Володимир Гройсман: «Легалізації бурштину не буде»

( 0 Votes )

У вівторок в прес-клубі Кабінету міністрів Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман провів зустріч з регіональними ЗМІ. Теми розмови – звіт роботи Уряду, плани на 2018 рік, розвиток регіонів 

Небагато сучасних українських урядовців із владного олімпу мають бажання і таки зважуються на зустрічі «низового рівня», особливо із регіональними засобами масової інформації.

 

Чи то передвіщуючи вибори, чи то в рамках справжньої децентралізації нинішній глава Уряду Володимир Гройсман, коротко прозвітувавши про роботу центральної влади за 2017 рік, далі більш як півтори години спілкувався з журналістами районних газет та регіональних і міських телерадіоканалів у форматі запитань і відповідей.

Побувати на цій важливій зустрічі вдалося і нашому «Володимирецькому віснику».

Не буду втомлювати і дратувати читача промовистими цифрами досягнень та змін в економіці країни, її соціальній сфері, в оборонній промисловості та відновлення обороноздатності армії і міжнародній співпраці – все це нам розказують і показують по телевізору щодня. А реалії досягнутих перемін ми з вами також щодня перевіряємо власним життям у цій країні вічних перемін і незавершених реформ.

Скажу лише, що після Революції Гідності країну доводиться будувати фактично з нуля і закладати фундамент нової держави, орієнтованої на європейські ринки і нові демократичні цінності.

Одне лише те, що уряд сьогодні реалізовує більше 140 реформ, свідчить про політичну силу урядової команди Гройсмана і неабиякий хист державотворця молодого українського прем’єра. І це при тому, що жодна країна світу не має сьогодні реформаторського досвіду у таких масштабах. Відповідно, як казав Володимир Гройсман, маємо поки і здобутки, і прорахунки, і помилки.

 

Але ніщо не дається легко (наприклад, той же Пенсійний фонд із дірою у 140 мільярдів при видатках 280 мільярдів гривень; зростає зовнішній борг України, який потрібно гасити вже сьогодні). Хоча країна непомітно, та впевнено змінюється. І найголовніше, що цей процес набув незворотної сили. Це досвід успіху і помилок.

Так, на 2,3 відсотка зріс ВВП (за 9 місяців минулого року), експорт товарів з України – більш як на 20 відсотків; майже на 3 мільярди доларів становив приріст прямих іноземних інвестицій; спрощується і вдосконалюється система ведення бізнес (в тому числі є протидія рейдерам та маскам-шоу з боку держави); почато реформу охорони здоров’я та державної служби; децентралізація уже діє для більше 700 об’єднаних територіальних громад; зростає заробітна плата та пенсії; запроваджено купу новацій і підтримок для аграріїв, армія потроху переходить на стандарти НАТО; на тимчасово окуповані території відновлюється українське мовлення, а влада стає більш відкритою для громадян і ЗМІ.

Парламент нарешті включив у порядок денний питання створення антикорупційного суду. І це лише загальні цифри, за якими стоїть щоденна робота уряду і влади на місцях.

Утім, більш цікавим став власне блок спілкування з прем’єром. Модератором був Василь Рябчук, прес-секретар Прем’єр-міністра.

Журналісти запитували про механізми реалізації держпідтримки аграрному та тваринницькому сектору; не обійшли й тему наступних виборів та участі в них Володимира Гройсмана. На що політик відповів, що участь братиме обов’язково, але у парламентських, а не президентських (хоча якраз Гройсман міг би стати найпершим суперником нинішньому главі держави Петру Порошенку).

 


 

Але поки що на часі (до початку виборів) – вирішення питання з новою виборчою системою. Наразі до парламенту запропоновано проект закону про вибори за відкритими партійними списками, яка передбачає також і участь мажоритарників.

Говорилося і про здирницькі тарифи Укрпошти на доставку преси (до кінця року вони зростуть ще на 49 відсотків), на що прем’єр-міністр відповів, що його можливості у цьому питанні дуже обмежені, але він дасть доручення вивчити це питання і напрацювати шляхи врегулювання.

Запитували і про стратегію України щодо повернення Криму до складу України та деокупацію Луганської і Донецької областей. Тут стратегія уряду єдина: робити рівень життя в Україні кращим і вищим, ніж у тій же Росії, економіку – сильною й інтегрованою у європейські ринки. Це й буде найкращим стимулом для Криму і Донбасу повертатися до єдиної України. А тим часом – санкції і міжнародний тиск на агресора.

Задавали і конкретні питання представники Донеччини (по погашенню боргів за водопостачання у Донецькій області), і по будівництву доріг, і по зменшенню фінансування обласних та місцевих бюджетів, зокрема на утримання освітян та медиків (як це було торік по 5 областях). Гройсман запевнив, що гроші уряд на місцеві бюджети виділяв і виділяє в повному обсязі, тож питати треба на місцях у чиновників за відсутність тих же доплат учителям. А пріоритет Уряду – допомогти місцевій владі ліквідувати черги в дитячих садочках (зарплата вихователям повністю лежить на місцевих бюджетах).

Говорили також і про річкове судноплавство, і про вирішення проблеми забезпечення українців біометричними паспортами, і про будівництво нових пунктів переходу кордону з ЄС, і про боротьбу із засміченням міст та переробкою побутових відходів..

Вдалося задати питання і від «Володимирецького вісника» (навіть цілих 3) про легалізацію бурштину, підтримку реформованим ЗМІ і укладання договорів на платне висвітлення діяльності органів влади та про урядову комунікаційну програму, яка передбачає донесення інформації та ініціатив центральної влади до громад на місцях.

Відповіді прем’єра були короткі і лаконічні: по бурштину пробували врегулювати цю проблему відповідною постановою Уряду – немає результату, це не працює; треба лише відповідним законом України; але шансів на його проходження у відкритому публічному руслі практично немає. Щодо інших питань, то уряд все готовий зробити, аби лише були відповідні звернення та пропозиції.

 


 

У цілому зустріч була конструктивною та плідною. І хоч деякі питання були точно незручними для центральної влади, очільник уряду чесно намагався на них відповісти.

Що ж, схоже, в Україні з такими політиками, як Володимир Гройсман, таки є шанси побудувати власну демократію і нову державу. Аби лише вкотре не помилитися на чергових і президентських, і наступних парламентських виборах…

Сергій СКІБЧИК. Фото Павла Смовжа.

 

https://www.youtube.com/watch?v=P9ytA2hEygY

На 1:37:35 сек питання від мене до Гройсмана по підтримці реформованим ЗМІ та урядовій комунікаційній програмі. Але відповідь прем'єра порожня як дірява шапка. Це підтверджує й сьогоднішнє голосування в Раді за зміни до нашого закону...

 

У вас недостатньо прав для коментування.