HomeНовиниОфіційноДень донора: поділись краплиною життя…(+фото)

День донора: поділись краплиною життя…(+фото)

( 0 Votes )

У новій поліклініці на першому поверсі навпроти реєстратури – відділення трансфузіології. Так по науковому називається відділення переливання крові і її заготівлі. Очолює цю службу лікар-хірург Василь Ревта. Нині він у відпустці, тож обов’язки керівника виконує молодий лікар Сергій Шимшель. У відділенні працює п’ятеро медиків.

У день професійного свята старша медична сестра Юлія Токарська та молодша медсестра  Раїса Хондока  вели забір крові в активного донора, медпрацівниці ЦРЛ Ірини Козлюк (на фото). Ірина Володимирівна – активний донор, її кров  врятувала 17 людських життів.  Медсестра Раїса Йосипівна на своєму рахунку має 56 здач життєдайної крові і стільки ж врятованих сердець. Усі працівники відділення – донори: і операційна сестра Людмила Касянчик, і лаборант  Михайло Будник. І лікар-терапевт  Борислав Трач, і навіть Ольга Охремчук, працівниця кухні ЦРЛ.

Розповідає старша медсестра Юлія Токарська:

– Що таке кров і її значення – кожен знає з народження. Хвилина і вчасна крові краплина – врятоване життя. Це – аксіома. Ми маємо майже 300 літрів крові в запасі.  Мода така пішла, особливо у великих містах: кожен житель «заготовляє свою групу крові» на майбутнє. На всяк випадок.  Адже коли трапляється біда – кожна  хвилина дорога. І допоки знайдеться потрібної групи кров або донор, може все  трапитися…

Усіх 93  почесних донорів не перелічу, назву найбільш активних. Це – Надія Тарасюта, Віталій Серховець, Вікторія Грицюк,  Ніна Шишка, Іван Волочнюк, Людмила Тарасюта, Віра Коцар. Бережемо, як зіницю  ока, внесок нашого донора-медика із рідкісною групою крові  Ольги Тєтєнєвої. Дякуємо за  активність донорам  Лідії Гошті, Василю Черевачу, Галині Мілості, Оксані Тарасюті, і всім-всім, кого серед ночі піднімаємо в екстрених випадках.

Маємо комп’ютерну  базу даних всіх донорів із підключенням до бази даних Рівненської обласної  станції переливання крові. Зазначу, що ми платимо донорам за 100 грамів крові – 16 гривень і даємо талон на 50 гривень у кафе «Володимирчанка». Хто перший раз ділиться кров’ю – більше 350 грамів не має права здавати. Ветерани-донори  уже здають по 450 грамів. Почесні донори у нас ті, хто 40 разів здав кров безкоштовно.

Оце і все, що я можу розповісти. Дякую всім, хто ділиться з іншими краплиною життя, дякую донорам, що  співпрацюють із нами.

 

 

Галина Симчук.

Фото автора.

 

У вас недостатньо прав для коментування.