HomeНовиниОфіційноПро майбутню пенсію думай сьогодні

Про майбутню пенсію думай сьогодні

( 0 Votes )

У цій статті ми хочемо розповісти молодим людям про страховий стаж необхідний для призначення пенсії в Україні. Якщо раніше було достатньо відпрацювати п’ять років і людина вже мала право для призначення пенсії, то відповідно до Закону України “Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи” з 1 жовтня 2011 року збільшено мінімальний страховий стаж до 15 років.

У разі відсутності зазначеного стажу хоча людина і набула пенсійного віку, та взагалі не матиме права на призначення пенсії.

Зміни, які відбулися в законодавстві, дуже актуальні, особливо для категорії людей, що працюють нелегально, працюють за кордоном або не працюють взагалі. Часто заробітчани працюють у важких умовах, де не виключені випадки каліцтва чи хронічного захворювання, при якому можна стати інвалідом або померти. В цьому випадку постає питання не тільки соціального захисту самого заробітчанина, а в разі його смерті – членів його сім’ї.

У випадку відсутнього страхового стажу не можна призначити пенсію по інвалідності та пенсію по втраті годувальника. Нелегальна робота дає тимчасові заробітки і позбавляє вас та ваші сім’ї соціального захисту, як на теперішній час, так і на майбутнє. На жаль, більшість із них думають тільки про сьогоднішній день, і рідко хто задумується, що потрібно забезпечити для себе достойну старість. Тому нашим обовязком є звернути увагу кожного на пенсійне забезпечення.

Якщо страховий стаж не можна заробити, його можна купити. Верховна Рада ухвалила Закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо добровільної сплати єдиного внеску” від 4.04.2013 №184. Тепер кожен бажаючий може укласти договір щодо добровільної участі в системі загальнообов’язкового пенсійного страхування терміном щонайменше на рік, як за минулі періоди, так і на майбутнє.

Для цього потрібно звернутися у Володимирецьке відділення Кузнецовської ОДПІ, якому з жовтня минулого року передано функції з адміністрування єдиного внеску де вас ознайомлять з переліком потрібних документів для укладання договору.

Ми звертаємось до жителів нашого району: не зволікайте з укладанням таких угод, задумайтесь про своє майбутнє та про своїх рідних уже сьогодні.

Марина Котлярова,

заступник начальника управління ПФУ в Володимирецькому районі

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.