HomeНовиниОфіційно9 жовтня – всесвітній день пошти

9 жовтня – всесвітній день пошти

( 0 Votes )

Їх знають усі. І у Великому, і в Малому Жолудську. Їх знають на хуторах Чучево, Мостище, Страхолин, Підболоття, Підолесся. Їх ноги ступали у кожен дім і завжди вони були там найочікуванішими гостями.

Вони – це поштовики-зв’язківці. На них тримається пошта вищеназваних сіл і розкиданих хуторів, що вже давно здобули обличчя пристойних сіл. Бо є в них досить сучасні і гарні вулиці та будинки із водопроводом та  гарячою водою, душем, ванною і санвузлами.

Як у місті, у цих селах живуть і багато працюють всі 2100 мешканців сільської ради Великого Жолудська. На папері обслуговують 580 дворів, а їх, звичайно, більше, бо на одному подвір’ї дочці або синові «построїли» хату, і так живуть. По всіх обійстях пройшлися і щотижня відвідують жителів своєї поштової округи листоноші Оксана Іванівна Леус та Валентина Володимирівна Якимчук.

– У кожної за плечима – десятки трудових років, ходжених і переходжених сільських доріг, – розповідає начальник Великожолудського відділення зв’язку Валентина Ничипорівна Ус. – Щиро вдячна дівчатам, їх сім’ям, чоловікам і дітям за наш хороший колектив. Я вже не буду вам переказувати усі наші заслуги і виконані завдання. Одне лише скажу. Вчора нам привезли дров, а сьогодні Оксанин син Іван вже прийшов і порізав їх. Завтра Богослов. Свято. І Всесвітній день пошти. Ми нічого побутового робити не будемо. Вже на будні хлопці дрова порубають, а ми гарненько їх складемо і взимку усім буде приємно зайти в теплу пошту.

– Добавте, що й вазони ваші не померзнуть, бо всі ходять дивитися на ваші рай-квіти… – доповнює Світлана, працівниця сільської ради.

 Тут і справді зелений рай. Валентина, начальниця пошти, родом із Хиноч. Закінчила Львівський технікум зв’язку, і ось уже 23 роки як Жолудськ став їй рідним (стільки тут працює начальником відділення). З чоловіком Леонідом дали життя дочкам Юлії та Іванці. Юлія пішла маминою стежиною, теж працює у поштовому зв’язку. А Іванка вчиться зразу у двох вузах на вчителя хімії та фармацевта.

листоноша Малого Жолудська Валентина ЯкимчукПоштарі, прості і гарні жінки. Вони тримають господарство і, як усі жінки в селі, працюють у три зміни: вранці до роботи, вдень – на роботі і вечором – знову для корів, свиней, курей, індиків.

А ще вони на хорошому рахунку у своїй галузі.

– Колись часопис «Сільський вісник» оголосив, що яке відділення набере 25 примірників по передплаті, то буде відзначене, – продовжує Валентина Ус. – А в нас тоді усі «СВ» виписували. Журнал українською мовою, дешевий і весь кольоровий. Так нам у подарунок прийшла на відділення посилка з гладіолусами і ліліями в горщиках. Гладіолуси були невиданих кольорів. Але ці квіти недовговічні. Лілії на третій рік вже не цвіли, як ми їх не доглядали…

А ще наші односельчани люблять готувати, виписують журнал для справжніх господинь, щоб уміти смачно готувати.

Серед газет найбільший тираж у нас має «Володимирецький вісник» – 242 екземпляри; далі «Вісник і К» – 154. Досі в пошані «Порадниця», «Добрий господар», «Експрес», «Вільне слово», «Вісті Рівненщини», «Життя», та інші.

Багато людей через поганий зір не можуть читати ні газет, ні книг. Листоноші досі пишуть їм листи до рідних. Цікаво, але кожне покоління вірне своїй пошті. Недавно бабуся передала листа своїй подрузі у Херсонську область, і нам приємно нести той зворотній зв’язок. Навіть сам іноді думаєш: «Хай би мені хто написав. Бо ми у свій час «пісьма» строчили подругам і на сезон, і в міста, де вони навчалися, і хлопцям в армію…

Старші люди спеціально чекають листоношу, виписати якусь дешеву газету, аби тільки «почтальйонка» до них у двір та в дім зайшла… Особливо нас виглядають у дні пенсії. Тоді й товар одразу замовляють. Через нас іде ота ниточка, що зв’язує Жолудськ із Великим Світом.

Користуючись нагодою, хочу всіх привітати із Всесвітнім днем пошти. А ми з Оксаною Леус гордимося нашою колегою Валентиною Якимчук, портрет якої заслужено вінчає районну Дошку пошани.

 

Г.Штерн

На фото: листоноша Малого Жолудська Валентина Якимчук. 

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.