HomeНовиниДСНС повідомляєБудьте обережними у зв’язку зі спекою

Будьте обережними у зв’язку зі спекою

( 0 Votes )

Шановні громадяни! Закликаємо Вас ознайомитися із правилами безпечної поведінки під час високих температур повітря, а також у разі виникнення пожеж в екосистемах – лісах, полях, торф'яниках. Уже кілька років поспіль з травня по жовтень в Україні оголошуються високий та надзвичайний рівні пожежної небезпеки. Це пов’язано із аномально високими температурними показниками та відсутністю ефективних опадів.

З прикрістю вимушені нагадати, що часто пікніки, барбекю, шашлики поблизу річки чи лісу залишають по собі досить помітні сліди у вигляді покинутого сміття та незагашених чи погано загашених вогнищ. Часто садоводи та селяни безвідповідально спалюють господарське сміття, бур’яни, очерет. Це призводить до виникнення масштабних пожеж, створює загрозу перекидання вогню на житлові приміщення. Призводять до небезпеки й дитячі пустощі з вогнем, наприклад, підпалювання тополевого пуху.

Не треба бути фахівцем, аби збагнути, наскільки загрозливим є збіг кількох факторів: відсутність дощу, сильний вітер, нескошений бур’ян. За таких умов навіть необережно викинутий у придорожні бур’яни сірник, недопалок чи скляна тара можуть стати причиною великого лиха. З сухої трави вогонь може перекинутися на сухостій, а потім охопити найближчі зелені насадження (парки, лісосмуги, ліси), господарські споруди (гаражі, сараї, прибудови, флігелі тощо).

У зв’язку з цим Державна служба України з надзвичайних ситуацій закликає громадян: не експериментуйте із займистими речовинами у пожежонебезпечний сухий літній період! Не будьте байдужими, якщо помітили дим, тління або слабкий вогонь! Зверніть увагу – загасити займання трави поблизу житлового сектору на самому початку легко – просто вилити відро води чи закидати землею.

Пам'ятайте – попередити трагедію набагато легше, ніж ліквідувати наслідки надзвичайної події.

Андрій Муравинець

Начальник ДПРЧ-16 

ГУ ДСНС України у Рівненській області

ст. лейтенант служби цивільного захисту

 

 

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.