HomeНовиниДСНС повідомляєРекомендації у разі загрози виникнення повені та паводку

Рекомендації у разі загрози виникнення повені та паводку

( 0 Votes )

При загрозі повені або паводка уважно слухайте по радіо й телебаченню інформацію про надзвичайну ситуацію та інструкції про порядок дій, не користуйтеся без потреби телефоном, щоб він був вільним для зв'язку з вами. Зберігайте спокій, попередьте сусідів, надайте допомогу інва­лідам, дітям і людям похилого віку.

 Дізнайтеся в місцевих органах державної влади й місцевого само­врядування про місце збору жителів для евакуації й готуйтеся до неї.

Підготуйте документи, одяг, необхідні речі, запас продуктів харчу­вання, питну воду на кілька днів, медикаменти. Складіть все у валізу. Документи зберігайте у водонепроникному пакеті. Відключіть усі прилади від електромережі, вимкніть газ.

Перенесіть найбільш важливі та цінні речі й продукти харчування на верхні поверхи або покладіть на верхні полиці.

Основні заходи безпеки при загрозі затоплення

Добре одягніть дітей, хворих та літніх людей, одягніться самі, візьміть необхідні речі, невеликий запас продуктів харчування на якийсь час, медикаменти, гроші, цінності та документи (на майно, на нерухомість, паспорт, державні посвідчення, ощадні книжки та ін.), і в першу чергу ті, що засвідчують вас і членів ва­шої родини.

Якщо ви проживаєте на першому поверсі або на нижніх поверхах і якщо на вулиці спостерігається швидкий підйом води, необхідно залишити квартиру, у крайньому разі піднятися на верхні поверхи. Якщо будинок одноповерховий, слід зайняти горищні приміщення.

Ви повинні, якщо це можливо, виїхати із зони затоплення будь-яким видом транспорту, у крайньому разі піднятися на підвищені ділянки місцевості або на верхні поверхи міцних будинків.

Перебуваючи поза населеними пунктами, при загрозі затоплення варто переміститися на підвищене місце або піднятися на дерева, використати різного роду плаваючі  предмети. Якщо у вас є худоба, необхідно відігнати її в безпечні райони.

Якщо у вашому будинку є сантехнічне обладнання, по можли­вості відключіть його від системи загального користування, особливо туалет, щоб попередити потрапляння стічної води в будинок і фун­дамент.

Дії в разі раптового затоплення

Зберігайте спокій, уникайте паніки. Швидко зберіть потрібні документи, цінності, ліки, продукти та інші необхідні речі.

Надайте допомогу дітям, інвалідам і людям похилого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу.

По можливості негайно залишіть зону затоплення. Перед виходом з будинку від­ключіть електрику та газ, перекрийте воду та по можливості каналізацію, погасіть вогонь у печах. Зачиніть вікна й двері, якщо є час - закрийте вікна й двері першо­го поверху дошками (щитами), плівкою, мішками з піском.

Якнайшвидше займіть найближче безпечне підвищене місце й будьте готові до евакуації.

Якщо це неможливо, підніміться на  верхній поверх або горище будинку, де ви перебуваєте.

При підйомі води слід забратися на дах, а при різкому прибутті води - на верх (коник) даху.

Дітей і хворих, ослаблених і замерзлих людей прив'яжіть до себе або до міцних елементів даху, або до пічної труби. Забиратися на де­рева, стовпи, будови сумнівної міцності не можна. Вони можуть бути підмиті потоками води і впасти та зруйнуватися.

Потрапивши у воду, зніміть із себе важкий одяг і взуття, відшу­кайте поблизу предмети, якими можна скористатися для одержання допомоги  у воді.

Щоб привернути увагу рятувальників, постійно подавайте сигнал нещастя: у світлий час доби можна вивісити на високому місці біле або кольорове полотнище, а в нічний час подавайте світлові сигнали.

До прибуття допомоги залишайтеся на верхніх поверхах і дахах будинків та інших підвищених місцях.

Самостійну евакуацію можна проводити тільки, якщо є потреба у наданні невідкладної медичної допомоги постраждалим, за від­сутності продуктів харчування та медикаментів, погіршення обста­вин або втрати впевненості в одержанні допомоги збоку. Для само­стійної евакуації бажано використати власні човни або катери, плоти з колод та інших підручних матеріалів.

Не переповняйте рятувальні засоби (катери, човни, плоти та інше).

Якщо ви берете участь у проведенні рятувальних заходів,  пам'ятайте про таке:

-         рятуйте людей, де б вони не були, використовуючи для цього всі існуючі засоби;

-         у першу чергу із зони затоплення необхідно вивезти дітей;

-         надайте негайну допомогу людям, які вже перебувають у воді;

-         людям, яких врятували з води, слід надати, при необхідності, першу медичну допомогу, зігріти їх й одягти у сухий одяг.

Евакуація населення

Залишаючи своє житло, пам'ятайте про те, що необхідно взяти із собою:

-         радіоприймач, електричний ліхтар і додаткові джерела живлення для них (батарейки або акумулятори);

-         сухий і теплий одяг, водонепроникний верхній одяг і взуття, ковдри;

-         найбільш потрібні ліки, предмети першої необхідності, засоби особистої гігієни та інші предмети, які вам можуть знадобитися;

-         документи, які засвідчують особу кожного члена вашої родини, гроші й цінності;

-         продукти харчування на якийсь час (консерви, крупи, сіль, цукор, чай, хліб, сухарі й т.п.);

-         бажано мати при собі казанки або інші ємності для готування чи підігріву їжі.

Якщо ви користуєтеся під час евакуації автомобілем, проїзд здійснюйте з максимальною увагою. Якщо ваш автомобіль зламався, а ви потрапили в затоплену зону й далі їхати немає можливості, від­мовтеся від нього. Багато людей гинуло внаслідок того, що, перебу­ваючи в зоні повені, здійснювали спробу врятувати свій автомобіль.

 

Після сходження повені чи паводку небезпека все ще зберігається. Полягає вона в загрозі виникнення різноманітних інфекційних хвороб.

Так, за відсутності привізної води у жодному разі не варто використовувати для пиття воду з відкритих водойм і криниць, оскільки внаслідок повені до цих джерел водопостачання зі скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, полів і сміттєзвалищ могли потрапити хвороботворні мікроби, які є збудниками туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів та інших захворювань, а також личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб. У разі ж неможливості постачання якісної привізної води для пиття вживати лише добре прокип’ячену воду, якою також рекомендовано користуватися для господарських цілей.

При приготуванні їжі продукти харчування обов’язково треба піддавати термічній обробці (варіння, смаження, запікання). При цьому овочі та фрукти необхідно ретельно мити кип’яченою водою (бажано зі щіткою та господарським милом), обдаючи окропом.

До того ж, у зв’язку з теплим періодом року збільшується ризик швидкого псування продуктів харчування, тому слід вживати тільки свіжоприготовлену їжу. Перед вживанням їжі необхідно ретельно мити руки з милом, а також можна протирати їх зволоженими дезінфектантами-серветками.

Комахи (мухи, оси, комахи та інші), гризуни (миші, щурі) є переносниками та збудниками інфекційних хвороб. Тому необхідно звертатися до закладів санітарно-епідеміологічної служби з проханнями про винищення комах і гризунів, а також проведення дезінфекції на підтоплених територіях. За неможливості проведення таких масових заходів варто звертатися за консультацією та допомогою до закладів санепідслужби, лікарень, поліклінік, стаціонарних фельдшерсько-акушерських і тимчасових пересувних медпунктів.

Щодо використання землі для сільськогосподарських угідь радимо звертатися до закладів санепідслужби щодо проведення дослідження ґрунту за мікробіологічними показниками. Позитивні результати гарантуватимуть безпеку стосовно виникнення інфекційних захворювань.

Після сходження води з ґрунтового покриву необхідно:

- провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, будівельних конструкцій тощо) та перекопати присадибні ділянки та городи на глибину 20-25 см;

- в разі переповнення водою спорожнити індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим відповідним дезінфікаційним засобом;

- звільнити від нанесеного бруду, почистити і спорожнити колодязі та продезінфікувати в них воду за допомогою хлоровмісних патронів;

- провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;

- під контролем закладів санітарно-епідеміологічної та ветеринарної служб зібрати та захоронити на скотомогильниках трупи тварин.

У разі підозри розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, біль у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників тощо) варто терміново звертатися за медичною допомогою, не вдаючись до самолікування, оскільки перебіг багатьох інфекційних хвороб важко передбачити. 

Сподіваємося, що Вам ніколи не доведеться скористатися цими порадами. Утім, життя не завжди складається так, як хотілося б. Тож бажаємо всім ніколи не стикатися з надзвичайними ситуаціями, проте завжди пам’ятати, як слід діяти у разі їхнього виникнення.

 


Начальник служби цивільного захисту Володимирецького району

Територіального управління МНС України у Рівненській області

підполковник служби цивільного захисту

Володимир Симонюк


 

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.