HomeНовиниДСНС повідомляєВ Каноничах горів житловий будинок

В Каноничах горів житловий будинок

( 0 Votes )

16 листопада об 19:50 до пожежно-рятувальної служби району за номером 101 надійшло повідомлення про пожежу в с.Каноничі, Володимирецького району. Загоряння сталося в дерев’яному житловому будинку. За вказаною адресою негайно було направлено черговий караул рятувальників з райцентру. Як виявилося осередок займання знаходився в перекритті стелі в місці, де проходить димар від опалювальної грубки. Рятувальники швидко провели оперативне розгортання та подали на гасіння пожежі водяний ствол.

Пожежу швидко локалізували, а також провели розбір дерев’яних конструкцій перекриття, щоб не залишити жодних тліючих осередків та попередити повторне загоряння від перегрітої опалювальної грубки.

На щастя загиблих і травмованих немає. Пожежу вчасно виявили господарі, що і врятувало їх від більшої біди. Відтак збитки від вогню, враховуючи можливі наслідки – мінімальні. Внаслідок пожежі знищено лише кілька квадратних метрів перекриття житлової кімнати .

Як пізніше стало відомо напередодні виникнення пожежі власники топили опалювальну грубку. Профілактичний огляд та планово-попереджувальний ремонт грубки відповідно до чинних Правил не проводився. До того ж вона була влаштована із порушеннями. Відтак ймовірною причиною пожежі стала її несправність.

 


 

У зв’язку з похолоданням громадяни все частіше починають опалювати свої домівки. Тому пожежі через пічне опалення відповідно стають частішими. У зв’язку з цим рятувальники Держслужби з НС звертаються до громадян: зверніть особливу увагу на виконання вимог пожежної безпеки під час влаштування печей, інших приладів опалення і їхньої експлуатації.

Передусім, слід пам’ятати, що перед початком опалювального сезону всі опалювальні прилади необхідно ретельно перевіряти, а у разі виявлення пошкоджень чи несправностей - ремонтувати. Чищення димоходів та самих опалювальних приладів від накопиченої сажі потрібно здійснювати перед початком опалювального сезону та впродовж нього. Ці вимоги, насамперед, пов`язані із здатністю сажі (вуглецю) самозагорятися під дією вологи. Пам`ятайте, що димарі на горищах слід білити вапном чи глиною. Печі та інші опалювальні прилади повинні мати протипожежні розподіли (відступи) від спалимих конструкцій, виконані згідно з вимогами будівельних норм. Біля кожного опалювального приладу перед топковим отвором на дерев’яній підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5х0,7 м. Відстань від опалювальних приладів до домашніх речей (шаф, стільців, столів, ліжок) повинна перевищувати 0,7 м, а від топкових отворів - 1,25 м.

Пам’ятайте! Лише дотримання простих, але вкрай необхідних заходів, допоможе зберегти Ваше житло та, найголовніше, Ваше життя! Будьте пильні, дотримуйтесь правил пожежної безпеки, а також прищеплюйте це своїм дітям змалку.

Андрій Муравинець

Начальник РС ГУ ДСНС України у Рівненській області

 

У вас недостатньо прав для коментування.