HomeНовиниКрайові новиниЧерез кодування супутникового телебачення, в кількох районах області лишились тільки російські канали (+відео)

Через кодування супутникового телебачення, в кількох районах області лишились тільки російські канали (+відео)

( 0 Votes )

На Рівненщині кілька районів області лишились без українських каналів. Супутник закодований, а цифрового покриття Т2 не має.

В інформаційній блокаді лишились Зарічненський, Млинівський, Демидівській та частково Радивилівський райони. Люди збентежені та обурені. Адже у час війни лишились з російськими телеканалами.

Ми не живемо, ми виживаємо тут. Каналів українських нам ніхто не показує, а Т2 не тягне. От так і живемо, - говорить мешканка Демидівського району Ганна. 

Така ж ситуація і в односельчан. З 28 січня на супутнику закодовані українські канали. Безкоштовною альтернативою є цифрове ефірне телебачення Т2. Щоправда на Демидівщині його сигнал майже не ловить.

Т2 дуже погано показує, в основному як йде передача, пише відсутній сигнал. Пройде якийсь період включиться і знов відключається - дуже погано показує.

Люди бідкаються. Платити за перегляд українських каналів на супутнику дорого. 1 100 гривень тюнер та щомісячна плата - не під силу звичайному селянину. А більш ніякого вибору людям не лишили, на відміну від інших. 

Дуже велика проблема у нас у селі, бо у нас багато супутникових тарілок і зараз у нас населення без телебачення українського. Дуже погано, ми не можемо подивитись новин. Люди дуже обурені, - розповідає в.о старости сіл Глибока Долина і Копань, Демидівської селищної ради Марія Гривіцька.

Заручниками аналогічної ситуації стали мешканці кількох районів на Рівненщині. Трьох на півдні області та одного на півночі.

Вежа є 110 метрів, там потрібно поставити лише обладнання. Тобто обладнання і можна буде закрити питання по Зарічненському району, а от найбільше нас турбують густонаселені райони на півдні області, а це Демидівський, частина Радивилівського та Млинівського районів, - каже представник Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення на Рівненщині Дмитро Тарасюк.

У Зарічненському районі проблему вже незабаром планують вирішити. Найгірша ситуація на півдні області. А все через недобудовану вежу.

Приватне підприємство, яке взялось його тоді будувати, власник фірми пішов з життя. Фірма розпалась, об'єкт проектувався у 2012 - 2013 роках, тобто ціни з того часу подорожчали у 3 рази. Люди, які тобі його робили - розбіглись. І зараз ніхто за тими цінами її не побудує, треба робити перепроектування, - каже директор Рівненської філії Концерну РРТ Віктор Талімончик.

Вже підраховано, аби добудувати вежу та запустити її у роботу потрібно 5 мільйонів гривень. Радіопередавальна вежа знаходиться на території Демидівської об'єднаної територіальної громади. Для місцевого бюджету це сума не підйомна.

- Так, це кошти величезні, ми готові долучитись до пошуку приватних інвесторів. У нас у Млинівській громаді не так вже й багато бюджетноутворюючих установ з бізнесу. Тому ми звертаємось до сусідніх громад, а також на рівні області щоб співфінансували та допомогли, -  розповідає заступник голови Демидівської ОТГ Сергій Герук. 

Рівненська філія Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення, яка й почала будівництво вежі - теж не може його завершити. Бо немає коштів.

З фінансової точки зору ми господарююча структура і ми не маємо грошей бо це об'єкт збитковий. Концерн не може його збудувати, господарююча структура бо вона стане банкрутом. Потрібно готувати цільову програму. Я не маю повноважень її готувати. Це мають або територіальні громади, або розуміння обласної влади, що треба підготувати таку програму, затвердити її на сесії і якимось чином профінансувати.

Певні, проблему можливо вирішити на рівні області, а той держави. Якщо вежу у селі Копань зведуть, проблема з відсутністю Т2 на півдні Рівненщини вирішиться.

Поки питання закінчення будівництва вежі на Демидівщині, вирішується у чиновницьких кабінетах - мешканці південних районів Рівненщини живуть без українських каналів. Кажуть, опинились в інформаційній блокаді у період війни.

Всі надіються, що воно саме пройде, або нарешті хтось щось вирішить. 2. Заблокували українські канали!Де є таке? Наша країна Україна і у нас немає українських каналів.3. Вони показують тільки те, що їм треба. Росію, яка нам бреше. А наші канали, свої українські - то нам їх ніхто не показує.

До слова, незабаром ще 10 каналів заблокують на супутнику. Це українські розважальні канали. 

Джерело: Рівне 1

 

У вас недостатньо прав для коментування.