HomeНовиниКрайові новиниКерівництво Укрпошти заганяє пресу в боргову яму

Керівництво Укрпошти заганяє пресу в боргову яму

( 0 Votes )

 

І все перед виборами Президента Кому це вигідно?

З приходом Ігоря Смілянського до керівництва Укрпоштою спостерігаємо лише погіршення стосунків між цією установою та редакціями газет та журналів.

Це не стосується співпраці на місцях. Листоноші як здійснювали передплату газет і доставляли у більшості випадків вчасно періодику до читача, так і, не зважаючи на низькі зарплати  продовжують виконувати чесно і сумлінно свої функції.

Враховуючи, що «Укрпошта» практично є монополістом по передплаті та доставці преси, редакціям нав’язали угоду, у якій передбачено лише вигоду для пошти. Чому б, приміром, «Укрпошті» не розраховуватися з редакціями за передплату кожного наступного місяця за попередній, забравши свої відсотки? Та ні.

В угодах на передплату на 2019 рік передбачено, що кошти від передплати редакція отримає у січні цього року, через 30 днів після закінчення передплати. Згідно угоди, кошти «Укрпошта» мала б повернути нам до 28 січня. Однак на 7 люте редакції отримали лише близько 40% передплатних коштів.

Редакції оббивають пороги Рівненської дирекції «Укрпошти», з якою ми підписували угоду, безперервно телефонують її працівникам. Однак вони лише заручники ситуації, адже кошти знаходяться у Києві.

 На сайті АТ «Укрпошта» можна прочитати таку інформацію: «АТ «Укрпошта» підбила підсумки передплати на І півріччя 2019 року. Фактично отримані передплатні тиражі на 2019 рік становлять 90% порівняно з показниками аналогічного періоду минулого року. Враховуючи демографічні (скорочення кількості сільського населення) та технологічні (перехід на цифрові медіа) тенденції, цей показник знаходиться в рамках або краще загальноєвропейських тенденцій.

Відповідно до взятих на себе зобов’язань, компанія продовжує здійснювати виплату коштів за оформлену передплату редакціям та видавництвам. Протягом грудня 2018 р. та січня 2019 р. вже виплачено понад 42% від загальної суми виплат.

На виконання доручення Президента України та врахувавши позицію Пенсійного фонду і видавців преси, акціонерне товариство «Укрпошта» відмовилась від планів закриття 5-7 тисяч сільських поштових відділень та скорочення відповідної кількості персоналу, реалізація яких дала б можливість  забезпечити  компанії беззбитковий рівень діяльності вже в короткостроковій перспективі.

Враховуючи, що лише на підвищення мінімальної заробітної плати компанія у поточному році  спрямує більш ніж 600 млн грн. та незважаючи на відсутність бюджетного фінансування, Укрпошта, за рахунок власних і залучених коштів,  протягом 2018 та початку 2019 рр. зберегла мережу відділень і забезпечила доставку періодики у всі населені пункти країни. Більше того,  відбувається відкриття раніше закритих відділень.

З метою утримання мережі та збереження робочих місць, насамперед у сільській місцевості, у Державному бюджеті було передбачено компенсацію у розмірі 500 млн грн. Проте на сьогодні Укрпошта ще очікує ці кошти з Державного бюджету.

Панове, але де ж поділися живі гроші, які затратив передплатник? Ви й так користувалися ними чотири місяці. І згідно угоди саме ці кошти, а не інші, ви повинні віддати редакціям. Де вони? Чому це не цікавить ніякі правоохоронні органи?

У той же час редакції знаходяться на голодному пайку. Мало того що не можуть вчасно отримати заробітну плату, не має можливості розрахуватися з друкарнями, які ось-ось можуть закритися, бо в них закінчуються папір та інші поліграфічні матеріали.

Постає питання: кому вигідно, щоб більшість газет під час президентської виборної кампанії не змогли вийти?

12 лютого начебто передбачається у Києві зустріч редакторів з представниками влади та паном Смілянським. Можливо, тоді й почуємо відповіді на задані вище запитання.

Андрій БАБІНЕЦЬ, Сергій СКІБЧИК.

 

У вас недостатньо прав для коментування.