HomeНовиниКрайові новиниХто рекультивуватиме пустельні клондайки?

Хто рекультивуватиме пустельні клондайки?

( 0 Votes )

Землі, порушені внаслідок незаконного видобутку і де ще фактично працюють старателі, відійдуть приватним фірмам, які мають провести рекультивацію, добувши залишки бурштину.

Рекультивувати знищені землі (а це, за попередніми підрахунками, понад 2,6 тис. га поліських районів Волині, Рівненщини та Житомирщини) Кабмін у 2016 році дозволив тільки державним компаніям, тобто фактично «Укрбурштину» та «Бурштину України» (щоправда, останні мають право найняти підрядників).

 

Договори підряду із фірмами підпишуть на п’ять років. Під час робіт обіцяють залучати місцевих. Проте інвестиційних договорів, які вимагала обласна рада від усіх фірм, які хотіли видобувати бурштин, найімовірніше, не буде, як і плати за землю.

Тож місцеві громади матимуть найближчими роками, поки триватиме довидобуток каміння, 5% сплаченої ренти та податки із зарплати.

Утім, як зазначає голова Володимирецької РДА Володимир Хоружий, інвестиційні угоди і так не працюють. Фірма «Інклюз-8», яка отримала у 2016-му дозвіл на видобуток каміння в районі, сплатила тільки 100 тис. грн. з обіцяних двох мільйонів інвестицій — і зникла.

«Бурштин України» вже уклав кілька угод з місцевими та київськими фірмами, які дають власні кошти на виготовлення документів, експертизи, зобов’язуються надати техніку для земельних робіт і провести рекультивацію, коли бурштину на ділянці не залишиться, або й одразу, якщо запасів для промислового видобутку не знайдуть.

Проте у типовому договорі, який підписує «Бурштин України» з приватними фірмами, прописано, що використовувати добутий бурштин вони не мають права. Офіційно усе каміння має потрапляти на виробництво «Бурштину України», а вже останнє повинне розраховуватися з підрядниками коштами. Або напівобробленим бурштином, який підрядники матимуть першочергове право викупити за спеціально розробленим тарифом, що враховуватиме їхні витрати та витрати самого «Бурштину України».

Наразі у «Бурштині України» найбільше хизуються партнерством із компанією «World Аmber Ukraine», яка позиціонує себе як перший екобренд бурштину в Україні.

За словами в.о. генерального директора ДП «Бурштин України» Дмитра Тяглія, цей підрядник — дочірнє підприємство американської компанії і претендує на ділянку у Володимирецькому районі.

За даними держреєстру, ТзОВ «Уорлд Ембер Україна» і справді має американські інвестиції — 247 тис. грн. у статутний капітал вклала компанія «World Amber Corporation», зареєстрована на Уолл-Стріт у Нью-Йорку.

За даними українського реєстру, належить американська компанія, створена у 2016 році, канадійці Давлетті Білаловій. Проте в американських базах даних можна відшукати інформацію, що керує компанією людина з цілком українським корінням — Олег Ситник, президент Асоціації українсько-китайського партнерства.

Алла садовник, «РВ».

ілюстрація з мережі Internet

 

У вас недостатньо прав для коментування.