HomeНовиниКрайові новиниВандальські зазіхання "п’ятої колони" (+фото)

Вандальські зазіхання "п’ятої колони" (+фото)

( 0 Votes )

Україна володіє величезною і різноманітною культурною та історичною спадщиною, в якій відбилася її складна різнобарвна палітра різночасових цивілізаційних впливів та драматичних подій.

Кожен пам’ятник, меморіальний комплекс чи споруда є символом тієї чи іншої події або епохи, котра відобразилась на житті наших предків, батьків і взагалі історії держави.

Останнім часом в Україні почастішали соціально негативні явища, котрі порушують громадський спокій. Тенденція зростання рівня правового нігілізму, політичної конфліктності, жорстокості, безжальності та насильства серед населення призводить до зниження рівня моральності, системному заподіянню шкоди законним правам та інтересам громадян і суспільству, інтересам держави в цілому.

Тому, здійснивши аналіз зазначеної тематики, можна стверджувати, що поряд із нав’язаним військовим конфліктом на Сході України Росія активно впроваджує нову форму гібридної війни, яка проявляється у вигляді пошкодження або знищення пам’ятників, меморіальних комплексів, військових захоронень різних історичних періодів.

Упродовж 2015-2016 рр. в різних областях України виявлено непоодинокі факти, які підтверджують вказану тенденцію.

Особливої гостроти для України набуває проблема вандалізму (згідно з визначенням, що подається у юридичному словнику, це безглузде знищення культурних та матеріальних цінностей). При цьому величезну увагу привертають масові руйнівні дії вандалів стосовно пам’ятників, монументів, обелісків, пам’ятних дощок та інших пам’яток історії і культури. Тому українське суспільство, численні громадські організації та окремі громадяни повинні мобілізуватися щодо боротьби із масовим вандалізмом над пам’ятниками історії та культури в Україні.

Водночас стаття 22 ЗУ «Про охорону культурної спадщини» визначає, що пам’ятки, їхні частини, пов’язане з ними рухоме та нерухоме майно забороняється зносити, змінювати, замінювати, переміщувати (переносити) на інші місця.

Крім цього, відповідно до ст. 298 Кримінального кодексу України, незаконне проведення пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини – караються штрафом до ста п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

 
 

 

Віталій Медвідь, charivne.info

 

У вас недостатньо прав для коментування.