HomeНовиниКрайові новиниНачальник Волинського облуправління МВС: На Володимиреччині позакривали школи щоб копати бурштин

Начальник Волинського облуправління МВС: На Володимиреччині позакривали школи щоб копати бурштин

( 0 Votes )

Заради копання волинського бурштину у Володимирецькому районі Рівненської області закрили школи, частина працівників Рівненської АЕС взяли відгули, а рівненський священик привозив прихожан копати бурштин на Маневиччині. Про це стало відомо під час прес-конференції начальника обласного управління МВС Петра Шпиги 29 вересня.

Нагадаємо, в Маневицькому районі відновилося копання бурштину. Правоохоронці мусили навіть застосувати зброю: вони були змушені стріляти в повітря. За станом на вчора, кількість бурштинокопачів сягнула двох тисяч. З-поміж них є й працівники Рівненської АЕС, які побрали відгули.
«Є інформація, що дуже багато людей написали на відгули. Ми цю інформацію перевіряємо і доводитимемо через Київ? щоб вжили відповідних заходів», прокоментував головний міліціонер області наявність з-поміж бурштинокопачів атомників.

Зі слів Петра Шпиги, у Володимирецькому районі Рівненської області навіть позакривали школи, аби педагоги могли приїхати копати бурштин. На місці правоохоронці затримали священика, який приїхав забирати своїх прихожан-бурштинокопачів.

Оскільки на місці було близько 2 тисяч порушників, до 20 години правоохоронці нічого не робили, оскільки їм не вистачало сил. Нині ж підтягнулися колеги з інших регіонів, всього на Маневиччині в місці конфлікту працюють 525 міліціонерів, 100 працівників лісової охорони, 60 нацгвардійців, 20 працівників ДСНС, працівники СБУ, 250 представників патріотично налаштованих організацій.

Петро Шпига також спростував твердження про поранених людей, які ширяться в мережах. Нині на місці є три пошкоджені автівки, але до правоохоронців з цього приводу ніхто не звертався, тож як вони туди потрапили – невідомо.

На місці затримали 3 транспортні засоби, в одному з них порушники намагався втекти з місця події. Це – автомобіль БМВ, який ніде не був зареєстрований. В автомобілі вилучений бурштин, 0,5 грама коноплі, амфетамін.

«Це говорить про те, що люди, йдучи туди, вживають алкоголь і наркотики. Вони збуджені, неадекватно поводяться, чинять опір працівникам міліції. Це послужило тим, що ми були змушені використати зброю і здійснили попереджувальні постріли вгору, щоб не допустити будь-яких тілесних ушкоджень і сутичок з правоохоронними органами. Паралельно проводяться заходи щодо встановлення організаторів. Ми чітко знаємо, хто причетний і володіємо інформацією, що представники криміналітету Рівненської області хочуть спровокувати ситуацію, аби правоохоронці застосували гранати в бік людей. Я офіційно покладаю на них відповідальність, щоб люди знали, хто може бути причетний», - повідомив головний міліціонер області.

На місці видобутку вчора затримали 100 осіб, і їх направили в райвідділ для проведення слідчих дій. Також вилучили більше 4 кілограмів бурштину, 400 лопат, бури, 5 тисяч гривень та 2 незрозумілих предмети. Нині правоохоронці встановлюють, чи вони є вибуховими пристроями, але згідно з попередніми даними це – запали невідомого походження.

Наразі в райвідділі перебуває 193 особи, проти яких ведуться слідчо-оперативні дії. Зі слів Петра Шпиги, мінімум 80 особам оголосять підозру.

«Ситуація контрольована правоохоронними органами. Там стоять 3 блокпости в з подвійною лінією охорони. Наразі незаконного видобуток бурштину не здійснюється», - переконує начальник обласного УМВС.

Зі слів Петра Шпиги, після звернення до Міністра МВС, на Волині планують звернутися і до Кабміну з проханням посилити відповідальність за копання бурштину. Бо нинішнє покарання не вирішує проблеми.

Разом з тим, ситуацію, яка розгоряється на Маневиччині в УМВС називають викликом криміналітету правоохоронним органам і свідомою провокацією.

Джерело: Волинські Новини

Зважаючи на це, ми звернулися за поясненням в управління освіти, молоді та спорту Володимирецької РДА.

«Факти закриття шкіл у нашому районі, аби педагоги могли копати бурштин, навіть теоретично неможливі, – запевняє начальник управління Наталія Сакова. – Батьки учнів нашого району мають дуже активну позицію, і якби подібне трапилось, жодна «гаряча лінія» не витримала б від кількості їхніх скарг. Сьогодні і вчора усі навчальні заклади працювали стовідсотково. До того ж, в наших школах відбувається харчування дітей-«чорнобильців», і якби хоч на день це призупинилось – батьки б не змовчали. Я сьогодні особисто була в одній із районних шкіл – навчання там йде повним ходом. Я припускаю, що, ймовірно, хтось міг опинитись на цих «клондайках» – однак це могло трапитись після роботи, у свій вихідний день чи вночі».

 
 

У вас недостатньо прав для коментування.