HomeНовиниРАЕС повідомляєРАЕС: робота щодо продовження термінів експлуатації енергоблоків триває

РАЕС: робота щодо продовження термінів експлуатації енергоблоків триває

( 0 Votes )

У грудні 2017 року спливає проектний термін служби енергоблоку №3 Рівненської АЕС. Для продовження терміну його роботи на РАЕС реалізується відповідна програма, що включає огляд і кваліфікацію обладнання і технологічних систем та заміну обладнання.

Комплексною зведеною програмою підвищення безпеки енергоблоків АЕС України (КзППБ), затвердженою КМУ та розрахованою на період до 2017 року, передбачено 206 заходів, що стосуються безпосередньо РАЕС. Заходи враховують зміни у бік посилення вимог до безпеки. Наприклад, обов'язковий комплекс «постфукусімських» заходів передбачає вимоги щодо запобігання запроектних режимів, можливих внаслідок явищ природного характеру.

Реалізація заходів, спрямованих на підвищення безпеки енергоблоків та модернізацію обладнання, проводиться під час щорічних планово-попереджувальних ремонтів. Завершення програми КзППБ для РАЕС оцінюється в суму більше 4 млрд. грн.

Для продовження терміну служби енергоблоку №3 виконано 13 заходів. Необхідно реалізувати ще 61. Частина заходів (модернізація або заміна конкретного обладнання) -- капітального характеру. Заходи з переоцінки аналізу безпеки, оцінки впливу діючого енергоблоку на навколишнє середовище відносять до аналітичних. Для порівняння: кількість заходів, виконаних для продовження терміну служби перших двох рівненських енергоблоків, склала 155.

-- Відомо, що стан енергетики визначає рівень розвитку держави, -- коментує заступник головного інженера РАЕС з модернізації та управління ресурсом Сергій Григораш. -- Продовження терміну служби діючих атомних енергоблоків, за умови доведення рівня їх безпеки до загальносвітового, що є визнаною практикою, дозволяє зберегти існуючий рівень енергогенерації в Україні. За даними МАГАТЕ, з 435 атомних енергоблоків, що експлуатуються сьогодні, 134 -- з терміном експлуатації понад 30 років. Досвід перших двох рівненських і першого южноукраїнського енергоблоків підтверджує той факт, що українські реактори радянського зразка мають для цього достатній запас міцності.

Виконання усіх заходів з підвищення безпеки на енергоблоці №3 РАЕС дозволить до кінця 2016 року підготувати звіт з періодичної перевірки безпеки, складений за результатами оцінки стану будівель і споруд, технологічних систем у комплексі та їх елементів, кваліфікації обладнання щодо стійкості до сейсмічних навантажень.

На нинішньому етапі проводитися розробка Програми реалізації запланованих заходів, План ліцензування енергоблоку, Графік виконання заходів. З минулого року розпочато роботи з оцінки технічного стану корпусу реакторної установки, верхнього блоку реактора, обладнання, будівель і споруд.

Виконання у повному обсязі сукупності всіх запланованих заходів дасть можливість енергоблокам-ветеранам безпечно продовжувати виробляти електроенергію у понадпроектний термін.

УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЇ ТА ЗВЯЗКІВ  З ГРОМАДСЬКІСТЮ РІВНЕНСЬКОЇ АЕС

 

У вас недостатньо прав для коментування.