HomeКультураОфіційноКапела бандуристів виступила у Володимирці

Капела бандуристів виступила у Володимирці

( 0 Votes )
  29 січня в районному Будинку культури вперше з концертною програмою виступила Національна заслужена капела бандуристів України ім. Г.І. Майбороди.

Щоб усвідомити, що відчули глядачі в залі, уявіть аналогію з очікуваним ковтком води після довгої спраги. Саме так, тому що поєднання музичних інструментів разом з хоровим співом торкається найсокровенніших таїн душі.

Бандури, альт-бандури, флейта, басок, цимбали гармонічно поєднуються в одному звучанні і створюють неперевершену мелодію. Тут нога мимоволі в такт підтримує мотиви народної пісні «Їхав-їхав козак містом», а тут невимушено котиться сльоза під виконання одного з артистів пісні про воїна, який перед смертю згадує материнську ласку.

Ковтаєш кожен звук, який видає бандура, не надивишся на тих красенів, що вкладаються у пісню до останнього. А якщо дивитись не на «передову» хору, а в бік, то побачиш, як не тільки з батьківською турботою, а й зі щирим задоволенням слідкує за виступом художній керівник, головний диригент капели Юрій Курач.

І поки артисти вражають тембрами, за кулісами контролює ситуацію директор-розпорядник Національної заслуженої капели бандуристів України ім. Г.І. Майбороди – Раїса Чорногуз.

У цьому році знаменитій капелі бандуристів виконується 100 років. З цієї нагоди вони відкрили тур по Україні маленькими містечками і крупними містами, щоб популяризувати не лише українську народну пісню, а й самобутнє мистецтво бандуристів. На питання, чи не ображають їх напівпорожні зали, Раїса Миколаївна відповідає:

– Ми до цього готові. Майже скрізь так, не лише у вас людей у залі мало. Вже восьмий концерт даємо. Завтра Сарни і Дубровиця на черзі у вас по області... У Вараш не склалось поїхати. Але сподіватимемось, що ще до вас колись завітаємо. Готові і перед однією людиною виступати – це наша робота. Але, звичайно, коли немає віддачі від глядача, то трохи сумно на душі. Наша мрія – завітати до кожного райцентру України. Сподіватимемось, що так колись і станеться.

Гастролювати будемо цілий рік, а 3 листопада відбудеться заключний, сотий за рахунком концерт у Києві, бо саме в цей день 100 років тому вперше наша капела бандуристів й виступила. Тому всіх бажаючих запрошуємо на цю грандіозну подію.

 


 

Раїса Миколаївна також розповідає, що нині гастролює лише 49 з 65-ти бандуристів.

– Автобус у нас хоч і двоповерховий, проте всім місць не вистачає, багато місця займають наші музичні інструменти. Тому бандуристи проходили в деякій мірі «відбір». Важко зараз, хоч ми й фінансуємось з держбюджету, проте всі витрати під час гастролей лягають на наші плечі – оплата проїзду, харчування та інше – на це ми маємо заробити самі. На жаль, творчість, яку ми несемо в люди, сьогодні не дуже цінується. Більшість людей вимагає шоу, екшену. Наша ж творчість – тендітна, багатогранна, глибинна і самобутня. А це сьогодні не зовсім у моді. Але ми не засмучуємось, адже зберігати велич духовного багатства народу – це є велика місія, яка часто несеться на добровільних засадах. Оплески і вдячні погляди від глядачів – найкраща винагорода за наш труд.

У розмові Раїса Миколаївна також зізналась, що нині представники влади на місцях не завжди сприяють можливостям населення відвідати подібні концерти.

– Раніше білети закуповувались організаціями і закладами. Сьогодні з цим набагато складніше. Не всі люди готові і спроможні сьогодні 80 грн. оплатити за білет, а влада вирішувати це питання не береться...

А тим часом в залі лунають оплески і вигуки «Браво!». Ті, хто викроїв час і гроші із сімейного бюджету, ні на краплину не пошкодували, що долучились до високого мистецтва, щоб ковтнути ковток кришталево чистої води, тієї, якої ніколи ще не пили, адже подібний концерт іменитої капели бандуристів завітав до Володимирця вперше. І дай бог, щоб не востаннє!

Наприкінці концерту гостям дякували від імені всієї громади заступник голови райради Володимир Савонік та начальник відділу культури і туризму Людмила Босик.

Після виступів капели бандуристів, коли вшановували героїв Крут хвилиною мовчання, коли згадували загиблих воїнів АТО, коли віддавались повністю виконанню хорових співів, коли самі отримували насолоду від виступу, згадується фраза «Побачити Париж і померти». Але в іншій інтерпретації: «Почути капелу бандуристів і захотіти жити»!

 

Насолоджувалась концертом

Олена Стельмащук.

Фото автора.

 

У вас недостатньо прав для коментування.