HomeКультураОфіційноКожен народ існує доти, доки живе його культура

Кожен народ існує доти, доки живе його культура

( 0 Votes )

Повноцінне духовне життя народу неможливе без активної діяльності працівників культури і майстрів народного мистецтва.

Колоритним, органічним поєднанням народних традицій з сучасними мистецькими здобутками славиться наша Володимиреччина – край працьовитих, гостинних, талановитих людей, закоханих у пісню і гарне слово. Далеко за межами району відомі наші аматорські колективи.

Всі вони є славою і гордістю Володимирецького краю, переможцями творчих конкурсів і фестивалів районного, обласного та загальнодержавного масштабів. 2015 рік виявився складним для працівників галузі, далися взнаки негативні явища, притаманні політичному та соціально-економічному становищу держави. Через недостатню фінансову підтримку зубожіють сільські заклади культури, що є чи не єдиним місцем на селі для реалізації культурно-дозвіллєвих потреб населення.

 Однак, незважаючи на негаразди є певні досягнення та здобутки. Поточний рік для працівників культури району розпочався районним мистецьким святом «Володимиреччина колядує» та участю окремих аматорських колективів району у I регіональному фестивалі колядок і щедрівок «Ой, радуйся, земле» (м. Кузнецовськ).

Також упродовж січня-червня проходила районна мистецька благодійна акція «З любов’ю до України» аматорських колективів сільських та селищних культурно-дозвіллєвих комплексів району. Всі зібрані кошти направлялись для підтримки земляків воїнів АТО. Акція відбувалася під час проведення культурно мистецьких заходів, мережевих фестивалів, вечорів відпочинку.

Вагому роботу провели культпрацівники району для вшанування пам'яті Т.Г.Шевченка. Це і районний огляд читців-аматорів «Кобзарева струна не вмирає», тематичний захід «Слава Шевченка, слава України». Переможець районного огляду Руслан Шкут посів III місце в обласному огляді читців-аматорів «Кобзарева струна не вмирає».

У квітні в районному будинку культури проходила районна виставка декоративно-ужиткового мистецтва «Пасхальний вернісаж». На виставці представлені Великодні вироби майстрів декоративно-ужиткового мистецтва району та картини художника-аматора із с. Стара Рафалівка Петра Ошурка.

Уперше в районі 8 травня в День пам'яті та примирення відбулася районна велоестафета «Маки пам'яті». В заході взяли участь 267 велосипедистів, які відвідали 82 пам’ятники і місць захоронень воїнів та масових розстрілів під час Другої світової війни, розташованих на території Володимирецького району.

Аматорські колективи району були учасниками і гостями різних культурологічних заходів. Так, народний аматорський чоловічий колектив «Верес» став учасником обласного відкритого фестивалю народного мистецтва «Водіння Куста» (с. Сварицевичі Дубровицького району) та VIII Всеукраїнського фестивалю-конкурсу козацької пісні «Встань, козацька славо! Засвіти знамена!» (м. Радивилів). Досягненням для народного аматорського фольклорного колективу «Надвечір’я» с. Хиночі стала участь у Всеукраїнському фольклорно-етнографічному святі «Фольк-фест у Тернополі» (м. Тернопіль). А народний аматорський жіночий колектив «Дивоцвіт» учасник обласного фестивалю народної творчості, історії та побуту «Красносільські вітряки» (с. Красносілля Гощанського району). Народні аматорські колективи «Верес» (РБК) та «Родина» (с. Острівці) – учасники обласного свята народного мистецтва та побуту «Барви Надстир’я» у м. Кузнецовськ, а зразковий фольклорний колектив «Веселики Полісся» свята народного мистецтва та дитячої творчості «Великодні гостини» (м. Кузнецовськ).

Визначною подією культурного життя району стало проведення обласного фестивалю традиційної народної культури «Спасова борода» у смт Володимирець. Мета фестивалю – збереження національної скарбниці родинного мистецтва, відродження та популяризація обрядової народної творчості, звичаїв, традицій. У святі прийняли участь близько 350 учасників, 13 фольклорних колективів з району та 14 обласних колективів, майстри декоративно-ужиткового мистецтва Володимирецького району, Івано-Франківської області та міст: Івано-Франківськ, Коломиї, Кременчук, Львів, Рівне, Сарни. Гості мали можливість відвідати різноманітні майстер-класи, діяла «Поліська гостина» презентація та продаж страв місцевої кухні.

Не залишалась непоміченою в районі та й в області ще одна культурна подія – відзначення 20-ти річчя з дня створення народного аматорського чоловічого вокального колективу «Верес» районного будинку культури. Це гордість нашого селища. Творче обличчя «Вересу» це народні композиції з різних регіонів України та рідного Полісся. І не тільки Україною пролягли маршрути їхнього пісенного тріумфу, але Польшею та Білоруссю. У святі взяли участь представники «Вересу» різних років.

 Доброю традицією стало проведення сільських мережених фестивалів. У новому форматі проводилися сільські фестивалі у с. Степангород – «В Дубую за бетками», с. М.Телковичі «Риба, рак і краков’як », с. Дубівка – «Дубівські приймаки», с. Городець «Городець у вишиванці», с. Довговоля – «Фестиваль Довгої Волі», с. Ромейки – «Ой, Ромейки, мої соловейки», с. Суховоля – «Фестиваль богатирів».

Матеріали про хід сільських фестивалів висвітлювались на сторінках газети «Володимирецький вісник», а працівники клубних установ продовжують накопичувати матеріали та нові ідеї для проведення наступних фестивалів.

 25-річчя з дня створення у 2015 році відзначив і народний аматорський фольклорний колектив «Родина» (с. Острівці (керівник Л.Музика). Святкування проходило в рамках проведення мережевого сільського фестивалю «Запрошуємо в Острівці на гарбузики й млинці».

 Отож, сьогодні у сучасному українському суспільстві, де культура часто виявляється незатребуваною, для нас, працівників культури, важливо обрати та наслідувати високі моральні принципи, засновані на тисячолітньому духовному і культурному надбанні українського народу, використовувати в роботі інноваційні методи, щоб не опинитися на задвірках культурного прогрессу.

 З нагоди професійного свята щиро зичимо вам, працівники культури, аматори і майстри народного мистецтва, міцного здоров'я і безмежного щастя, родинного тепла і добробуту, прихильності муз, невичерпного творчого натхнення і мистецьких злетів під мирним небом незалежної України.

Зі святом, шановні колеги!

 Олег Босик,

виконуючий обов’язки начальника відділу культури і туризму Володимирецької РДА.

 

У вас недостатньо прав для коментування.