HomeКультураНеофіційноАндріївські вечорниці (+фото)

Андріївські вечорниці (+фото)

( 0 Votes )

Традиційні вечорниці – свято вареників та дівочого гадання відбувалося 11 грудня, в переддень свята Апостола Андрія Первозванного, у Заболоттівській ЗОШ І-ІІІ ступенів. У цей вечір перед глядачами ожили герої українських звичаїв та обрядів. Дійство, яке представили учні, заворожувало і захоплювало: затишна хата з щедрою господинею, гурт веселих дівчат, парубки «із сусіднього села», буркітливі сусідки  Палажка і баба Параска, щедрий стіл із смачними стравами, – усе це налаштовувало на неабиякий позитив.

Андріївські вечорниці не обійшлися і без калити, яка, за легендою, приносить щастя, без пана  Коцюбинського і пана Калитинського. Калиту наввипередки намагалися відкусити завзяті парубки.

А які ж вечорниці без гадання? Таємниче ворожіння дівчат на свою долю – на чоботах, на варениках, на папірцях з іменами  женихів – саме в цю ніч  вважається магічним і віщує майбутнє.

Веселі  українські народні пісні «Ти ж мене підманула», «Ой, сусідко, сусідко…», «А мій милий вареників хоче», «Вареники», «Іхав батько по осику», гуморески, що органічно підкріплювало атмосферу українських вечорниць і викликало бурю емоцій.

Після усіх обов’язкових для цього вечора обрядів,   господиня  та учасники  вечорниць гостинно   почастували смачними стравами традиційної української кухні – варениками, пиріжками, узваром гостей свята. 

 

 


 


Гугайло І.С, вчитель української мови та літератури

 

У вас недостатньо прав для коментування.