Лікування хребта дідівським методом

( 2 Votes )

Відомо, що не варто судити про вік людини лише за кількістю прожитих років. Адже окрім паспортного віку є й біологічний. Хтось у шістдесят почуває себе молодим і бадьорим, а хтось у тридцять скаржиться на здоров’я і виглядає удвічі старшим. І досить часто причиною бід виявлялися порушення у тій чи іншій ділянці хребта.

А я хочу поділитися «секретом» здоров’я своєї родички, який реально допомагає.

Пригадую, маленьким хлопчиком я спостерігав за прабабусею Наталкою. Вона прожила дев’яносто років і, будучи вже у поважному віці, любила поратися по господарству, працювала на городі. Пам’ятаю, як раненько, розтопивши у печі, прабабуся спочатку вигрівала біля полум’я поперек, плечі, потім підходила до дверей і, як сама казала, розминала спину біля «ушака».

Ці спостереження я зміг пояснити і зрозуміти вже закінчивши вуз і здобувши спеціальність лікаря-реабілітолога. Почав працювати над темою профілактики захворювань органів опорно-рухового апарату. Разом із дідусем, народним лікарем Іваном Прокоповичем, який, на жаль, вже покинув цей світ, ми розробили комплекс вправ, які рекомендуємо виконувати усім, а особливо – дітям. Я відвідав багато шкіл, спілкувався з учителями, батьками. І приємно, що люди починають розуміти, наскільки важливо змалечку турбуватися про здоров’я, про стан хребта.

А от від багатьох представників старшого покоління, з якими зустрічався у селах рідного Поліського краю, зміг ще й багато чого довідатися. Від них знову почув призабуте слово «ушачок». Так, коли напитував, у чому секрет їхньої працездатності (адже літнім людям часто докучає біль у спині, суглобах), у відповідь чув: «Ми не мали масажерів-тренажерів, то нас виручав «ушак» – одвірок чи «косяк».

Поспілкувавшись із земляками, я зробив висновок: простенькі, на перший погляд, вправи – це набуток народної медицини. Їх варто виконувати кожній людині, починаючи з дитячого віку і до старості. Здоровим ці заняття допоможуть запобігти захворюванню хребта, а хворим полегшать самопочуття.

Ці вправи слід виконувати по дві хвилини кожну, залежно від самопочуття. Якщо є можливість, попередньо треба зробити витяжку хребта на перекладині: 5-10 секунд жінкам, 20-30 секунд чоловікам. Так само і після закінчення вправ.

Раджу перевірити у себе і в своїх дітей гнучкість хребта. Треба лягти на спину й спробувати підняти обидві ноги під прямим кутом. Якщо випрямити кінцівки не вдається, значить, є порушення в поперековому відділі, треба звернутись до лікаря.

 Щоденно зранку і ввечері корисно виконувати ще одну просту вправу: лежачи на животі, дев'ять разів спробуйте дістати п'ятками сідниць. Для корекції хребта: лягаємо на спину на килимку біля стіни і, піднявши ноги на стіну під прямим кутом, прагнемо сідницями дістати стіни. Працюйте щоденно – і позитивні результати обов'язково будуть

Вправа 1. Починаємо з куприка. Вихідне положення – ноги нарізно, вістря «ушака» (одвірка) знаходиться по центру крижового відділу хребта, маятниковими рухами масажуємо зону сідничної ділянки.

Вправа 2. Вістря «ушака» на попереку, ноги витягнуті вперед, голова нахилена донизу. Маятниковими рухами масажуємо поперек.

Вправа 3. Вихідне положення – спина рівна, вістря «ушака» по центру хребтового стовпа між лопатками. Спершись спиною, маятниковими рухами масажуємо м’язи верхнього плечового поясу.

Вправа 4. Вістря «ушака» по центру хребтового стовпа, притискаючи грудний та крижовий відділи хребта, рухаємося на раз – вниз напівприсяд, на два піднімаємося, не відриваючи спини.

Вправа 5. Вістря «ушака» на з’єднанні шийно-грудного відділу. Масаж цього відділу хребта попереджує виникнення так званого остеохондрозного хомута.

Кожен господар має зробити вдома перекладину в коридорі чи веранді, аби, виходячи з дому, повисіти на ній від 10 секунд до 1 хвилини. Це неважко, незатратно в часі, але дуже ефективно для профілактики багатьох хвороб. Адже науковці довели, що певна ділянка хребта «відповідає» за виникнення того чи іншого захворювання.

 

Проблеми в ділянці хребта

Номер хребця

Наслідки

 

Шийний відділ

1

Головний біль, нервозність, підвищений артеріальний тиск, мігрень, проблеми зі сном

2

Захворювання очей, алергії, зниження слуху, непритомність.

3

Невралгії, неврити, вугрі

4

Порушення слуху, аденоїди.

5

Біль у горлі, тонзиліт, ларингіт.

6

Біль у шиї, в плечах, в потилиці.

7

Гіпотиреоз, порушення рухливості в плечах і ліктях.

Грудний відділ

1

Астма, кашель, болі в руках і долонях.

2

Аритмії, болі за грудиною, ішемічна хвороба.

3

Бронхіти, астма, плеврити, пневмонії.

4

Камені в жовчному міхурі, жовтяниця, порушення згортання крові

5

Розлад роботи печінки, жовтяниця, порушення згортання крові.

6

Гастрити, виразки, порушення травлення.

7

Діабет, виразки, розлади травлення.

8

Розлад травлення, гикавка, порушення дихання.

9

Алергічні реакції, послаблення імунної системи

10

Хвороби нирок, втома, слабкість.

11

Розлад сечовипускання, хронічні захворювання нирок.

12

Порушення травлення, захворювання жіночих статевих органів, безпліддя.

Поперековий відділ

1

Грижі, коліт, діарея.

2

Кишкові кольки, болі в стегні і паху.

3

Розлади сечового міхура, імпотенція, болі в колінах.

4

Біль у гомілках, стопах, ішіас, люмбаго, порушення сечовипускання.

5

Набряки. Болі в кісточках, плоскостопість.

Крижі

 

Біль в крижах.

Куприк

 

Геморой, порушення функції тазових органів.

 

Лікар-реабілітолог Іван Сергійчук, м. Луцьк

Деталі за телефоном 0972485699, 0997399337

 

У вас недостатньо прав для коментування.