Кому листівку для душі чи кумедний стікер?

( 0 Votes )

Із творчістю Ірини Герчанівської з Вараша я познайомилася зовсім випадково: на День міста ще позаминулого року побачила виставку художніх робіт і вирішила швиденько долучитися краєм ока до мистецтва. У тому ряді виставляло свої роботи кілька художників і всі вони були по-своєму особливими.

Біля виставки Ірини Герчанівської я спинилася – бо побачила листівки! Це були міні-репродукції картин та ілюстрацій художниці, які можна було купити за кілька гривень та ще й отримати до них спеціальний конвертик із наштампованим «Подаруй теплі слова разом з #Листівочка». Я вже немов бачила, як тішитимуться ті, хто отримає поштою таку теплу листівку.

З того дня я відшукала сторіночку художниці у соціальній мережі та почала стежити за мальованими новинками бренду Gerchanivska, такими близькими моєму серцю. А все тому, що Ірина малює не лише пейзажі, а й веселі ілюстрації до дитячих книг та, звісно, оригінальні листівочки. До слова, зовсім нещодавно художниця розпочала випускати авторські наклейки з цікавими веселими та кумедними котиками та песиками, за рейтингом інтернет-журналу «БЖ» про життя у великому місті від видання «Українська правда» увійшовши до 9 кращих українських брендів, які виготовляють стікери та наклейки. Та й логотип своїх листівок Ірина давно має, тож за ним її роботи стають ще більш впізнаваними.

– У дитинстві, напевне, як і більшість дітей, я любила колекціонувати все підряд: від камінчиків до фантиків і особлива любов була до листівок, –розповідає про листівкову історію Ірина Герчанівська. – От так збирала, і до сьогодні збираю. А влітку 2016 року вирішила надрукувати свої акварельки на листівках. так і народилась моя #Листівочка – “Подаруй теплі слова разом з #Листівочка”. Тож мої листівки живуть тільки півтора року.

Часом трапляються різні історії цікаві. Був випадок, коли один хлопчина написав мені аж із Сінгапуру! Просив на обмін листівку для посткроссингу, бо сподобались мої. Знаю, що мої листівки є у багатьох країнах, тому що коли друзі купували їх, то з гордістю розповідали, куди вони відправляться.

Ще був набір листівок, виконаний по акварельних роботах "Від 70-х і до тепер", до нього входило 4 чорно-білі листівки з акварельними пейзажами нашого міста в 70-і роки і 4 кольорові із сучасним містом.  Вони дуже швидко розкупилися на подарунки. І мені приємно, що люди таким чином пишаються і люблять своє місто.

Щодо випуску наклейок, то мені просто надійшла пропозиція від моєї подруги Тані Кузьменко, що має магазин в інтернеті «Листівки для душі». Я погодилась, тож так все і розпочалось. Не знаю, як інші, а мені завжди радісно і дивно, коли хтось зв’язується зі мною за адресою на звороті листівки і пише, що хоче замовити саме мою ілюстрацію, бо подобається мій стиль. Тільки зараз потрохи усвідомлюю, що маю свій оригінальний стиль в ілюстрації та картинах. Приємно, що мій бренд Gerchanivska розвивається і роботи відзначають та помічають серед інших.

Ірина каже, що любить малювати змалку. Свою першу серйозну роботу вже не пригадує, але певна, що то була якась картина, виконана олійними фарбами. Найбільше любить малювати різні веселі картинки-ілюстрації, хоч так само прикипає душею до настінного розпису, робіт на полотні олією чи аквареллю.

– Люблю просто малювати будь-що, – емоційно ділиться художниця. – Чи це маленька ілюстрація, чи картина, розпис на стіні чи малюнок мехенді (мистецтво розпису тіла хноюавт.) на тілі – немає різниці, мені лиш би малювати! На створення чогось цікавого завжди надихають талановиті цілеспрямовані люди. Якщо говорити «що» надихає, то, як це не банально, але перегляд цікавих профілів у соцмережах та картинок, а ще – природа, книги, фільми, музика, смачна їжа… Насправді натхненням може бути що завгодно.

Перша виставка робіт Ірини Герчанівської відбулася у 2013 році. З тих пір до 2018 року їх пройшло 11. Найважливішою ж для художниці стала експозиція, у галереї ім. Б.Г. Возницького у Львові на Міжнародному благодійному фестивалі “KAZ.KAR”, де виставлялися роботи Ірини із серії «Пташка». Художниця малює аквареллю, кольоровими олівцями, маркерами, лінерами, в техніці діджитал (з допомогою цифрової техніки) та олійними фарбами. Пробувала навіть малювати комікс.

– Люблю пробувати щось нове, – розповідає далі Ірина. – А ще дуже підтримую благодійні акції для дітей, завжди готова допомогти, чим можу: чи творчістю, чи фінансово. Коли розмальовувала якось стіни в дитсадку, так приємно було бачити дитячі посмішки і великі здивовані оченята, які розглядають малюнки, що будуть їх оточувати! Оця віддача найдорожча і найприємніша для мене!

 

 
 

Художниця певна, що митцем бути легко, якщо хіба не враховувати фінансову сторону, бо ж матеріали дуже вже дорогі.  Вважає, що сучасні художники, можливо, лише тому сучасні, що нині мають більше можливостей для самовираження, показу і продажу своїх робіт через інтернет, а також малювання у цифровому форматі.

 

– Я постійно вчуся, маю своїх вчителів он-лайн з ілюстрації та живопису. І коли вони пишуть мені в коментарях: «Вау, круто, молодець!», то я скачу і радію, як мала дитина, бо бути поміченою серед тисячі хороших митців – це дуже круто! Звісно, поважаю інших митців та ілюстраторів, щиро радію їх успіху. Відкрита до спілкування, тож можу допомогти порадами починаючим.

 

 

Веселими ілюстраціями Ірина оформила й настінний календар – ще одна сторона її творчості, вони друкуються з 2015 року, і традиційно кожного року по-своєму кумедні. Листівки віддає при зустрічі або поштою, а ще співпрацює з інтернет-магазином «Листівки для душі».  Тож нині свої роботи виставляє лише он-лайн: у соцмережі Фейсбук, Інстанграмі та на власному сайті.

То кому листівочку для душі?

 

Вікторія Черпак.

Фото зі сторінки Ірини у мережі Фейсбук.

 

 

 

 

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.